Εφημερίδα Κοινωνική

Η αποφράδα ημέρα του Ποντιακού Ελληνισμού

Η αποφράδα ημέρα του Ποντιακού Ελληνισμού
18 Μαΐου 2020

*Γράφει ο Σπύρος Σπυρίδων

Έχουν περάσει περισσότερα από εκατό χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα για τον ποντιακό ελληνισμό. Τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην

Σαμψούντα κι άρχισε να γεμίζει τις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής με

αίμα, δολοφονίες και ξεριζωμούς δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ήταν η μαύρη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Με το σύνθημα των Τούρκων «η Τουρκία στους Τούρκους» τέθηκε σε ισχύ από τους Νεότουρκους το σχέδιο τελικής εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο.

Ήταν η αποφράδα ημέρα που συντελέστηκε από τους Τούρκους άλλη μια γενοκτονία. 28 ολόκληρους αιώνες σε όλα τα παράλια της Μαύρης θάλασσας αλλά και της ενδοχώρας οι Έλληνες μεγαλουργούσαν. Ίδρυσαν και θέριεψαν πόλεις όπως η Σινώπη, η Αμισός, η Αμάσεια, η Τραπεζούντα, η Κερασούντα , τα Κοτύωρα κ.ά. Μετέτρεψαν τον αρχικά αρχικά Άξενο Πόντο (αφιλόξενο) σε Εύξεινο (φιλόξενο) Πόντο.

Γενοκτονία των Ποντίων. Άλλο ένα φρικτό έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. 353.000 καταγεγραμμένοι νεκροί από επίσημες αρχές και άλλοι τόσοι ξεριζωμένοι και διασκορπισμένοι αγνοούμενοι, αποτελούν πάντοτε για τους Πόντιους μα και όλους τους Έλληνες μια μνήμη στοιχειωμένη στην ψυχή.

Γενοκτονία των Ποντίων. Αδυνατεί ο ανθρώπινος νους να συλλάβει τη φρίκη. Γέροι, νέοι, παιδιά, γυναίκες και κορίτσια, εγκαταλείποντας τα πάντα, οδηγούνται βίαια και υποχρεωτικά σε ατέλειωτες πορείες στην ενδοχώρα, κάτω από τον καυτό ήλιο αλλά και την παγωνιά, σε όρη και δύσβατα βουνά, πεινασμένοι, χωρίς καμία φροντίδα, χωρίς κατάλληλο ρουχισμό σε μια ατέλειωτη πορεία θανάτου. Δικαστήρια-παρωδία στήνονται για να δικαστούν και να καταλήξουν στην κρεμάλα, με συνοπτικές διαδικασίες, η θρησκευτική, πολιτική και πνευματική ηγεσία της Αμισού και της Πάφρας. Χιλιάδες χιλιάδων άνδρες στις κρεμάλες μόνο και μόνο επειδή ήταν Πόντιοι Έλληνες. Φρίκη!

Τιμούμε και υμνούμε τους Έλληνες του Πόντου. Τους ήρωες που δολοφονήθηκαν κι αφανίστηκαν μα και τους απογόνους τους που πρόκοψαν και μεγαλούργησαν όπου κι αν έζησαν ή ρίζωσαν. Κι η μνήμη οφείλει να παραμένει καντήλι άσβηστο και χρέος όλων μας.

Κι εμείς εδώ στον Πειραιά τους τιμούμε ως αδέλφια μας αφού εδώ κατέφθασαν και στέριωσαν ξεριζωμένοι, ενσωματώθηκαν και μεγαλούργησαν.

Ας γίνουν οδηγοί μας τα λόγια του ποιητή:

«Καταραμένος να παραμείνω στην αδιάστατη αιωνιότητα

Αν ξεχάσω…

το περήφανο βλέμμα του αδούλωτου Πόντιου

τη λαλιά που φιμώθηκε και ξαναζωντάνεψε στην εξορία

τις ρίζες που αρνούνται να πεθάνουν»…

spyridob

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Ο Σπύρος Σπυρίδων είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ