Εφημερίδα Κοινωνική

Εκτός δομών από τη Δευτέρα 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Εκτός δομών από τη Δευτέρα 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες
27 Μαΐου 2020

Επιταχύνονται οι διαδικασίες αποσυμφόρησης των δομών φιλοξενίας, ιδίως στα νησιά που έχουν «βουλιάξει» από πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να βρεθούν εκτός δομών περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όλα αυτά ενώ η ένταση στην ενδοχώρα αυξάνεται, με τελευταία περίπτωση αυτή της Μαλακάσας, όπου η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει, ύστερα και από όσα σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην περιοχή.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, από τη Δευτέρα αναμένεται να φύγει από τις δομές στα νησιά περίπου το 20% όσων φιλοξενούνται εκεί, καθώς θα αρχίσουν να επιδίδονται οι αποφάσεις για το άσυλο. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μισές αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει είναι θετικές και οι άλλες μισές αρνητικές. Έτσι, όσοι λάβουν απορριπτική απόφαση, δηλαδή δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, θα έχουν έναν μήνα περιθώριο να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους, αλλιώς θα συλλαμβάνονται για παράνομη διαμονή, όπως προβλέπεται.

Στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες οι αρμόδιες αρχές εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ στους δικαιούχους επικουρικής προστασίας μπορούν να εκδοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα εφόσον αυτοί αδυνατούν να εξασφαλίσουν εθνικό διαβατήριο, εκτός αν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι είναι υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα για τρία χρόνια. Έχουν πρόσβαση στην παιδεία, τις υπηρεσίες υγείας, την αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ