Εφημερίδα Κοινωνική

Η Αρχαιολογία στο «απυρόβλητο»; – Ποια η θέση της για τις εργασίες στην επέκταση του Νότιου Προβλήτα; – Σε τι «πατάνε» ΟΛΠ-COSCO

 Breaking News

Η Αρχαιολογία στο «απυρόβλητο»; – Ποια η θέση της για τις εργασίες στην επέκταση του Νότιου Προβλήτα; – Σε τι «πατάνε» ΟΛΠ-COSCO
03 Μαΐου 2020

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ συνεχίζει να αναδεικνύει το παρασκήνιο των κινήσεων που γίνονται από πλευράς ΟΛΠ-COSCO για την επέκταση του Νότιου Προβλήτα, στην Πειραϊκή, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στην τοπική κοινωνία.

Στο τελευταίο ρεπορτάζ, παρουσιάσαμε το ιστορικό των αποφάσεων που οδήγησαν σε αυτές τις ξαφνικές… εργασίες εν μέσω πανδημίας, αλλά και τις θέσεις των φορέων.

Μια σημαντική πτυχή του ζητήματος όμως, αφορά στην Αρχαιολογία, η οποία –κατά την άποψή μας- βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα στο «απυρόβλητο».

Σε άλλες περιπτώσεις, η Αρχαιολογία-ΚΑΣ είχαν το πάνω χέρι, σε ό,τι απόφαση είχε να κάνει με τον Πειραιά, θέτοντας «αγκυλώσεις» (σ.σ. θυμίζουμε ότι προσφάτως είχε κινηθεί ώστε να κηρύξει τον Πειραιά 100% αρχαιολογικό χώρο!)

Στην περίπτωση όμως της επέκτασης του Νότιου Προβλήτα, στην Πειραϊκή, σε μια περιοχή με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η Αρχαιολογία τηρεί «σιγή ιχθύος», παρά το ότι φέρει ευθύνη γνωμοδότησης.

ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ

Το master plan της Cosco περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων προβλέψεις και διασφαλίσεις για την προστασία και την ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων και αρχαίων και νεότερων μνημείων.

Στα επίσημα έγγραφα αναφέρεται ότι τα έργα οι όροι και οι παρατηρήσεις του υπουργείου Πολιτισμού πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση των οριστικών μελετών!

Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή του έργου της επέκτασης επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας συναντώνται τμήματα του Κονώνειου Τείχους και το λεγόμενο Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή.

Η ίδια η COSCO ανέφερε μάλιστα ότι «η προστασία και η ανάδειξή τους προβλέπονται στο πλαίσιο κατασκευής του εν λόγω έργου».

Ωστόσο, η Αρχαιολογία, ως τώρα, τηρεί «σιγή ιχθύος» , παρά το ότι φέρει βαρυσήμαντο ρόλο, καθώς σύμφωνα με το ΦΕΚ Τεύχος Δ’ 21/29.01.2020: «Για το σύνολο των Έργων που περιλαμβάνονται στο Master Plan ισχύουν οι κάτωθι γενικοί όροι (ανωτέρω αναφερόμενη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αριθμ. 1): – Η σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) να υποβληθεί στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. προς έγκριση κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».

Να σημειωθεί επίσης, ότι στο ΦΕΚ αναφέρεται και το εξής: Ως προς την επένδυση Υ.Ε.11 «Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης NEZ» ισχύει ο όρος «Το σύνολο των εργασιών βελτίωσης των Υποδομών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, καθώς και οι εργασίες κατασκευής του προβλεπόμενου πλωτού Προβλήτα, πρέπει να γίνουν κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και κατά περίπτωση υπό την εποπτεία καταδυόμενων αρχαιολόγων, οι οποίοι θα προσληφθούν από τον φορέα του Έργου για τον σκοπό αυτό» (ανωτέρω αναφερόμενη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αριθμ. 1).

ΟΙ «ΠΡΟ-ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ»

Ποιες είναι όμως οι μελέτες στις οποίες «πατάνε» ΟΛΠ-COSCO και έχουν «παρακάμψει» τους πάντες, ακόμη και την Αρχαιολογία;

Το υπ. Πολιτισμού έχει εγκρίνει (12.2.2013), έπειτα και από γνωμοδότηση του ΚΑΣ (30/4.11.2012), μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με όρους βάσει των οποίων συντάχθηκε η προμελέτη «Ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους και του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή», που εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση (12.10.2018) και έπειτα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ (27/17.7.2018).

Σε τι «πατάνε» ΟΛΠ-COSCO

Το έργο επέκτασης λοιπόν φέρει περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία εξακολουθεί να είναι σε ισχύ!

Η πρώτη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εξεδόθη το 2006 και είχε χρονική διάρκεια 10 ετών. Το 2016, όταν δηλαδή ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco και ενώ ήταν σε εξέλιξη η εκπόνηση του master plan του οργανισμού, η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ανανεώθηκε για δύο έτη ακόμα.

Ο ΟΛΠ, σύμφωνα με διαρροές, υπέβαλε εμπρόθεσμα αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την ανανέωση των περιβαλλοντικών αδειών το 2018. Υπουργός Περιβάλλοντος το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Γιώργος Σταθάκης και αναπληρωτής υπουργός ο Σωκράτης Φάμελλος. Εδώ βέβαια εγείρεται ένα σοβαρό «πολιτικό» ερώτημα. Οι φορείς, οι δήμαρχοι, η περιφέρεια και οι βουλευτές δεν γνώριζαν για την εμπρόθεσμη αίτηση όλα αυτά τα χρόνια;

Και εδώ είναι το «κλειδί» της υπόθεσης!

Ο νόμος ορίζει ότι οι περιβαλλοντικοί όροι είναι σε ισχύ μέχρι να αποφασίσουν οι αρμόδιοι φορείς εάν θα τους ανανεώσουν ή όχι, εφόσον η αίτηση για την ανανέωσή τους έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Πάνω σε αυτό «πατάνε» ΟΛΠ-COSCO και προχωρούν τις διαδικασίες. ΝΟΜΙΜΑ. Καθώς, οποιαδήποτε τροποποίηση, θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον και να μην καθυστερούσε το έργο, όπως π.χ. θα γινόταν αν ο νόμος εξεταζόταν από την αρχή.

Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν έχουν ασκηθεί προσφυγές κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, είναι ένα ακόμη «πάτημα» για ΟΛΠ-COSCO που δρουν πλέον, ανεπηρέαστοι.

Το ζητούμενο πλέον είναι το εξής:

Υπάρχει θέληση και τρόπος να κλείσουν αυτά τα «παραθυράκια» των νόμων που έχει βρει «ανοιχτά» ΟΛΠ-COSCO και προχωρούν τα έργα εις βάρος της τοπικής κοινωνίας;

Το θέμα, όπως προείπαμε, πρέπει να λυθεί από «ψηλά». Να τεθεί ως θέμα στη Βουλή και να αποφασίσει η Κυβέρνηση.

«Κλειδί» όμως της οποιαδήποτε απόφασης είναι και η θέση της Αρχαιολογίας και του ΚΑΣ, που λειτουργούν ανεξάρτητα και μπορούν, αποδεδειγμένα, να θέσουν τους δικούς τους κανόνες και να προστατέψουν την πόλη.

Αναμένουμε λοιπόν την επίσημη θέση της Αρχαιολογίας καθώς φέρει και η ίδια ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις!

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ