Εφημερίδα Κοινωνική

Προσωπικός Αριθμός: Η νέα «ταυτότητα» αντικαθιστά ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και φέρνει e-επανάσταση

 Breaking News

Προσωπικός Αριθμός: Η νέα «ταυτότητα» αντικαθιστά ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και φέρνει e-επανάσταση
16 Ιουνίου 2020

Εναν προσωπικό αριθμό για όλες τις συναλλαγές σε κάθε δημόσιο γκισέ θα αποκτήσουν σύντομα οι πολίτες, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη ολοκληρώσει τα βήματα για τη μετάβαση στον νέο κόσμο της ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων. Το γραφειοκρατικό «μποτιλιάρισμα», το οποίο τροφοδοτείται μέχρι τώρα και από την ύπαρξη διαφορετικών αριθμών ταυτοποίησης (αριθμός ταυτότηταςΑΦΜΑΜΚΑ κ.ά.), γίνεται σοβαρή προσπάθεια να περιοριστεί από την αντικατάσταση όλων των αριθμών και κωδικών με τον προσωπικό αριθμό, τον ΠΑπου θα αποκτά εφεξής ο κάθε πολίτης από την ημέρα της γέννησής του.

 

Οπως, δηλαδή, ο ΑΜΚΑ συνοδεύει τον κάθε πολίτη από τη γέννησή του, έτσι και με τον προσωπικό αριθμό: τα παιδιά που γεννιούνται θα αποκτούν ΠΑ την ίδια μέρα και όσοι έχουν ήδη ΑΦΜ θα αποκτήσουν αυτομάτως και ΠΑ (διατηρώντας τον αριθμό με τα ίδια ψηφία). Είναι ενδιαφέρον ότι στις περισσότερες χώρες -και όχι κατ’ ανάγκην στις πιο προηγμένες- ο αριθμός με βάση τον οποίο ταυτοποιείται ο πολίτης είναι ένας και μοναδικός, αντί πολλών και διαφορετικών, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Το στοίχημα, λοιπόν, της κυβέρνησης παραπέμπει στην απλοποίηση των διαδικασιών με την… εξαφάνιση των διαφόρων κωδικών που καλούνται οι πολίτες να θυμούνται όταν φτάνουν μπροστά στα γκισέ ενός νοσοκομείου ή γραφείου του Δημοσίου και του ευρύτερου τομέα. Ο κ. Πιερρακάκης έχει αναλάβει να αφήσει το αποτύπωμα με τη συγκεκριμένη ψηφιακή αλλαγή, αρχίζοντας να εφαρμόζει το σχέδιο από το φθινόπωρο.

Στόχος είναι ο ΠΑ να αφορά όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα – που σημαίνει ότι ΠΑ θα αποκτούν και όσοι εισέρχονται και διαμένουν νομίμως στη χώρα. Τα αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι ο προσωπικός αριθμός -θα αναγραφεί στο φόντο της νέας ταυτότητας- θα αποδίδεται μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και δεν θα μεταβάλλεται. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης -όπως στα παιδιά- θα αποδοθεί στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου και ο ΠΑ, που δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όλα τα βήματα έχουν προβλεφθεί και προσδιοριστεί για να μην υπάρξουν συγχύσεις στη συνέχεια: Για παράδειγμα, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Η ιδέα του κ. Πιερρακάκη βασίζεται εν πολλοίς στο πώς μπορεί ο πολίτης να «δείχνει» από το σπίτι του την ταυτότητά του και να προχωρά στις διαδικασίες που επιθυμεί σχετικά και οι οποίες προϋποθέτουν την ταυτοποίησή του. «Να αποδεικνύεις στο κράτος ότι όντως εσύ είσαι εσύ, για να σου παρέχει υπηρεσίες και για να έχεις και εσύ υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Η ιδέα είναι ότι τώρα, με το ψηφιακό κράτος, πρέπει να μπορείς να το κάνεις αυτό από το σπίτι σου ή από τη δουλειά σου» λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, φέρνοντας το παράδειγμα της Εσθονίας: «Οι Εσθονοί χρησιμοποιούν την ταυτότητα σαν ένα πολυεργαλείο. Μπορούν να κάνουν τα πάντα, εκτός από τρία πράγματα: να παντρευτούν, να χωρίσουν και να αγοράσουν ακίνητο εκεί.

Και εδώ, εντέλει, με την ταυτότητα θα ακολουθήσουμε μια αντίστοιχη στρατηγική. Θα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του να υπογράφουμε συμβόλαια από το σπίτι μας, αποκεντρωμένα». Στην ανατροπή που θα προκαλέσει ο ΠΑ στα μέχρι τώρα δεδομένα προστίθεται και η θεσμοθέτηση του Μητρώου Επικοινωνίας Πολιτών. Τι θα είναι αυτό; Το μοναδικό σημείο της δημόσιας διοίκησης όπου ο πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνσητηλέφωνοe-mail). Ολοι οι δημόσιοι φορείς θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτό το μητρώο για να ενημερώνονται για τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών, χωρίς να απαιτείται οι πολίτες να δηλώνουν ή να επικαιροποιούν ξεχωριστά σε κάθε φορέα τα στοιχεία επικοινωνίας τους – κάτι που ισχύει μέχρι τώρα σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες

 

 

*ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ