Εφημερίδα Κοινωνική

Εγκλωβισμένοι 150 Έλληνες σε κρουαζιερόπλοια στην Καραϊβική λόγω Τραμπ – CDC

Εγκλωβισμένοι 150 Έλληνες σε κρουαζιερόπλοια στην Καραϊβική λόγω Τραμπ – CDC
21 Μαΐου 2020

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η επιστροφή τουλάχιστον 150 Ελλήνων-οι οποίοι εργάζονταν μαζί με χιλιάδες Ευρωπαίους- μέχρι και τα μέσα Μαρτίου σε κρουαζιερόπλοια της Καραϊβικής και έκτοτε παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Ατλαντικό έξω-από τα νησιά Μπαρμπέιντος χωρίς να ξέρουν πότε θα επιστρέψουν στη χώρα μας.

Αιτία για την πρωτοφανή περιπέτειά τους στάθηκε η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης Τραμπ και εταιριών για την εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών(CDC) που έπρεπε να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι των κρουαζιερόπλοιων.

Η ασυμφωνία των δύο πλευρών είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μην επιτρέπουν εδώ και τρεις μήνες την αποβίβαση των εργαζομένων από τα πλοία και την επαναπροώθησή τους στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Στο τραπέζι έπεσε και το σενάριο των εγκλωβισμένων εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια με καράβια διασχίζοντας τον Ατλαντικό, δένοντας στο Σαουθάμπτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες παγιδευμένα αρόδο στον Ατλαντικό έξω από τα νησιά Μπαρμπέιντος παραμένουν περίπου 50 πλοία με χιλιάδες εργαζόμενους σε κρουαζιερόπλοια σε αρκετά από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί και δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι 17 εργαζόμενοι κρουαζιερόπλοιων έχουν πεθάνει από το φονικό ιό, δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, ενώ όσοι είναι ασυμπτωματικοί παραμένουν σε καραντίνα σε καμπίνες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο επιστροφής

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου όταν αποβιβάστηκαν και οι τελευταίοι επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια μετά και την αναστολή των κρουαζιέρων. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να παραμείνει όλο το προσωπικό σε καραντίνα 14 ημερών στα κρουαζιερόπλοια και στις 28 Μαρτίου να προωθηθούν με πτήσεις τσάρτερ, ναυλωμένες από τις εταιρίες τους στην Ευρώπη.

Το σχέδιο, όμως, δεν προχώρησε με τις εταιρίες να κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ για νομικές ασάφειες σχετικά με τα πρωτόκολλα υγείας και την τελευταία να αφήνει υπονοούμενα ότι οι εταιρίες δεν θέλουν να αναλάβουν το οικονομικό κόστος εφαρμογής τους. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν 150 Έλληνες εν πλω χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο επιστροφής, ανεβάζοντας την αγωνία στα ύψη. Πρόκειται μεταξύ άλλων για μηχανικούς, υπευθύνους μάρκετινγκ, δημοσίων σχέσεων, γιατρούς, σερβιτόρους οικονομολόγους κ.α..

Η Ελεάννα Παπαποστόλου είναι μία από τις εργαζόμενες σε κρουαζιερόπλοιο της Καραϊβικής η οποία απασχολούνταν ως εκπαιδευτικός στο τμήμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μέχρι και τις 14 Μαρτίου. Ήταν η μέρα που αποβίβασαν από το καράβι και τους τελευταίους επισκέπτες στο Πουέρτο Ρίκο όπου ήταν και το βασικό λιμάνι του κρουαζιερόπλοιου στο οποίο δούλευε. Την επόμενη μέρα το κρουαζιερόπλοιο κατευθύνθηκε προς τα Μπαρμπέιντος. Εκεί αγκυροβόλησαν αρόδο 67 μέρες. Πριν 8 μέρες άλλαξαν καράβι, περιμένοντας το πράσινο φως για να πετάξουν.

Ωστόσο, το αδιέξοδο κρουαζιερόπλοιων με την κυβέρνηση Τραμπ οδήγησε τις εταιρίες να αποφασίσουν την μεταφορά των εργαζομένων με καράβια στην Ευρώπη, διασχίζοντας τον Ατλαντικό. Ανάλογα με την εθνικότητα, χώρισαν τους εργαζόμενους σε διαφορετικά καράβια. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς κάποιοι θα παρέμεναν σε αυτά μέχρι να πετάξουν με τσάρτερ και κάποιοι άλλοι θα επέστρεφαν δια θαλάσσης πραγματοποιώντας το υπερατλαντικό ταξίδι.

Ενδεικτικό της ρευστής κατάστασης είναι ότι το ταξίδι των Ευρωπαίων ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει από το Μαϊάμι προς το Σαουθάμπτον την Κυριακή (17.5), όμως και πάλι άλλαξαν οι σχεδιασμοί και γίνονται εκ νέου προσπάθειες να επαναπατριστούν με πτήσεις τσάρτερ.

«Ούτε όμως και το λιμάνι του Σαουθάμπτον- το κοντινότερο ευρωπαϊκό λιμάνι-είναι σίγουρο ότι θα τους επιτρέψει να δέσουν. Είμαι πολύ ανήσυχος αν θα τους αφήσουν να αποβιβαστούν. Και τότε τι θα γίνει; Πρέπει να βρεθεί μια λύση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας σπίτια τους. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια φόρμουλα άμεσα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πότε θα γίνει η επιστροφή των πληρωμάτων και μέσω ποιας χώρας για όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για χιλιάδες Ευρωπαίους εργαζόμενους» είπε στο ethnos.gr ο Σάκης Παπαποστόλου πατέρας την Ελεάννας με την οποία μιλά καθημερινά μέσω διαδικτύου.

kabina_ploio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καραντίνα σε καμπίνα για 14 μέρες

Για 14 μέρες όλο το προσωπικό του καραβιού παρέμεινε σε καραντίνα μέσα σε καμπίνες. «Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι μέχρι σήμερα. Με άγχωσε. Στην αρχή τρόμαξα. Γιατί δεν ήμασταν καραντίνα σε ένα σπίτι αλλά σε μια καμπίνα που είχε ένα κρεβάτι, ένα γραφείο και μια τουαλέτα. Ευτυχώς πέρασε πάρα πολύ πιο εύκολα απ΄ ότι περίμενα».

Μετά τις 14 μέρες οι εργαζόμενοι άρχισαν να βγαίνουν στο κατάστρωμα συγκεκριμένες ώρες φορώντας πάντα μάσκες και κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας, κάνοντας κάποιες βόλτες. «Αυτό που μου έλειπε κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν η ελευθερία κινήσεων. Έπρεπε συγκεκριμένη ώρα να πάρουμε το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό που μας πρόσφεραν ενώ μόνο συγκεκριμένες ώρες μπορούσαμε να βγούμε στο κατάστρωμα».

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ