Εφημερίδα Κοινωνική

Οι Προπονητές της Αθήνας μιλάνε στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΙΛΑΣ: «Είναι πολύ όμορφο να βοηθάς μικρά παιδιά να μαθαίνουν το ποδόσφαιρο και να αποκτούν αξίες και ιδανικά»

Οι Προπονητές της Αθήνας μιλάνε στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΙΛΑΣ: «Είναι πολύ όμορφο να βοηθάς μικρά παιδιά να μαθαίνουν το ποδόσφαιρο και να αποκτούν αξίες και ιδανικά»
23 Ιουλίου 2020

Εδώ στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ έχουμε αποδείξει το ενδιαφέρον μας για τους Έλληνες προπονητές, είτε πρόκειται για πολύπειρους και καταξιωμένους, είτε πρόκειται για νέους, ταλαντούχους και ανερχόμενους! Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ο νεαρός τεχνικός Παναγιώτης Γκίλας που συνεργάζεται με τις ακαδημίες τού ΑΣΤΕΡΑ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ στην Αθήνα, αλλά επίσης είναι προπονητής της Κ/16 Επίλεκτης ομάδας Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Δικτύου της ΒΑΛΕΝΘΙΑ! Συζητήσαμε μαζί του για τις συνεργασίες του αυτές αλλά και για πολλά άλλα θέματα…

- Κύριε Γκίλα, κατ” αρχάς να σας συγχαρούμε γιατί πρόσφατα γίνατε πατέρας! Τις καλύτερες ευχές μας από την εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ!

Σας ευχαριστώ πολύ! Σας ευχαριστώ και για το «βήμα» που μου προσφέρετε! Είναι σημαντικό για κάθε προπονητή να διαφημίζεται η δουλειά του με κάθε τρόπο…

- Θα μας συστηθείτε ποδοσφαιρικά;

Άρχισα το ποδόσφαιρο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Σάμο, συγκεκριμένα στην ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ, με την οποία γεύτηκα την άνοδο από το Α” τοπικό στην Δ” εθνική κατηγορία, και το ίδιο συνέβη και με τον ΠΟΛΥΚΡΑΤΗ! Στη συνέχεια πήρα μεταγραφή στον ΜΑΝΔΡΑΪΚΟ, εδώ στην Αττική, ξαναγύρισα στη Σάμο και αγωνίστηκα στον ΑΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ, και αμέσως μετά στην ΕΝΩΣΗ ΣΑΜΟΥ. Όλα αυτά έγιναν πριν κλείσω τα 18 μου χρόνια…

- Εντυπωσιακό ξεκίνημα πραγματικά! Η συνέχεια ποια ήταν;

Στα 18 μου κατέβηκα οριστικά στην Αθήνα και πήρα μεταγραφή στην ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΝΤΙΩΝ εδώ στον Πειραιά, που αγωνιζόταν τότε στην Δ” εθνική. Και στη συνέχεια έπαιξα τρία χρόνια στον ΗΦΑΙΣΤΟ ΝΙΚΑΙΑΣ με τον οποίο ανεβήκαμε από την Β” στην Α’ Πειραιά! Έπειτα έπαιξα στη ΣΠΙΘΑ ΝΙΚΑΙΑΣ, και έκλεισα την καριέρα μου στους ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ της ΕΠΣΔΑ στα 31 μου…

- Παίξατε λοιπόν κάποια χρόνια και εδώ στον Πειραιά, κύριε Γκίλα! Ποιές ήταν οι εντυπώσεις σας;

Έχω κρατήσει πολλές αναμνήσεις και πολλές φιλίες! Ο Πειραιάς είναι από τα αγαπημένα μου μέρη και τον επισκέπτομαι συχνά. Γι” αυτό χάρηκα όταν μου είπατε να συναντηθούμε εδώ για την συνέντευξη!

- Είστε λοιπόν προπονητής στις ακαδημίες του ΑΣΤΕΡΑ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. Θα μας πείτε λίγα λόγια για τη δουλειά σας εκεί, αλλά και για τον σύλλογο;

Είμαι συγκεκριμένα υπεύθυνος μεθοδολογίας στα τμήματα Κ/8 και Κ/10. Τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες του ΑΣΤΕΡΑ είναι ο κύριος Χρήστος Γιώτης που είναι και ο προπονητής της ανδρικής ομάδας. Και συνεργάζομαι στενά και με τον κύριο Χάρη Σταυρίδη που είναι ο προπονητής των τερματοφυλάκων. Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ είναι ένας σχετικά καινούριος σύλλογος που ιδρύθηκε το 2014 και αγωνίζεται στην Γ” ΕΠΣΑ. Έχουμε περίπου 70 παιδιά στις ακαδημίες και μαζί με τα πρόσωπα που προανέφερα φτιάχνουμε τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς, διαχωρίζουμε τα διάφορα παιδαγωγικά γκρουπ, θέτουμε τους στόχους και διαμορφώνουμε τα διάφορα τεχνικά, ψυχικά, κοινωνικά, τακτικά και φυσικά στοιχεία…

- Θέλουμε να μας πείτε περισσότερα πάνω σε αυτό, γιατί ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! Ας τελειώσουμε όμως πρώτα με τον ΑΣΤΕΡΑ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. Δώστε μας κάποια στοιχεία ακόμη…

Πρόεδρος στον σύλλογο είναι ο κύριος Γιάννης Αρβανίτης, ενώ υπεύθυνη για τα πάντα είναι μια γυναίκα: η κυρία Νίκη Κυριαζοπούλου! Γενικά το Χαϊδάρι είναι μια περιοχή που της αρέσει το ποδόσφαιρο! Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι, όπως ο ΑΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, το ΔΑΣΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ και οι ΛΥΚΟΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. Και τα γήπεδα στην περιοχή είναι το στάδιο του ΚΕΒΟΠ και το γήπεδο «Χαραλαμπίδης». Εμείς οι ακαδημίες χρησιμοποιούμε και ένα μικρό γήπεδο που υπάρχει μέσα στο 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου…

- Να πάμε τώρα στην δεύτερη συνεργασία σας, που σε εμάς ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα! Είστε προπονητής στο δίκτυο της ΒΑΛΕΝΘΙΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πώς προέκυψε αυτό;

Όλα άρχισαν όταν ακόμη αγωνιζόμουν στην ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΝΤΙΩΝ και είχα τότε μια συνεργασία με το ARSENAL Soccer- School στο οποίο συμμετείχε και κάποιος άλλος άνθρωπος της ομάδας, ο κύριος Γιάννης Μαυρόπουλος. Το δίκτυο της ΑΡΣΕΝΑΛ είχε παραρτήματα στην Κηφισιά, στο Περιστέρι και στο Χαλάνδρι, ενώ ακόμη επεκτεινόταν σε Κίνα, Ηνωμένες πολιτείες και Αγγλία! Το 2017 η ΒΑΛΕΝΘΙΑ απέκτησε τα δικαιώματα του SoccerSchool από την ΑΡΣΕΝΑΛ και ιδρύθηκαν δύο παραρτήματα στην Ελλάδα, στο Ρέντη Αρένα και στη Βάρη. Δίκτυα αυτών των Σχολών υπάρχουν στο Περιστέρι, στην Κηφισιά, στα Καλύβια, στην Θεσσαλονίκη, στην Κύπρο, στην Βουλγαρία, ακόμα και στην Σύρο και στη Σάμο! Εγώ συνεργάζομαι σχεδόν καθημερινά στα παραρτήματα του Ρέντη και της Βάρης…

- Προλαβαίνετε να είστε και Ρέντη και Βάρη και Χαϊδάρι; Και απ” ότι ξέρουμε μένετε και μακριά από αυτές τις περιοχές! 

Είναι ένας καθημερινός αγώνας, αλλά αξίζει τον κόπο και το απολαμβάνω!

- Τι είναι αυτό ακριβώς που απολαμβάνετε, κύριε Γκίλα;

Είναι πολύ όμορφο να βοηθάς μικρά παιδιά να μαθαίνουν το ποδόσφαιρο και να αποκτούν αξίες και ιδανικά! Στην ουσία οι Σχολές της ΒΑΛΕΝΘΙΑ είναι το σκαλοπάτι για να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Μαθαίνουν να επιλέγουν, να κινούνται σε μικρούς χώρους, να αποκτούν γρήγορες αντιδράσεις, και προσπαθούμε, όπως σας είπα προηγουμένως, να τα βοηθήσουμε σε φυσικό, τεχνικό και ψυχικό επίπεδο…

- Δηλαδή;

Οι αναπτυξιακές ομάδες είναι το εργαλείο για να γίνει καλύτερος ο αθλητής! Τους διδάσκουμε ήθος! Σε ένα πρόσφατο παιχνίδι ένας μικρός ποδοσφαιριστής έκανε χέρι μέσα στην περιοχή και είπε μόνος του: «Έκανα χέρι!» Είναι πολύ σημαντικό αυτό! Επίσης αφήνουμε τα παιδιά να παίρνουν προσωπικές αποφάσεις και δεν τα μαλώνουμε αν σουτάρουν ας πούμε κάποια στιγμή αντί να δώσουν πάσα. Δεν θέλουμε παίκτες ρομπότ! Έχετε παρατηρήσει ότι δεν βγαίνουν πια παίκτες τεχνίτες που να παίρνουν πρωτοβουλίες; Που να γοητεύουν τον θεατή, ο οποίος θα πλήρωνε ευχαρίστως εισιτήριο για να δει από κοντά μία τους περίτεχνη ενέργεια; Αυτό προσπαθούμε να παράγουμε…

- Πως λειτουργεί ακριβώς η ΒΑΛΕΝΘΙΑ, κύριε Γκίλα;

Οι άνθρωποι αγαπάνε πολύ το ποδόσφαιρο και έχουν σύστημα! Πρόσφατα είχαμε πάει στο Ναύπλιο για ένα διεθνές τουρνουά εκεί και είχε έρθει και η Κ/13 της ΒΑΛΕΝΘΙΑ. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που πριν βγουν στο γήπεδο τα παιδιά ήταν… παιδιά! Έπαιζαν και έκαναν αστεία μεταξύ τους. Όταν όμως άρχισε το παιχνίδι όλα καταλάβαιναν τον ρόλο τους και συμπεριφέρονταν σαν υπεύθυνοι ενήλικες! Όταν τελείωσε το παιχνίδι ξανάγιναν παιδιά… Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές ΚΑΙ διασκεδάζουν αλλά ΚΑΙ καταλαβαίνουν την όλη διαδικασία! Ακολουθείται μια πολύ σωστή και παιδαγωγική μέθοδος…

- Όσον αφορά τους γονείς; Γιατί εδώ στην Ελλάδα ακούμε μερικές φορές άσχημα πράγματα…

Στη Σχολή μας εδώ οι γονείς είναι συνεργάτες. Άλλωστε οι συγκεντρώσεις των γονέων που γίνονται, έχουν σκοπό να εκπαιδεύσουν τους γονείς όχι τα παιδιά! Στην Ισπανία είναι κανόνας αυτό, για αυτόν τον λόγο υπάρχει τεράστια ποδοσφαιρική παιδεία! Αν κάνετε τις συγκρίσεις, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ…

- Κύριε Γκίλα, ήταν πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας είπατε! Ευχόμαστε να συνεχίσετε το έργο που κάνετε και να σας δούμε να προοδεύετε όλο και περισσότερο! Έχουμε ανάγκη από νέους προπονητές με ήθος, παιδεία και ξεκάθαρους στόχους… Θα τα ξαναπούμε σίγουρα στο μέλλον και ίσως κάποια στιγμή σας δούμε να επιστρέφετε σαν προπονητής αυτή τη φορά στα γήπεδα του Πειραιά! 

Σας ευχαριστώ πολύ! Γιατί όχι; Εύχομαι κι εγώ στην εφημερίδα σας πολλές επιτυχίες! Ήταν πολύ όμορφη η συζήτηση που είχαμε, και μάλιστα ήταν η πρώτη μου συνέντευξη, οπότε έχω λόγους να θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή την σημερινή μας κουβέντα!!!

K-09


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ