Εφημερίδα Κοινωνική

Τουρισμός – Κορωνοϊός; Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για διακοπές με ασφάλεια στα ελληνικά νησιά

 Breaking News

Τουρισμός – Κορωνοϊός; Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για διακοπές με ασφάλεια στα ελληνικά νησιά
09 Ιουνίου 2020

Το Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα, το οποίο έχει καταρτίσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συνεργασία του υφυπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη και των γενικών γραμματέων, καθώς και των επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, όπως το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ξεδιπλώνεται σε δεκάδες σελίδες και περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες, γύρω από τους οποίους θα γίνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός όλο το κρίσιμο διάστημα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση του προσωπικού των δομών υγείας, ο απρόσκοπτος εφοδιασμός με μέσα ατομικής προστασίας, η διασύνδεση κάθε δομής με μεγαλύτερο νοσοκομείο και η εξασφάλιση του συνεχούς ελέγχου, δειγματοληπτικού και στοχευμένου για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, αποτελούν τους πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας αποτελεί ένα από τα κρίσιμα μεν, καινοφανή δε στη σύνταξή τους εγχειρίδια που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης και είναι εκείνα που θα επιτρέψουν να συνεχιστεί με ασφάλεια η επιστροφή στη νέα κανονικότητα και στο σημαντικό για την οικονομία της χώρας πεδίο του τουρισμού.

Το μήνυμα που διατρέχει και αυτή τη φάση της πανδημίας, οριζόντια και κάθετα, κάθε σχεδιασμό και κάθε εφαρμογή είναι το «Μένουμε Ασφαλείς» και στις διακοπές, στα καταλύματα, στα νησιά ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας. Και αυτό το ηχηρό και ουσιαστικό μήνυμα θα εκπέμψει προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του συνολικού σχεδίου για την υγειονομική θωράκιση της Ελλάδας, η οποία θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Με ορίζοντα τη 15η Ιουνίου, οπότε τυπικά ανοίγει το τουριστικό πεδίο της χώρας, οι αρμόδιοι, όπως ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταρτίσει και εκπονούν ασκήσεις επί χάρτου για κάθε δυνητικό πρόβλημα της φετινής, αναμφισβήτητα ιδιαίτερης, τουριστικής περιόδου που ανοίγει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Έτσι, συζητείται η ενίσχυση με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας για τη διενέργεια των ελέγχων (testing) στους επιβάτες στα αεροδρόμια, όπως και στις πύλες εισόδου της χώρας από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα.

Βάσει του σχεδιασμού, επικουρικό ρόλο στις πύλες της χώρας, εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες, θα έχουν και τα Σώματα Ασφαλείας. Σημαντική θα είναι η μίσθωση καταλυμάτων καραντίνας στα περισσότερα νησιά κατά το πρότυπο των μισθωμένων από το κράτος ξενοδοχείων στην Αττική για την παραμονή των επιβατών μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου για κορωνοϊό ή και μετά για την απομόνωση των 14 ημερών, εφόσον βρεθούν θετικοί και δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομεία. Κατά πληροφορίες, μελετάται η μίσθωση του 2 τοις χιλίοις επί των συνολικών κλινών καταλυμάτων σε κάθε νησί.

Ωστόσο, στο επίκεντρο βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, με τον νευραλγικό ρόλο της ενίσχυσης των δομών υγείας με ανθρώπινο δυναμικό και της κάλυψης με κάθε αναγκαίο υλικό ή άλλο εξοπλισμό.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας έχει μεν μια σταθερή βάση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες, το προσωπικό, τα τεστ κ.ο.κ., αλλά θα προσαρμόζεται στις ανάγκες που θα προκύπτουν και ανάλογα με την εικόνα της διασποράς από τα εισαγόμενα κρούσματα.

Κρίσιμο και αστάθμητο παράγοντα αποτελούν πάντοτε τα εγχώρια κρούσματα από κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία ή τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ή από γνωστές εστίες που μπορεί να αναζωπυρώνονται, όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα (Ξάνθη) ή όπως γίνεται κάθε δύο εβδομάδες με τον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ