Εφημερίδα Κοινωνική

ΕΕ: Έγκριση νέων φόρων για την αποπληρωμή του Ταμείου Ανάκαμψης

ΕΕ: Έγκριση νέων φόρων για την αποπληρωμή του Ταμείου Ανάκαμψης
17 Σεπτεμβρίου 2020

Με 455 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 88 αποχές, οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν να εισαγάγουν νέες πηγές εσόδων -αποκαλούμενους ως «ίδιους πόρους»- στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και θα πρέπει τουλάχιστον να καλύψουν το κόστος που σχετίζεται με το σχέδιο ανάκαμψης.

Οι νέοι αυτοί φόροι θα περιλαμβάνουν φόρο επί του ανακυκλωμένου πλαστικού και των αγαθών που εισάγονται στην Ε.Ε., από χώρες με λιγότερο φιλόδοξα πρότυπα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Επίσης εξετάζεται η φορολογία των ψηφιακών κολοσσών και η επέκταση ενός συστήματος εμπορίας των εκπομπών άνθρακα στην Ε.Ε., που θα αφορά τους κλάδους της ναυτιλίας και αεροπορίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός ύψους 1,1 τρισ. ευρώ το διάστημα 2021/27 θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισης της μεγαλύτερης μεταπολεμικής ύφεσης στην Ευρώπη.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. με νέους «ιδίους πόρους» και στη συνέχεια οι φόροι αυτοί να επικυρωθούν στα κοινοβούλια των 27 χωρών μελών, κάτι που θα επέτρεπε στην Εκτελεστική Επιτροπή να αρχίσει να δανείζεται τα χρήματα.

«Τώρα θα διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα χρηματοδοτηθεί από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, εκείνους που φοροδιαφεύγουν, που ρυπαίνουν και άλλους που ωφελούνται από την ενιαία αγορά μας, εντούτοις δεν συμβάλλουν δίκαια στην ευημερία μας και στην προστασία του πλανήτη μας», δήλωσε η Γάλλιδα φιλελεύθερη Ευρωβουλευτής Βάλερι Χαγιέ, εκ των εισηγητών επί του θέματος.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ