Εφημερίδα Κοινωνική

Τα συν και τα πλην της παροιμίας «κράτα τους φίλους κοντά και τους εχθρούς πιο κοντά»

Τα συν και τα πλην της παροιμίας «κράτα τους φίλους κοντά και τους εχθρούς πιο κοντά»
28 Μαΐου 2020

Αυτές τις μέρες βλέπω, για θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή μας, συμμαχίες, συνδιαλέξεις, συμπλεύσεις και γενικά συνεργασίες από ανθρώπους που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχαν απλά κόντρες, αλλά τα χτυπήματα πολλές φορές ήταν και κάτω από την «Ζώνη»…

Είπαμε και εμείς… κάτι καλό έφερε η καραντίνα…

Συμμαχίες πόλεων, συμμαχίες φορέων, συμμαχίες συνδυασμών. Ελπίδα πως τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μπαίνουν από κοινού στο τραπέζι, και δημιουργείται κατ΄ ελάχιστον μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης.

Ξεκίνησε να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η ελπίδα της συνεννόησης, του κοινού μετώπου, της συμμαχίας, έστω και α λα καρτ που λέει ο λόγος..

Όμως πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις όλα άλλαξαν προς το χειρότερο… και ξανά γυρίσαμε στις παλιές καλές συνήθειες. Και έτσι μετά από πολλές ελπιδοφόρες κινήσεις ξανά προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα…

Δημοσιογραφικά βέβαια, αυτές οι καταστάσεις είναι βούτυρο στο ψωμί…

Αναλύοντας δύο τρία παραδείγματα που αφορούσαν το ίδιο γενικό πρόβλημα, είδα πως και στις τρεις περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Μετά την σύμπλευση ήλθε και η φουρτούνα.

Είδα συνεννοήσεις και μετά από λίγα λεπτά «καρφώματα», είδα συμμαχίες με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και μετά να λείπει ο βασικός σύμμαχος από ραντεβού ουσίας. Είδα κοινές επιστολές και αποφάσεις και μετά πολιτική «σφαγή»

Είδα συμμαχίες όπου κατέληξαν σε αναμενόμενο «εμφύλιο». Γενικά ξαναείδα το «έργο» πως τα ωραία κάποτε τελειώνουν…

Και όλα αυτά μέσα σε πολύ λίγο καιρό…

Οι κοινές γραμμές, οι συγκλίσεις πολλές φορές σου φέρνουν μπούμερανγκ πίσω προβλήματα, όταν δεν έχουν προκαθοριστεί όλες οι παράμετροι των συμμαχιών και των συμφωνιών.

Τελικά τους «εχθρούς» δεν μπορείς να τους κρατήσεις για πολύ καιρό κοντά σου. Όπως επίσης θα προσθέσω δεν μπορείς να βασιστείς σε «άφιλους» ανθρώπους που το μόνο που ξέρουν είναι το «άδειασμα».

Άρα η πραγματικότητα και η ροή των πεπραγμένων, μας δείχνει σχεδόν πάντα πως όταν αγκαλιάζεσαι με τον «εχθρό» χωρίς να έχεις ξεκαθαρίσει στόχους, τηρώντας κατά γράμμα βασικούς κανόνες συνεργασίας, συνήθως πέφτεις από τα σύννεφα μετά…

Όσο για τους φίλους όλοι ξέρουμε, πως αν δεν είναι κοντά στα δύσκολα, τότε δεν είναι φίλοι.

Α.Κ.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ