Εφημερίδα Κοινωνική

Το ΕΒΕΠ συνιστά την αυστηρή τήρηση των 7 σταδίων επανεκκίνησης της οικονομικής ζωής

Το ΕΒΕΠ συνιστά την αυστηρή τήρηση των 7 σταδίων επανεκκίνησης της οικονομικής ζωής
29 Απριλίου 2020

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ ΚΥΡΙΆΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ, προς ικανοποίηση όλων των Ελλήνων ανακοίνωσε τη πολυπόθητη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Μετά από συσκέψεις, εισηγήσεις και διαβουλεύσεις ανακοινώθηκε το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στη «ΝΈΑ ΚΑΝΟΝΙΚΌΤΗΤΑ» και της μεθοδικής άρσης  των περιοριστικών μέτρων. Στόχος του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΎ ΣΧΕΔΊΟΥ και των παραμέτρων σταδιακής άρσης των αυστηρών μέτρων είναι η επιστροφή των πολιτών στη καθημερινότητα με ασφάλεια και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο “ΟΔΙΚΌΣ ΧΆΡΤΗΣ ΕΞΌΔΟΥ” ΑΠΌ ΤΗ ΚΑΡΑΝΤΊΝΑ ΈΧΕΙ ΔΎΟ ΦΆΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΉ ΑΠΌΣΤΑΣΗ ΔΎΟ ΜΗΝΏΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΉ ΕΠΤΆ ΣΤΑΔΊΩΝ. Αρχικά, στις 4 Μαΐου θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά όχι εκτός νομών και με εξαίρεση τα νησιά.

Επίσης τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα ανοίξουν με ειδικούς κανόνες το 10% των μικρών εμπορικών καταστημάτων και υπηρεσιών, καθώς και οι λαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικά είδη, άνθη και φυτά, ΚΤΕΟ καθώς και επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής, κουρεία και κομμωτήρια με περιορισμούς τ.μ., ραντεβού και με πρόβλεψη στο ωράριο λειτουργίας. Στις 11 Μαΐου ανοίγουν, πάντα με αυστηρά μέτρα υγιεινής και αποστάσεων, όλες οι υπόλοιπες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, εκτός των εμπορικών κέντρων. Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ” Λυκείου και στις 18 Μαίου οι υπόλοιποι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Στις 18 Μαΐου ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και κήποι, καθώς και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Την 1η Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, χωρίς την εστίαση, ενώ θα επιτραπεί η λειτουργία εστιατορίων και καφετεριών σε εξωτερικό χώρο. Το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων θα συνοδεύεται με ειδικούς κανόνες λειτουργίας ενός επισκέπτη ανά 20 τ.μ. Εντός του Ιουνίου σε 4 στάδια θα επαναλειτουργήσουν οι κινηματογράφοι, καθώς και η εστίαση, διασκέδαση και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Στα μέσα Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες και θα επιτραπεί η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των φοιτητών. Στο τέλος Ιουνίου θα επιτραπεί η μετακίνηση στα νησιά, η έναρξη λειτουργίας εποχικών καταλυμάτων διακοπών μικρού μεγέθους και ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΠ ΒΑΣΊΛΗΣ ΚΟΡΚΊΔΗΣ πιστεύει πως ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι με αποφασιστικότητα έχει λάβει και λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα σε μία κρίση άνευ προηγουμένου. Αυτό είναι και το στοιχείο ΠΟΥ ΓΕΝΝΆ ΑΙΣΙΟΔΟΞΊΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌ ΚΌΣΜΟ που προσβλέπει στην επιστροφή στην νέα κανονικότητα, απευχόμενο τα σενάρια καταστροφής που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας για τη φετινή χρονιά. Το σχέδιο εξόδου κινείται, ανάμεσα στην αναγκαιότητα συνέχισης των απαραίτητων μέτρων προστασίας και στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη χώρα μας, που μας έφεραν υγιείς στην επόμενη μέρα, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, αφού απαιτεί προσοχή και υπομονή για μια αργή και σταθερή επαναφορά ΣΕ ΜΙΑ ΝΈΑ ΑΣΦΑΛΉ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌΤΗΤΑ. Είναι απόλυτα ορθό ο σχεδιασμός επανεκκίνησης της αγοράς να ξεκινά από τα μικρά καταστήματα που έχουν τον μικρότερο συνωστισμό. ΠΟΛΛΈΣ ΜΙΚΡΈΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ ΑΝΑΛΑΜΒΆΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΆΛΗ ΕΥΘΎΝΗ ΕΠΑΝΕΚΚΊΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΆΣ ΚΑΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΊΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΊΧΗΜΑ. Η αντιμετώπιση της επαναλειτουργίας της αγοράς πρέπει ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΉ ΚΑΙ ΌΧΙ ΠΑΘΗΤΙΚΉ, με πρώτο στόχο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΑΠΌ ΕΚΕΊ ΠΟΥ  ΣΤΑΜΑΤΉΣΑΜΕ, ΑΛΛΆ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΟΎΜΕ ΑΠΌ ΕΚΕΊ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΈΨΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΉ ΔΎΝΑΜΗ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ. Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης δεν θα ξεπεραστούν ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και υποχρέωσης μεταξύ μας. Η επιτυχής μετάβαση μας στη τελική έξοδο της τρίτης φάσης, βασίζεται στο να συνεχίσουμε να ακολουθούμε επακριβώς τις οδηγίες και να τηρήσουμε αυστηρά τα επτά στάδια της δεύτερης φάσης, όπως πράξαμε στη πρώτη φάση του αυτοπεριορισμού. Το Επιμελητήριο μας θα συστρατευτεί για την ταχύτερη έξοδο από τη πρωτόγνωρη κρίση.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ