Εφημερίδα Κοινωνική

ΕΕ: Οικονομική στήριξη σε αξιώσεις για παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca

ΕΕ: Οικονομική στήριξη σε αξιώσεις για παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca
25 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πληρώσουν τυχόν οικονομικές αξιώσεις που θα προκύψουν από πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό και οι οποίες θα ξεπερνούν το ποσό που έχουν συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την φαρμακευτική εταιρεία, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Η συμφωνία αυτή υπόκειται σε διαφορετικούς όρους, με την αντίστοιχη που έχει συνάψει η Ε.Ε. με την Sanofi.

Οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές στρατηγικές που ακολουθεί η Ευρώπη, με 2 από τις κορυφαίες φαρμακευτικές στον κόσμο για την προστασία τους, καθώς η συζήτηση μαίνεται σχετικά με τις υποχρεώσεις τους για τα εμβόλια με στόχο τον τερματισμό της πανδημίας.

Η AstraZeneca εξασφάλισε την υποστήριξη της Ε.Ε. με μία εμπιστευτική συμφωνία για χαμηλότερη τιμή διάθεσης, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Εάν μια εταιρεία ζητήσει υψηλότερη τιμή, δεν θα συμφωνήσουμε με τους ίδιους όρους», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, αλλά αρνήθηκε να ονομασθεί καθώς οι συμφωνίες είναι εμπιστευτικές.

Οι απροσδόκητες παρενέργειες μετά την έγκριση του εμβολίου είναι σπάνιες, αλλά η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται το εμβόλιο, αυξάνει τους κινδύνους απρόβλεπτων καταστάσεων.

Η συμφωνία με την AstraZeneca, η οποία μετατοπίζει το οικονομικό κόστος στους Ευρωπαίους φορολογούμενους στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα από τη διάθεση του εμβολίου, επιτεύχθηκε τον Αύγουστο.

Βάσει της συμφωνίας, η AstraZeneca θα πληρώσει μόνο τα νομικά έξοδα μέχρι ένα ορισμένο όριο, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να εξηγήσει πώς θα μοιρασθεί το κόστος μεμονωμένα με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η οικονομική αυτή προστασία, θα καλύπτει τόσο το νομικό κόστος όσο και πιθανές αποζημιώσεις, οι οποίες είναι πιο σπάνιες αλλά ενδεχομένως κοστίζουν πολύ περισσότερο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Σε αντάλλαγμα για την υψηλότερη τιμή του εμβολίου της, η γαλλική φαρμακευτική Sanofi, η οποία συνεργάζεται με τη GlaxoSmithKline, δεν παραιτείται από τις ευθύνες της.

Η AstraZeneca έχει συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταβάλουν 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ η Sanofi διαπραγματεύτηκε μια τιμή περίπου στα 10 ευρώ, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ