Εφημερίδα Κοινωνική

Γαλλία κορωνοϊός: Θα προμηθευτεί εμβόλια από το πρόγραμμα της ΕΕ και όχι από του ΠΟΥ

Γαλλία κορωνοϊός: Θα προμηθευτεί εμβόλια από το πρόγραμμα της ΕΕ και όχι από του ΠΟΥ
18 Σεπτεμβρίου 2020

Η Γαλλία δεν θα προμηθευτεί εμβόλια κατά του κορωνοϊού από το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του γαλλικού υπουργείου Υγείας την Πέμπτη το βράδυ, ωστόσο θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η απόφαση αυτή από μία χώρα εκ των μεγαλυτέρων υποστηρικτών του ΠΟΥ, συνιστά μεγάλο πλήγμα στη στρατηγική του, που στοχεύει στην κοινή δράση των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Παρίσι αντί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εμβολιασμού του ΠΟΥ, γνωστό ως COVAX, θα προμηθευτεί εμβόλια από το κοινό πρόγραμμα υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Περισσότερες από 170 χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από την προθεσμία για την εγγραφή στο εν λόγω πρόγραμμα.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στο κοινό σχέδιο, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι οι εμβολιασμοί θα κατανεμηθούν δίκαια και αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας ότι ο «εθνικισμός στα εμβόλια» θα υπονόμευε τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όπως έχει δηλώσει ο Οργανισμός 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν ζητήσει βοήθεια μέσω του προγράμματος και περίπου 80 χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

«Η θέση της Γαλλίας είναι αρκετά σαφής, δεν θέλουμε να αγοράσουμε εμβόλια μέσω του COVAX», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου.

Αντ’ αυτού, είπε ο αξιωματούχος, η Γαλλία θα αξιοποιήσει τις προμήθειες που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος.

«Ωστόσο, η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως το πρόγραμμα», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Παρίσι θα προσφέρει χρήματα σε αυτό, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένο ποσό.

Κι άλλες ισχυρές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχουν ακολουθήσει μια παρόμοια στρατηγική, αγοράζοντας εμβόλια εκτός του προγράμματος του ΠΟΥ, ενώ το χρηματοδοτούν.

Ενίσχυση τηλεργασίας μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή σύσταση για εργασία από το σπίτι, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν, την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αγωνίζεται για να περιορίσει ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας COVID-19.

«Παραμένει μια πρακτική που συνιστάται πάρα πολύ», δήλωσε η Μπαρ στον ραδιοσταθμό Sud Radio.

Την Πέμπτη, η Γαλλία κατέγραψε έναν αριθμό ρεκόρ 10.593 νέων κρουσμάτων κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο. Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε επίσης σε μια ημέρα κατά 50 και έφτασε τους 31.095. Αυτός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός θανάτων σε μια ημέρα που καταγράφεται εδώ και δύο μήνες.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ