Εφημερίδα Κοινωνική

Χρύσα Μυργιαλή: Τι ισχύει τελικά για την Oil One

 Breaking News

Χρύσα Μυργιαλή: Τι ισχύει τελικά για την Oil One
26 Ιουνίου 2020

H Δικηγόρος και Νομική Σύμβουλος του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας κα Χρύσα Μυργιαλή με ανάρτησή της στα social media δίνει μερικές εξηγήσεις δημόσια σχετικά με την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με την εταιρεία πετρελαιοειδών Oil One που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Δραπετσώνας.

Γράφει συγκεκριμένα: «Μια απάντηση που μας ζητήθηκε : Τις τελευταίες ώρες, μετά το Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της μετεγκατάστασης των βιομηχανικών μονάδων από τις γειτονιές μας, κάποιοι διατυπώνουν “ερωτήματα” και μάλιστα “με ανησυχία” για διατάξεις κ νομικούς ισχυρισμούς, για τις οποίες “ευτυχώς πληροφορηθήκαμε από βουλευτή της περιφέρειας μας”…Αν και είναι πεποίθησή μου ότι δεν είναι επιτρεπτό να συζητούμε στο διαδίκτυο, νομικές υποθέσεις που χειριζόμαστε, κάποιες φορές πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Είναι γνωστή η προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος μας, Κερατσινιού Δραπετσώνας για την απομάκρυνση των βιομηχανικών μονάδων που αναβίωσαν τη λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια μετά από σχεδόν 20 έτη παύσης. Φορείς και πολιτικό προσωπικό της πόλης ( στο οποίο μάλλον πρέπει στο εξής να αναφερόμαστε με ονοματεπώνυμο για να διακρινόμαστε, μιας και δεν είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την προσπάθεια) συνεισφέρουν με προτάσεις και κινητοποιήσεις. Είναι λογικό και κατανοητό ως ένα σημείο, να υπάρχουν και αυτοί που επιθυμούν την παραμονή των βιομηχανιών. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό και σίγουρα δεν είναι έντιμο, είναι να σχολιάζουν “με ανησυχία” διατάξεις που δεν γνωρίζουμε τάχα, και έχουν εφαρμογή και με τις οποίες «κινδυνεύουμε να παραμείνουν οι βιομηχανίες για πάντα»… στην ουσία όμως, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αναδεικνύουν ισχυρισμούς των βιομηχανιών. Αφού λοιπόν ρωτούν εμάς και “ανησυχούν” , τους απαντούμε τώρα, αφού δεν μας ρώτησαν πριν ανησυχήσουν, ότι θέση του Δήμου μας, την οποία υποστηρίζουμε στις δικαστικές διαδικασίες είναι ότι η εγκατάσταση της αντιδίκου εταιρείας Oil One, εμπίπτει στην κατηγορία των βιομηχανικών μονάδων για τις οποίες εφαρμόζεται η Οδηγία Seveso, όπως αποδεικνύεται από την παρ. 7 της άδειας λειτουργίας που έλαβε με τη με αριθμό 170368/21.1.2015 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος. Κ συνεπώς εφαρμογή έχει το αρθ. 7 παρ.3 (νέα) του ν.3325/2005 (η οποία προστέθηκε με το αρθ.70 παρ.1 του ν.4549/2019 …), ως ΕΙΔΙΚΗ κ ΝΕΟΤΕΡΗ και η οποία προβλέπει : «(3). Δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινής υπουργικής απόφασης 172058/2016 (Β` 354) και οι οποίες ιδρύθηκαν νόμιμα και λειτουργούν σε θεσμοθετημένους υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων, μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών από την ημερομηνία μεταβολής της χρήσης γης, με την οποία οι δραστηριότητες αυτές καθίστανται μη συμβατές. Στην περίπτωση που οι δραστηριότητες αυτές ιδρύθηκαν νόμιμα και λειτουργούν σε περιοχές χωρίς καθορισμένες χρήσεις γης, μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) ετών από την ημερομηνία καθορισμού της χρήσης γης. Και στις δύο περιπτώσεις, η επέκταση των δραστηριοτήτων αυτών είναι δυνατή εντός του χώρου ή του γηπέδου όπου λειτουργούσαν πριν τον καθορισμό ή τη μεταβολή της χρήσης γης και μέσα στα όρια του βαθμού όχλησης, όπως αυτά προσδιορίζονται βάσει της τελευταίας ισχύουσας έγκρισης ή γνωστοποίησης λειτουργίας.

(H πιο πάνω νέα παράγραφος 3 προστέθηκε με το άρθρο 70 παρ.1 Ν.4549/2018, ΦΕΚ Α 105/14.6.2018 και αναριθμήθηκε σε παρ.2α με το άρθρο 67 παρ.1 Ν.4605/2019, ΦΕΚ Α 52/1.4.2019.).»

Σημειωτεον οτι με την ΚΥΑ 172058/2016 (ΦΕΚ 354/Β/17.2.2016) έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η τρίτη κατά σειρά αναθεώρησή της Οδηγίας 2012/18/ΕΕ, GR,EN) γνωστότερη ως Οδηγία Seveso, η οποία καθορίζει μέτρα και περιορισμούς για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως διαρροή, πυρκαγιά ή έκρηξη που προκύπτουν από ανεξέλεγκτες εξελίξεις κατά την λειτουργία των εγκαταστάσεων, άμεσους ή απώτερους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, εντός ή εκτός της εγκατάστασης και σχετίζεται με μια ή περισσότερες επικίνδυνες ουσίες. Τα υπόλοιπα είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” και είμαστε πολύ λίγοι για να κρυβόμαστε.»

 

 

*Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, πάντα ανοιχτή στο διάλογο, παρακολουθεί όλο το θέμα και θα παρουσιάσει όλες τις απόφεις


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ