Εφημερίδα Κοινωνική

Μπάνιο με αποστάσεις και… καυτά πρόστιμα: Πώς θα λειτουργήσουν 515 οργανωμένες πλαζ

 Breaking News

Μπάνιο με αποστάσεις και… καυτά πρόστιμα: Πώς θα λειτουργήσουν 515 οργανωμένες πλαζ
15 Μαΐου 2020

Εσο έτοιμο δηλώνει το παραλιακό μέτωπο για να υποδεχθεί μαζί, με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους πολίτες. Από νωρίς το πρωί χθες γίνονταν κάτω από τον καυτό ήλιο πυρετώδεις προετοιμασίες, με ομπρέλες και ξαπλώστρες να τηρούν τις… προβλεπόμενες αποστάσεις και τους εργαζομένους να «διορθώνουν» τις επιμέρους λεπτομέρειες, ώστε ο κόσμος να δροσιστεί με ασφάλεια.

Ωστόσο, τυχόν παραβάτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάσουν και τις 20.000 ευρώ, ενώ θα μπει λουκέτο στην επιχείρηση για ένα μήνα.

Τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην υπόλοιπη χώρα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς, οπότε η εξόρμηση στη θάλασσα αναμένεται να είναι μαζική. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες – με την τήρηση φυσικά των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Σε φάση… προετοιμασίας λοιπόν βρίσκονται τόσο οι παραλιακοί δήμοι όσο και οι ιδιοκτήτες beach bars, φτιάχνοντας εκ νέου τις πλαζ ώστε να είναι στα πρότυπα των οδηγιών του ΕΟΔΥ. Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ωστόσο θα υπάρχουν λιγότερες ξαπλώστρες. Εργαζόμενοι τοποθετούσαν από νωρίς το πρωί ομπρέλες τηρώντας τους κανόνες για απόσταση, ενώ αντίστοιχο σκηνικό επικράτησε και για τις ξαπλώστρες.

Από τις 8 αύριο το πρωί, που θα ανοίξουν οι 515 οργανωμένες παραλίες, θα λειτουργούν με νέους όρους και κανόνες:

– Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.

– Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

– Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

– Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

– Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

– Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

Πρόκειται για αυστηρά μέτρα, που θα φέρουν ποινές σε όσους δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 5.000-20.000 ευρώ ενώ προβλέπεται και η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες. Σε περίπτωση που σημειωθεί δεύτερη παράβαση, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και θα επιβάλλεται αναστολή της επιχείρησης για 90 ημέρες.

Τον πρώτο καύσωνα αναμένεται να υποδεχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς οι θερμοκρασίες που έρχονται θα είναι ρεκόρ για την εποχή.

Μάλιστα, αναμένεται να φτάσουν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πάντως, όπως σημείωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, «τα καλοκαίρια σύμφωνα με μελέτες περιβαλλοντολόγων θα είναι ακόμη πιο ζεστά, ενώ το lockdown φαίνεται ότι επηρέασε τις ακτίνες του ήλιου να πέφτουν πιο έντονα λόγω της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Με την απαγόρευση μετακίνησης σε άλλη περιφερειακή ενότητα να παραμένει σε ισχύ, το βάρος της αναμενομένης εξόρμησης των Θεσσαλονικέων στις παραλίες το Σαββατοκύριακο θα σηκώσουν η Περαία, οι Νέοι Επιβάτες, η Επανομή και η Ασπροβάλτα.

Με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι παραλίες στην τοποθεσία «Ποταμός» της Επανομής αναμένεται να γεμίσουν από λουόμενους. Οι ιδιοκτήτες των beach bars που αναπτύσσονται στην περιοχή έχουν ήδη αρχίσει τις εργασίες για να είναι έτοιμοι το Σαββατοκύριακο. Αποφάσισαν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους δίνοντας μόνο καφέ σε πλαστικό ποτήρι και υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί δεν τους αφήνουν περιθώριο κερδοφορίας. Οπως λένε, τα μέτρα περιορίζουν τη χωρητικότητα των καταστημάτων τους στο 20% και καυτηριάζουν το γεγονός ότι δεν θα διαθέτουν μουσική, αλκοόλ και φαγητό παρά μόνο καφέ σε πλαστικό ποτήρι, γεγονός που τους μετατρέπει -όπως λένε- σε… περίπτερο.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες των beach bars στους Νέους Επιβάτες (επίσης Δήμος Θερμαϊκού) δηλώνουν ικανοποιημένοι με την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες, αν και θα πρέπει να λειτουργήσουν με λιγότερες ξαπλώστρες και σχεδόν το μισό προσωπικό.

«Τρέχουμε να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο ιδιοκτήτης beach bar στην περιοχή, Παναγιώτης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας πως «είναι καλύτερα έτσι διότι τις προηγούμενες ημέρες ο κόσμος συνωστιζόταν στην παραλία, δίχως μέτρα προστασίας, δίχως αποστάσεις, ενώ σε εμάς η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη».

ΠΗΓΗ


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ