Εφημερίδα Κοινωνική

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας

 Breaking News

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας
18 Μαρτίου 2020

Ψηφίσθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο δίνει σύγχρονες λύσεις σε σειρά σημαντικών θεμάτων της ακτοπλοΐας και ενισχύει σημαντικά το Λιμενικό Σώμα.

Πρόκειται για νομοσχέδιο αποκατάστασης της κανονικότητας στη λειτουργία του Υπουργείου» ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, «αφού θέτει τις βάσεις για επίλυση σοβαρών και διαχρονικών ζητημάτων σε όλο το φάσμα πολιτικών, λειτουργιών και δομικών χαρακτηριστικών του τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου. Αντιμετωπίζουμε παθογένειες που κληρονομήσαμε αλλά και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυσιπλοΐας και παράλληλα να διασφαλίσουμε το αίσθημα ασφάλειας δικαίου.

Παράλληλα, εισάγουμε τομές σε σχέση με τη λιμενική πολιτική και τα λιμάνια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα υιοθετούμε πολιτικές για την ώθηση του θαλάσσιου τουρισμού, όπου απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου.

Τέλος, υλοποιούμε γενναίες αποφάσεις που τεκμηριώνουν την έμπρακτη στήριξη και ευγνωμοσύνη μας προς τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που με αυταπάρνηση είναι ταγμένοι στο καθήκον της έρευνας και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προάσπισης των θαλάσσιων συνόρων μας. Αυξάνουμε τις οργανικές θέσεις του Σώματος κατά 1500, εκ των οποίων οι 900 θα είναι στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ επιλύουμε δύο σημαντικά ζητήματα των στελεχών του, αυτά της στέγασης τους, αλλά και της φαρμακευτικής περίθαλψής τους».

«Η ψήφιση του σχεδίου νόμου», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, «αλλάζει κακώς κείμενα, εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη νομοθεσία περί ακτοπλοΐας, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των επιβατών, οδηγεί στην καταγραφή και εφαρμογή θεμελιωδών αρχών και κανόνων λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ενισχύει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος, αναβαθμίζει τους ελέγχους, ενισχύει το επίπεδο ασφάλειας των λουόμενων στις παραλίες. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας».

Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο προωθούνται καινοτόμες πρόνοιες για τους αποφοίτους των Ναυτικών Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς τους παρέχεται πλέον το δικαίωμα υπό όρους να εξελίσσονται μέχρι και τους βαθμούς του Α΄ Πλοιάρχου και Α΄ Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού, ενώ με ειδική ρύθμιση οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ οι οποίοι απασχολούνται ως ωρομίσθιοι ναυτοδιδάσκαλοι στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού εξαιρούνται από τον Ν.4670/2020 (άρθρο 27), ο οποίος προβλέπει περικοπές των συντάξεων όσων συνταξιούχων απασχολούνται.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ