Εφημερίδα Κοινωνική

Tο εξαιρετικό βιβλίο του ιστορικού Κωνσταντίνου Π. Μπέλση με τίτλο «Πόρος 1942 -Το χρονικό μιας προδοσίας»

Tο εξαιρετικό βιβλίο του ιστορικού Κωνσταντίνου Π. Μπέλση με τίτλο «Πόρος 1942 -Το χρονικό μιας προδοσίας»
13 Μαΐου 2020

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλλιγράφος το βιβλίο του ιστορικού Κωνσταντίνου Π. Μπέλση με τίτλο Πόρος 1942. Το χρονικό μιας προδοσίας.

Πρόκειται για ένα στιγμιότυπο της Κατοχής στον Πόρο του 1942, που ανασύρεται μέσα από αδημοσίευτο αρχειακό υλικό. Mία αληθινή υπόθεση προδοσίας, που κατέληξε στην εκτέλεση τριών αθώων ανθρώπων, λειτουργεί υπό το φως της σύγχρονης έρευνας ως πρίσμα ιστορίας.

«Καταδότες και ηθικοί αυτουργοί, οι συντοπίτες τους. Εκτελεστικά όργανα, οι Γερμανοί κατακτητές. Η ίδια υπόθεση θα απασχολήσει αργότερα τις δίκες δωσιλόγων στη μεταπολεμική και προεμφυλιακή Ελλάδα αλλά και τις δίκες των Γερμανών επιτελών στη Νυρεμβέργη. Τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις σε διαφορετικά ιστορικά συμφραζόμενα, τρεις διαφορετικές προκλήσεις για τα συλλογικά υποκείμενα που ενεπλάκησαν ή/και διαχειρίστηκαν την ίδια υπόθεση –τη διεθνή κοινότητα μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την τοπική κοινωνία του Πόρου στα χρόνια της Κατοχής και τη μεταπολεμική ελληνική κοινωνία. Στα παραπάνω θα προσθέταμε και μία τέταρτη –τη δική μας, επίσης μοναδική και ανεπανάληπτη, χωροχρονική πραγματικότητα, τη δική μας ιστορικότητα, απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι στο παρελθόν και στην οποία καταλήγουν τα όποια συμπεράσματα».

poros_chroniko


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ