Εφημερίδα Κοινωνική

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Φέτος δίνουμε μια υπόσχεση για εμάς και τους γύρω μας

 Breaking News

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Φέτος δίνουμε μια υπόσχεση για εμάς και τους γύρω μας
20 Μαρτίου 2020

Στις 20 Μαρτίου την Παγκόσμια Ημέρα για την Στοματική Υγεία δίνουμε υπόσχεση να κάνουμε περισσότερα για την υγεία των δοντιών.

Ένα όμορφο χαμόγελο όμως, σημαίνει πολλά περισσότερα από το αρχέγονο σήμα ευδαιμονίας. Η υγιεινή των δοντιών και του στόματος γενικότερα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για κάθε άνθρωπο που αναζητά να είναι υγιής, βασική συνθήκη για να μπορεί να δείχνει και να είναι ευτυχισμένος. Όπως λοιπόν λέει το ρητό, ένα υγιές μυαλό οφείλει να λειτουργεί σε ένα υγιές σώμα, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι και το στόμα.

Τα στοματικά νοσήματα επηρεάζουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής ενός ανθρώπου, από τις προσωπικές σχέσεις, ως την απόλαυση του φαγητού. Ένα στόμα που νοσεί, μπορεί σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία να αυξήσει τις πιθανότητες, μεταξύ άλλων, εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπαθειών και πνευμονία. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να διατηρούμε το στόμα μας υγιές, στα πλαίσια της γενικότερης σωματικής υγείας.
Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας

Φέτος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, σε συνεργασία με την AIM, μας καλεί, πριν δεσμευτούμε να κάνουμε να δώσουμε μια υπόσχεση στον εαυτό μας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ζούμε με ένα «έξυπνο στόμα». Να πάρουμε δηλαδή τις αποφάσεις εκείνες που θα φροντίσουν την στοματική υγεία τη δική μας, αλλά και των ανθρώπων γύρω μας. Η πρόληψη είναι το παν, όπως όμως και η αναγνώριση των διαφόρων στοματικών νοσημάτων, με την βοήθεια φυσικά των ειδικών.
Το μήνυμα της φετινής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας είναι «δώσε μια υπόσχεση»: «Να μην αμελήσεις το ραντεβού με τον οδοντίατρο», «να φροντίζεις καθημερινά την στοματική υγιεινή», «να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο για ένα υγιές και όμορφο σώμα, αλλά και για ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο».
Τι πρεσβεύει η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2007, ενώ τα πρώτα χρόνια είχε καθερωθεί για τις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του ιδρυτή της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Γάλλου Οδοντιάτρου, Σαρλ Γκοντόν.

Ο Δρ. Γκοντόν, ήταν ο Γάλλος πρωτοπόρος της οδοντιατρικής που μαζί με τον «Κύκλο των Οδοντιάτρων του Παρισιού» ίδρυσε την πρώτη σχολή οδοντιατρικής στη Γαλλία. Διετέλεσε πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ενώ μεταξύ άλλων, συνέλαβε και πρότεινε την ιδέα της καταγραφής της οδοντοστοιχίας ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο διερεύνησης εγκληματολογικών ερευνών.

Ωστόσο, η καμπάνια για ένα πιο υγιές στόμα δεν έλαβε σάρκα και οστά σε όλες της τις διαστάσεις πριν το 2013. Έκτοτε, η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου, ημερομηνία που φαίνεται πως αντικατοπτρίζει αριθμητικά ένα υγιές στόμα. Βλέπετε, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 20 φυσικά και υγιή δόντια ως το τέλος της ζωής τους, προκειμένου να θεωρούνται υγιείς.
Ο μαγικός αριθμός 3/20 για την στοματική υγεία

Την ίδια ώρα, τα παιδιά θα πρέπει επίσης να έχουν 20 νεογιλά δόντια, πριν τα αντικαταστήσουν με τη νέα οδοντοστοιχία που θα τους συντροφεύσει σε όλες τις εκφάνσεις της ενήλικης ζωής τους. Τέλος, κάθε υγιής ενήλικας έχει 32 δόντια, που για να θεωρείται υγιής από πλευράς στοματικής υγιεινής θα πρέπει να είναι όλα γερά, με 0 κουφάλες. Αριθμητικά λοιπόν, η απόλυτη αναλογία 32 – 0, μεταφράζεται ως 3/20, δηλαδή 20 Μαρτίου.

Δώστε κι εσείς σήμερα μια υπόσχεση στον εαυτό σας για καλύτερη στοματική υγεία! Μάθετε περισσότερα στο https://www.eoo.gr/ στο https://www.worldoralhealthday.org/ και στο https://www.aim.gr/oral-health-care.html.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ