Εφημερίδα Κοινωνική

Εστίαση και Τουρισμός: Ανοίγουν τα νησιά – Στο 0,3-0,4 ο δείκτης R0

 Breaking News

Εστίαση και Τουρισμός: Ανοίγουν τα νησιά – Στο 0,3-0,4 ο δείκτης R0
25 Μαΐου 2020

Ασφαλή επιστροφή της χώρας στη νέα κανονικότητα και την οικονομική δραστηριότητα δίνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη COVID-19.

Οι επιδημιολογικές συνθήκες υπό τις οποίες δόθηκε το σήμα για την επιστροφή πριν από τρεις εβδομάδες ήταν ιδανικές, όπως είπε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, το σημαντικό όμως είναι ότι παραμένουν ιδανικές ώστε να συνεχιστεί η διαδρομή.

Το βάρος εκτός από την εστίαση, πέφτει στον τουρισμό, όπου εν όψει του ανοίγματος πτήσεων και καταλυμάτων καταρτίζεται στοχευμένα το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης της νησιωτικής χώρας, κατ’ εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η επαναλειτουργία, από σήμερα, των χώρων εστίασης αποτελεί τον τέταρτο κομβικό σταθμό στην πορεία αποκλιμάκωσης των μέτρων, σε συνδυασμό και με την απόφαση να ανοίξουν από 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Κομβική ήταν και η περασμένη Δευτέρα, οπότε άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα και οι αρχαιολογικοί χώροι και επέστρεψαν οι μαθητές στα γυμνάσια και τις δύο πρώτες τάξεις των λυκείων, ενώ είχε προηγηθεί κατά ένα 24ωρο η επιστροφή των πιστών στους χώρους λατρείας.

Η θωράκιση των νησιών

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία καταρτίζει υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές και τις μεταφορικές επιχειρήσεις, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. τα μουσεία ή οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και τις πύλες εισόδου της χώρας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει βεβαίως το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για την υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής χώρας τόσο για την ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων όσο και των ημεδαπών και των αλλοδαπών επισκεπτών.

Τρεις ζώνες

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν νέα κρούσματα, αλλά ευελπιστούν ότι θα καταγραφούν μεμονωμένα περιστατικά και συνεπώς ότι θα είναι ελεγχόμενη η μετάδοση. Το βέβαιο είναι πως το σχέδιο θα τροποποιείται με βάση την πορεία και τη διασπορά του ιού και τον εντοπισμό κρουσμάτων, εισαγόμενων ή εγχώριων.

Βάσει του σχεδίου, τα νησιά ταξινομούνται σε τρεις ζώνες (χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου), ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας, αλλά και σε δομές ελέγχου για κορωνοϊό.

Για παράδειγμα, προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται η Κρήτη, η Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά, π.χ. των Κυκλάδων ή των Σποράδων, η πρόσβαση ή η σύνδεση των οποίων με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας.

Μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας. Ενδεικτικά τέτοια νησιά είναι η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος).

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου εντάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας. Ενδεικτικά σε αυτή τη λίστα βρίσκονται η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Ανάφη, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σκύρος.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ