Εφημερίδα Κοινωνική

Τι θα συμβεί αν νοσήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, στοιβαγμένοι στα νησιά και στα γκέτο της Αθήνας;

Τι θα συμβεί αν νοσήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, στοιβαγμένοι στα νησιά και στα γκέτο της Αθήνας;
17 Μαρτίου 2020

Μέγα θέμα και προφανής η απάντηση, με δεδομένα τον ασφυκτικό συγχρωτισμό και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής υπό τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας.

Αν υπάρξουν κρούσματα κορωνοϊού, θα βρεθούμε μπροστά σε μια βόμβα με τραγικές συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους (Π/Μ και κατοίκους, ειδικά στα νησιά), όσο και για το Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Το έχουν επισημάνει ήδη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, και η εφημερίδα «Δημοκρατία», με διαφορετικές θεωρήσεις και προτάσεις η κάθε πλευρά.

Μέχρι στιγμής δεν (φαίνεται να) υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο επ΄αυτού. Καμία ένδειξη ότι έχει ασχοληθεί η πολιτεία έστω κατ΄ελάχιστον. Ολιγωρία, αμηχανία, αδιαφορία, υποτίμηση του υπαρκτού κινδύνου ή δεύτερες σκέψεις κυνικού χαρακτήρα ώστε να πληρώσουν το τίμημα οι νησιώτες;

Μέγα ζήτημα και με τους πρόσφυγες/μετανάστες που ζουν στο κέντρο και σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας.

Το διαπιστώσαμε βλέποντας ρεπορτάζ από το Σύνταγμα. Και το πιστοποιήσαμε ιδίοις όμμασι, καθώς υποχρεωθήκαμε λόγω εκτάκτου ανάγκης να μεταβούμε στο κέντρο:

Στην Ομόνοια και στους πέριξ χώρους κυκλοφορούσαν κυρίως πολυάριθμες ομάδες νεαρών μεταναστών/προσφύγων. Το ίδιο- εικάζουμε ότι- συμβαίνει και στις γειτονιές στις οποίες κατά κόρον ζουν οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειές τους.

Και πως ζουν οι περισσότεροι; Στριμωγμένοι σε γκρίζα διαμερίσματα και σε θλιβερά υπόγεια. Ακόμη χειρότερα: υπάρχουν Π/Μ που δεν έχουν που να γείρουν το κεφάλι τους και αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο σε κατειλημμένα κτήρια, ζώντας υπό άθλιες κι όχι απλώς προβληματικές συνθήκες, όπως κατέδειξε(και) η πρόσφατη εκκένωση χώρων του Πολυτεχνείου.

Το ερώτημα, λοιπόν, έρχεται ευθύ, αμείλικτο και απαιτεί άμεση απάντηση. Ας θεωρηθεί κάτι σαν κουδούνι κινδύνου: Τελικά, έχουν αναλογιστεί οι κυβερνώντες τι θα συμβεί στη χώρα μας αν νοσήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, στοιβαγμένοι στα νησιά ή στα γκέτο της Αθήνας;

ΠΗΓΗ


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ