Εφημερίδα Κοινωνική

Παραλειπόμενα δημοτικού συμβουλίου Πειραιά

Παραλειπόμενα δημοτικού συμβουλίου Πειραιά
28 Μαΐου 2020

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγρατοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά. Μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και τα εξής:

COSCO-Πειραϊκή: Η επέκταση του Νότιου Προβλήτα και όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, τέθηκαν επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο. ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης δήλωσε ενοχλημένος από ερώτημα που του είχε θέσει ο συνδυασμός του Νίκου Μπελαβίλα, όταν του ζητούσε να απαντήσει αν είναι με τους Κινέζους ή με τους Πειραιώτες προτείνοντάς του να παραιτηθεί. Η απάντησή του Δημάρχου ήταν η εξής: «Ας παραιτηθούν πρώτα εκείνοι που υπέγραψαν τη σύμβαση για την πώληση του λιμανιού και εκείνοι που μετά την υπογραφή έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτα. Να παραιτηθούν ο Αλ. Τσίπρας, ο Θ. Δρίτσας, η Ρ. Δούρου και όλοι όσοι υπέγραψαν τη συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού στη COSCO και μετά να ζητήσετε και τη δική μου παραίτηση. Μιλάω συγκεκριμένα, τόνισε ο Δήμαρχος, για τον κ. Τσίπρα, που όταν με συνάντησε μετά την υπογραφή της συμφωνίας μου είπε περιχαρής ότι αρχίζει μια νέα εποχή για τον Πειραιά…». Όσον αφορά τα βυθοκορήματα, ο Δήμαρχος είπε ότι εμείς επιλέξαμε, απ’ όλους αυτούς που μιλάνε, να ακούσουμε όσα λέει επισήμως το Πολυτεχνείο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κίνδυνος. Από την πλευρά του ο Νίκος Μπελαβίλας δικαιολόγησε για τη μομφή προς τον Δήμαρχο, λέγοντας ότι ήταν κίνηση της ομάδας επικοινωνίας του συνδυασμού «Πειραιάς για όλους», αναλαμβάνοντας ωστόσο την ευθύνη, ως επικεφαλής. Βέβαια, σε νέα ανακοίνωσή του, την επόμενη μέρα της συνεδρίασης, εμμένει στις ίδιες θέσεις.

ΠΑΖΑΡΙ: Πολύ σύντομα, ίσως και όταν επαναλειτουργήσει μετά την παύση λόγω κορωνοϊού, το ιστορικό παζάρι του Πειραιά δεν θα επεκτείνεται στην Αλιπέδου, στη συμβολή της με την πλατεία Ιπποδαμείας, αλλά σε νέο χώρο 900 μέτρα πιο κάτω, πίσω από το παλιό εργοστάσιο του Ρετσίνα, δίπλα από τις γραμμές του προαστιακού. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο επειδή πλέον με τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό το παζάρι με τις θέσεις που έχει δεν χωράει στην Αλιπέδου, συμφώνησε με τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται σε αυτό, να μεταφερθεί στην οδό Αγ. Φιλίππου από τη διασταύρωση της Υμηττού μέχρι περίπου τις μπάρες των γραμμών του σιδηροδρόμου της οδού Ρετσίνα. Όπως είπε ο Δήμαρχος, ο χώρος αυτός που είναι γύρω στα 4 έως 5 στρέμματα ανήκει στον ΟΣΕ και ένα κομμάτι του στην Εθνική Τράπεζα, ενώ μέχρι τώρα ήταν γεμάτος μπάζα και φερτά υλικά από κλαδέματα δένδρων. Για το θέμα, το ΚΑΝΑΛΙ-1 90,4 ανέφερε ότι συνεργεία του Δήμου ήδη έχουν πάει και καθαρίζουν το χώρο και θα τον διαμορφώσουν κατάλληλα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Πέρασε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της πλατείας Καρπάθου καθώς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία στην πλατεία γηπέδου 5×5 , κάτι που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στην περιοχή. Για το θέμα υπήρξε έντονη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, με παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και απαντήσεις του Δήμου.

ΒΕΑΚΕΙΟ: Από τις 15 Ιουλίου θα αρχίσει τελικά τη λειτουργία του το Βεάκειο. Το φετινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Στο μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του ΟΠΑΝ, Σήφη Βουράκη, αποφάσισε να διαμορφώσει τους χώρους στους κήπους δίπλα από το ΒΕΑΚΕΙΟ για να γίνονται και άλλα πολιτιστικά δρώμενα είτε τις μέρες που δεν θα λειτουργεί το θέατρο είτε σε ώρες νωρίτερα από τις παραστάσεις.

ΠΑΛΑΤΑΚΙ: Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τα 130 στρέμματα στο ΠΑΛΑΤΑΚΙ που ενώ είναι ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά, και το Κράτος τα παραχώρησε στη COSCO, επειδή περιέχονταν στο συμφωνητικό πώλησης του λιμανιού. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκταση έχει τεράστια αξία συγκριτικά με τις επενδύσεις που θα γίνουν στο λιμάνι.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ: Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, τοποθετήθηκαν και οι αντιδήμαρχοι Αθηνά Γλύκα –Χαρβαλάκου (οικονομικών) και Ασπασία Αλιγιζάκη (Παιδείας). Η κα. Χαρβαλάκου έδωσε απαντήσεις για την απορροφητικότηα κονδυλίων για έργα που αναφέρονται στον προϋπολογισμό , ενώ από την πλευρά της η κα Αλιγιζάκη μίλησε για την κατάσταση στα σχολεία της πόλης μας και τις δράσεις που έχει αναλάβει η δημοτική Αρχή για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ