Εφημερίδα Κοινωνική

Εστίαση – Θεοδωρικάκος: Μέχρι τέλος του 2020 οι διευκολύνσεις για τραπεζοκαθίσματα και τα δημοτικά τέλη

 Breaking News

Εστίαση – Θεοδωρικάκος: Μέχρι τέλος του 2020 οι διευκολύνσεις για τραπεζοκαθίσματα και τα δημοτικά τέλη
12 Μαΐου 2020

Σε μια σημαντική εξαγγελία για τον κλάδο της εστίασης προέβη το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στα μέτρα επέκτασης του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι το πιο πιθανό είναι οι ρυθμίσεις για την εστίαση να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά στην δύσκολη μεταβατική περίοδο, για ορισμένους μήνες, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στη ρύθμιση είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να μείνουν ανοικτοί διάδρομοι (γύρω στο 1.80 m) και πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.  Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις όπως επίσης και να μειώσουν κατά 50% τα τέλη σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση θα γίνεται χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

«Δεν υπάρχει πλάνο για μειώσεις στο Δημόσιο»

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες στην οικονομία θα είναι δύσκολοι. «Για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα χρειάζεται συνολικό σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση το υλοποιεί, αλλά χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη. Χρειάζεται και πρακτικό πνεύμα». Και ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση της των καταστημάτων εστίασης.

Ερωτηθείς για τις εργασιακές σχέσεις υπενθύμισε  ότι το εργασιακό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει και σημείωσε:

«Το κράτος είναι εδώ και διατηρεί ισχυρό το ρυθμιστικό πλαίσιο και υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Δεν θέλω όμως ούτε να απλουστεύσω ούτε να εξιδανικεύσω καταστάσεις. Γνωρίζετε ότι θα υπάρξει και αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα. Δίνουμε σκληρή μάχη για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο. Αλλά όταν έχει ύφεση τους επόμενους έξι μήνες είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει και αύξηση της ανεργίας. Αν ο Μητσοτάκης εγκαίρως πρώτος στην Ευρώπη δεν είχε κατεβάσει τα ρολά και σήμερα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα τι θα γινόταν; Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω είναι ότι όπως τα καταφέραμε με την ενότητα και αλληλεγγύη και τις αποφάσεις που πήρε ο πρωθυπουργός αυτό το τρίμηνο, έτσι θα τα καταφέρουμε και από εδώ και πέρα».

Αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο επανέλαβε ότι δεν υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης πλάνο για μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις που έγιναν στο διάστημα της πανδημίας στους εργαζομένους στο δημόσιο και έδωσε έμφαση στην καθιέρωση της τηλεργασίας η οποία θα καθιερωθεί «με θεσμικό τρόπο» κυρίως στη διοίκηση, στα οικονομικά και λογιστικά του δημοσίου. Η θεσμοθέτηση, όπως είπε, δεν θα γίνει γρήγορα καθώς απαιτείται μελέτη και δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Γενικά θα έλεγα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αξίζει να καταβάλουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες και να κερδίσουν σε κύρος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απολαμβάνουν τη μονιμότητα στη δουλειά τους  και οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ότι εργάζονται για το καλό του συνόλου και περισσότερο από όσο πρέπει. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι δίκαιη με όλους»

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ