Εφημερίδα Κοινωνική

Κορωνοϊός: Πώς αντιμετωπίστηκε το κύμα κρουσμάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

Κορωνοϊός: Πώς αντιμετωπίστηκε το κύμα κρουσμάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας
06 Απριλίου 2020

Το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας που δέχθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου κύμα περιστατικών κορωνοϊού, μετά την επιστροφή των εκδρομέων από το ταξίδι τους σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ήταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Ήταν το ίδιο διάστημα που ο υγειονομικός μηχανισμός κλήθηκε να κάνει μια μεγάλη ιχνηλάτηση σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο, για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Από τότε έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξηγεί το πώς αντιμετωπίστηκε το κύμα των περιστατικών.

«Το σημαντικότερο είναι ότι ευτυχώς συνεργάστηκαν όλοι»

Ξεκινώντας από το θέμα της ιχνηλάτησης, ο Χαράλαμπος Γώγος τονίζει: «Το σημαντικότερο είναι ότι ευτυχώς συνεργάστηκαν όλοι, πήραν άμεσα οδηγίες, τα αντανακλαστικά μας ήταν γρήγορα, το σύστημα, με τη συμμετοχή και του ΕΟΔΥ, ιχνηλάτησε αμέσως τα περιστατικά, με αποτέλεσμα να πάρουμε ταχύτατα πληροφορίες για το ποιοι και πού εκτέθηκαν και ως εκ τούτου περιορίστηκε το περιβάλλον τους».

Όπως προσθέτει ο καθηγητής, «τα περισσότερα κρούσματα που είχαμε στην συνέχεια ήταν από το περιβάλλον των πρώτων περιστατικών, ενώ είχαμε και μερικά εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό, καθώς και λίγα αδιευκρίνιστα, δηλαδή τα λεγόμενα «ορφανά». Συνολικά, τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα σε σχέση με την πιθανή διασπορά που θα μπορεί να γινόταν».

Όσον αφορά στο πώς αντιμετώπισε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας το κύμα των περιστατικών, ο κ. Γώγος τονίζει: «Αυτό που συνέβη ήταν να εμφανιστούν πάρα πολλά μαζεμένα περιστατικά, με αποτέλεσμα το γεγονός αυτό να ήταν λίγο προβληματικό στη διαχείρισή του. Βέβαια, παρ” όλα αυτά, εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι, γιατί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο είχε ήδη οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς και είχαμε στήσει τις απαραίτητες υποδομές.

Εμείς περιμέναμε να ξεκινήσουμε με την μονάδα αρνητικής πίεσης για τους ασθενείς που θα αντιμετωπίζαμε, αλλά επειδή είχαμε δεκάδες ασθενείς, ανοίξαμε δύο πτέρυγες για τη νοσηλεία τους. Αρχικά την Οφθαλμολογική κλινική και στη συνέχεια την ΩΡΛ κλινική, ώστε να καλύπτονται τόσο τα επιβεβαιωμένα, όσο και τα ύποπτα περιστατικά, με σκοπό να υπάρχει μία σωστή ροή. Δηλαδή, τα ύποπτα περιστατικά εισάγονταν στην ΩΡΛ κλινική σε απομόνωση και τα επιβεβαιωμένα στην Οφθαλμολογική κλινική».

Επίσης, συνεχίζει ο καθηγητής, «δημιουργήσαμε δύο διαφορετικά τμήματα επειγόντων περιστατικών, γιατί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί και ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο, αφού καλύπτει μια τεράστια περιοχή με εξειδικευμένες υπηρεσίες και ειδικά γνωστικά αντικείμενα που δεν υπάρχουν αλλού. Για αυτό λοιπόν το λόγο, το στοίχημα για εμάς είναι να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε το νοσοκομείο και με τις δύο μορφές, δηλαδή και ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό και ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο».

«Η εποχή εκείνη ήταν η πιο δύσκολη μέχρι τώρα», συνεχίζει ο καθηγητής στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και προσθέτει: «Ήμασταν επάνω κατά πάνω, με σκοπό να συντονίσουμε ταχύτατα δουλειές και για 15 μέρες το νοσοκομείο ήταν η μόνιμη κατοικία πολλών από το ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο, αλλά τελικά καταφέραμε να τα βάλουμε όλα σε μία τάξη».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ