Εφημερίδα Κοινωνική

Σχέδιο «Γέφυρα»: Οι 10 φορο-ανάσες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά!

 Breaking News

Σχέδιο «Γέφυρα»: Οι 10 φορο-ανάσες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά!
21 Μαΐου 2020

Δέκα νέες φορολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες που είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο «πακέτο» των νέων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις υπηρεσίες μεταφορών, για τα σερβιριζόμενα από καταστήματα εστίασης μη αλκοολούχα ποτά και για τα εισιτήρια των θερινών κινηματογράφων, η μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όσες επιχειρήσεις θα εμφανίσουν σημαντική μείωση τζίρου την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2020 και η παροχή έκπτωσης φόρου σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων υφίστανται εισοδηματικές απώλειες από την αναγκαστική μείωση των ενοικίων κατά 40%.

Από τις ανακοινώσεις του υπουργού προκύπτει ότι από την 1η Ιουνίου θα μειωθούν κατά περίπου 9% οι τιμές των εισιτηρίων των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, των τρένων, των αεροπορικών δρομολογίων και των μεταφορών με ακτοπλοϊκές γραμμές, καθώς ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες μεταφορών θα περιοριστεί από το 24% στο 13%, προκαλώντας αυτόματα μείωση στην τελική τιμή κατά 8,88%. Η εξέλιξη αυτή θα έχει, ενδεικτικά, ως αποτέλεσμα η βασική τιμή του εισιτηρίου για τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων, του μετρό και του τραμ της πρωτεύουσας να μειωθεί από το 1,40 ευρώ στα επίπεδα του 1,20-1,25 ευρώ.

Η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου, για πολύτεκνους κ.λπ., θα περιοριστεί από τα 0,60 στα 0,50-0,55 ευρώ, αλλά τα ακριβή ποσά θα προκύψουν ανάλογα με το εύρος της στρογγυλοποίησης που θα αποφασιστεί.

Επίσης, οι τιμές του καφέ, των αναψυκτικών και των λοιπών μη αλκοολούχων ποτών που σερβίρονται από εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης θα μειωθούν κατά περίπου 9% από την 1η Ιουνίου στις περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης θα «περάσουν» τη μείωση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές διάθεσης των προϊόντων αυτών στους πελάτες τους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου για τη στήριξη της οικονομίας προωθούνται τα ακόλουθα φορολογικά μέτρα:

1) Μείωση από το 24% στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες μεταφορών. Η μείωση θα ισχύσει για την περίοδο από 1ης/6/2020 έως 31/10/2020 και θα αφορά ειδικότερα:

α) στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία,

β) στα αεροπορικά εισιτήρια,

γ) στα εισιτήρια των επιβατικών πλοίων,

δ) στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

2) Μείωση από το 24% στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Η μείωση θα ισχύσει για την περίοδο από 1ης/6/2020 έως 31/10/2020.

3) Μείωση από το 24% στο 13% του ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων. Η μείωση θα αφορά στην περίοδο από 1ης/6/2020 έως 31/10/2020.

4) Μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 (90% με 13% και 10% με 24%) για την περίοδο από 1ης/6/2020 έως 31/10/2020.

5) Παροχής της δυνατότητας αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή και για τον μήνα Ιούνιο, σε εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εξακολουθούν να τελούν σε καθεστώς αναστολής, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

6) Παροχή του δικαιώματος πληρωμής ενοικίου μειωμένου κατά 40% και τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Το ίδιο δικαίωμα παρέχεται και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Επιπροσθέτως, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα πληρωμής ενοικίου μειωμένου κατά 40% και στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου κατά 40% για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

7) Φορολογικές ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τους φορολογουμένους που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους και αναγκάζονται να αποδεχθούν μειώσεις 40% στα ενοίκια:

α) αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών,

β) προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που χάνουν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

8) Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους, για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του τρέχοντος έτους, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού. Το ποσοστό κατά το οποίο θα μειωθεί η προκαταβολή θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.

9) Αύξηση της έκπτωσης των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα.

10) Παροχή κινήτρων σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια (angel investors) για νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

ΠΗΓΗ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ