Εφημερίδα Κοινωνική

Έργα στον Νότιο Προβλήτα – Πειραϊκή: Τρίτο και τελευταίο… «καμπανάκι» σε ΟΛΠ-COSCO -Κοινό μέτωπο απέναντι σε «παιχνίδια» και στρατηγικές εις βάρος του ΠΕΙΡΑΙΑ

 Breaking News

Έργα στον Νότιο Προβλήτα – Πειραϊκή: Τρίτο και τελευταίο… «καμπανάκι» σε ΟΛΠ-COSCO -Κοινό μέτωπο απέναντι σε  «παιχνίδια» και στρατηγικές εις βάρος του ΠΕΙΡΑΙΑ
16 Απριλίου 2020

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΗΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ από: Υπ. Ναυτιλίας, Υπ. Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Αττικής, Επιμελητήρια

 

 

Εν μέσω πανδημίας και «μειωμένων αντανακλαστικών» στις τοπικές κοινωνίες, ο ΟΛΠ αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου επέκτασης του Νοτίου Προβλήτα στην Πειραϊκή, γεγονός που έχει ξεσηκώσει φωνές διαμαρτυρίας και εντονότατες αντιδράσεις!

Δεν είναι μόνο ότι το έργο εκτελείται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των απαραίτητων μελετών (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων –Στρατηγική Μ.Π.Ε.), αλλά είναι ιδιαιτέρως περίεργη και κατακριτέα η στάση του ΟΛΠ, που επιλέγει –για ακόμη μια φορά – να αιφνιδιάσει τους Πειραιώτες κάνοντας «αυτό που θέλει» με τον «τρόπο που θέλει»!

Πρέπει να καταλάβουν και να «νιώσουν» οι κύριοι σε ΟΛΠ-COSCO, που έχουν στήσει ένα «κερδοφόρο» πλάνο πάνω στα θεμέλια του Πειραιά, ότι υπάρχει και μια πόλη, που δεν γειτνιάζει απλά, αλλά φέρει στα «σπλάχνα» της το λιμάνι και η καθημερινότητά της συμβαδίζει με αυτό.

«Καμπανάκια» έχουν κρούσει οι Πειραιώτες εδώ και καιρό, τόσο στον ΟΛΠ, όσο και στο υπ. Ναυτιλίας.

Η δημοτική Αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, τα «είπε», όντας «παρών» και στα εγκαίνια του έργου, μεταφέροντας τις θέσεις του Δήμου Πειραιά ως ένα «πρώτο καμπανάκι».

Οι «προειδοποιήσεις» ακούστηκαν ακόμη πιο έντονα πριν μια εβδομάδα, όταν έφτασε στα χέρια του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, (δεύτερο «καμπανάκι») η επιστολή διαμαρτυρίας που συνέταξε ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για όλους».

Τρίτο (και πιο σημαντικό) «καμπανάκι», το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, στην τελευταία συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, το Σώμα, με ομόφωνο ψήφισμά του, ζήτησε την αναστολή του έργου που εκτελείται αυτή τη στιγμή από τον ΟΛΠ στην Πειραϊκή, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όπως όλοι συμφώνησαν «είναι μία ιδιαίτερης βαρύτητας απόφαση». Το ψήφισμα βασίστηκε στην πρόταση του Θανάση Διαβολάκη – «Ανταρσία στο Λιμάνι», κοινοποιήθηκε προς όλους (και προς την Εισαγγελία Πειραιά) και αναφέρει:

«Από τα τέλη του Μαρτίου 2020 εκτελούνται από πλωτά μέσα εργασίες σε καθημερινή βάση στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τον κεντρικό λιμένα του Πειραιά και την περιοχή της Σχολής Δοκίμων. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε παρατηρητής από την ξηρά αλλά προκύπτει και από σχετικό φωτογραφικό υλικό και βιντεοσκοπήσεις, γίνονται μετρήσεις, τοποθετούνται σημαδούρες και γίνεται βυθοκόρηση, το υλικό της οποίας μεταφέρεται και εναποτίθεται στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά απευθυνόμενο στους αρμόδιους φορείς:

1. Ζητά την αναστολή του έργου μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της ΜΠΕ και της ΣΜΠΕ όπως ορίζει η Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ.

2. Καλεί τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στις νόμιμες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ενέργειες, για την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και την τήρηση της νομιμότητας».

mesa1 mesa2

Στα «τρία» καμπανάκια, η παράσταση… ανεβαίνει!

Η συγκυρία είναι κρίσιμη και ΠΡΕΠΕΙ να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ προς ΟΛΠ – COSCO ότι με το «έτσι θέλω»… δεν προχωράνε στον Πειραιά!

Τόσο καιρό, εκεί στο ΟΛΠ νομίζουν ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι… «ψίθυροι» στα αυτιά τους.

Βλέπουν μόνο κέρδη και «οικονομική ανάπτυξη» από έργα, χωρίς να νοιάζονται για τη ζωή των Πειραιωτών, για ζωτικής σημασίας περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά ζητήματα, τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ζητά ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ φορέων της πόλης! ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΜΕ ΑΠΟΨΗ.

Για να δοθούν διευκρινίσεις:

1)    Από το υπ. Ναυτιλίας, που έλαβε την επιστολή αλλά δεν απάντησε

2)    Από την Περιφέρεια Αττικής που πρέπει να καταδικάσει την κίνηση του ΟΛΠ να προχωρήσει σε εκτέλεση έργων χωρίς εγκρίσεις μελετών

3)    Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι απλός «παρατηρητής»

ΕΔΩ ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ! …ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ «ΠΑΤΑΝΕ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ»!!!

Ήρθε η στιγμή να τοποθετηθούν επίσημα για το θέμα:

Οι βουλευτές του Πειραιά, τα Επιμελητήρια (ΕΒΕΠ, ΕΕΠ, ΒΕΠ), η ΕΣΑΛ, η Αντιπεριφέρεια Πειραιά.

Ο κάθε Πειραιώτης πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι μαζί του και ποιος απέναντί του!

Να γνωρίζει τις θέσεις του καθενός και αν είναι δυνατόν, να υπάρξει μια οργανωμένη πρωτοβουλία, ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε  «παιχνίδια» και στρατηγικές εις βάρος της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ δηλώνει «παρούσα», ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, έτοιμη να αναδείξει θέσεις, απόψεις & αλήθειες μέσω ρεπορτάζ.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ