Εφημερίδα Κοινωνική

Έκθεση θεσμών: Εκκρεμείς συντάξεις-αναδρομικά συνταξιούχων αυξάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους

Έκθεση θεσμών: Εκκρεμείς συντάξεις-αναδρομικά συνταξιούχων αυξάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους
24 Σεπτεμβρίου 2020

Δύο «καμπανάκια» χτυπά η 7η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Την αύξηση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες θα πρέπει να μηδενιστούν, αλλά και τον κίνδυνο να χρειαστεί η καταβολή αναδρομικών, εκτός από τις κύριες συντάξεις, και για τις επικουρικές και τα δώρα (στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ), προκαλώντας επιπλέον βάρη στον προϋπολογισμό.

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων για την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, επισημαίνοντας ότι η «εξαίρεση» από την καταβολή των αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα ενέχει δημοσιονομικούς κινδύνους, δεδομένου ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η απόφαση περιλαμβάνει και τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε οι θεσμοί επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ.

 Σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών, η πανδημία έχει επηρεάσει την πορεία μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ, αυξημένες

κατά 241 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019

κατά 667 εκατ. ευρώ από τους στόχους που είχαν τεθεί

κατά 1,3 δισ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί για το Δεκέμβριο του 2020.

Μια από τις βασικές αιτίες αυτής της αύξησης είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός στις εκκρεμείς συντάξεις, με το ποσό να αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2019. «Σύμφωνα με τις αρχές, αυτή η αύξηση στις εκκρεμείς συντάξεις θα έχει ως αποτέλεσμα το εναπομείναν ποσό των ληξιπροθέσμων να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι 160 εκατ. ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση των θεσμών. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί έως το τέλος Οκτωβρίου να ετοιμάσουν αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων. Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι εκκρεμούσες συντάξεις, από τις 416.000 τον περασμένο Μάρτιο, ανήλθαν στις 418.000 τον περασμένο Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα των συντάξεων που εκκρεμούν αναφέρθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την επίσκεψή του στις Αθήνα, στις 14 και 15 του μήνα. Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να εξεταστεί στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Στο μέτωπο της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους, με βάση και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η έκθεση σημειώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει μόνο τις κύριες συντάξεις. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει γνωστή ολόκληρη η απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι ξεκάθαρο αν «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις ή αν πρέπει να επεκταθεί στις επικουρικές και τα δώρα. Στην περίπτωση που η απόφαση καλύπτει επίσης τις τελευταίες κατηγορίες, η μη αναγνώριση των αντίστοιχων απαιτήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αξιώσεις από συνταξιούχους και ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ».

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ