Εφημερίδα Κοινωνική

Πέτσας: Από τις 27 Απριλίου θα ενημερωθούν οι πολίτες για το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

 Breaking News

Πέτσας: Από τις 27 Απριλίου θα ενημερωθούν οι πολίτες για το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα
16 Απριλίου 2020

Έκκληση «ακόμη και στους λίγους που σκέφτονται να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα για να πάνε σε συγγενείς και φίλους» να μην το κάνουν, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «το φετινό Πάσχα είναι αλλιώς. Φέτος δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αποφεύγουμε κάθε συγχρωτισμό για να σπάσουμε τον κρίκο στην αλυσίδα της μετάδοσης. Οι Έλληνες κερδίσαμε σημαντικές μάχες και θα ήταν άδικο να χάσουμε τον πόλεμο από τη χαλάρωση λίγων ωρών. Πρώτον γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των προσώπων που αγαπούν. Και δεύτερον γιατί αν το κάνουν θα παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα που ακολουθούν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, οι 9 στους 10 Έλληνες κι αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις και κυρίως θα διαταράξει την ομοψυχία και την ενότητα που μας έχει οδηγήσει με επιτυχία μέχρι εδώ. Γιατί από τη συμμόρφωση όλων στα δύσκολα και πρωτόγνωρα αυτά μέτρα θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα».

Όπως είπε είναι εξαιρετικά θετικό ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει με υπευθυνότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος που έχει ήδη ενημερώσει ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές για το κοινό. Υπογράμμισε όμως ότι και τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσφέροντας συνεχή ενημέρωση για την πορεία της μάχης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. «Η κρίση αυτή ανέδειξε το φιλότιμο των Ελλήνων. Διαμορφώνεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής».

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα. Μέχρι τότε τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Η μετάβαση θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης. Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά. Το σταδιακό σχέδιο μετάβασης θα ανακοινωθεί όλο μαζί και όχι σταδιακά». «Μέχρι τις 27 Απριλίου είμαστε στη φάση εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Να ακολουθηθούν με ευλάβεια μέχρι 27 Απριλίου. Από τότε και μετά θα μπορέσουν όλοι οι Έλληνες να αντιληφθούν πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο σταδιακής μετάβασης», πρόσθεσε.

Για τα περί χρήσης του «μαξιλαριού», ο κ. Πέτσας είπε: «Εχουμε ένα ταμείο του κράτους. Το ταμείο του κράτους πρέπει να το διαχειριζόμαστε σε σύνεση. Πρέπει να δείχνουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όλοι πρέπει να καταλαβαίνουν ότι είμαστε σοβαροί στη χρήση του, ώστε να μην υπάρχει αναστάστωση στις αγορές. Ακόμα και εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης μετά τον Β” ΠΠ υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά, εξαρτάται πάντα [από διάφορους παράγοντες]. Αναδεικνύεται η ελαφρότητα προτάσεων για άμεση χρήση όλων των ταμειακών διαθεσίμων».

Για την πρόταση ΣΕΒ για δανεισμό εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας που έχει επιτευχθεί δεν πρέπει να διαταραχθεί. Δεν γνωρίζω αυτό το θέμα. Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση».

«Επεξεργαζόμαστε ένα νέο πτωχευτιό πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα. Δεν θα σχολιάσω αποσπάσματά του. Μέχρι τις 30 Μαΐου θα ξέρετε τι θα κάνουμε. Αλλά δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να μένουν στο σπίτι και κάποιοι να μένουν χωρίς σπίτι», είπε σε άλλο σημείο.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ για βαθιά ύφεση της οικονομίας λόγω της πανδημίας, ο κ. Πέτσας είπε: «Το 2020 θα είναι μια χρονιά ύφεσης αλλά το 2021 θα είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης. Όποιος προβλέπει νούμερα θα πέσει έξω, δεν θέλω να σχολιάζω νούμερα».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε στη συνέχεια, ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας όπως και η προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.

Είπε ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ από τις 565 σε 997, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις (381 αφορούν ιατρικό προσωπικό και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό). Πρόσθεσε ότι οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φθάνουν τις 4.824 δηλαδή περίπου δυόμιση φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες.

Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 νέες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας οι οποίες θα παρέχουν κατ” οίκον υπηρεσίες και δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών κορονοϊού ως σημείο αναφοράς. Ενισχύονται παράλληλα οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη διάγνωση κρουσμάτων. Πρόσθεσε ότι όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο στις Αχαρνές, είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ καθώς θα αρχίσουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ