Εφημερίδα Κοινωνική

Μανδραγόρας ο Πειραιώτης: Μπακαλιάρος σκορδαλιά – Το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου

Μανδραγόρας ο Πειραιώτης: Μπακαλιάρος σκορδαλιά – Το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου
18 Μαρτίου 2020

Πλησιάζει η 25η Μαρτίου. Εθνική και Θρησκευτική εορτή μαζί! Εθνική, καθώς από το 1838 έχει οριστεί να τιμούμε εκείνη τη μέρα την Επανάσταση του 1821 και θρησκευτική, καθώς γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι και η ονομαστική γιορτή του Ευάγγελου και της Βαγγελίτσας της παινεμένης.

Πολλές όμορφες παραδόσεις για την ημέρα, εμείς, φυσικά, θα εστιάσουμε στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου: τηγανητός μπακαλιάρος, με εκείνη την απαλή λευκή σάρκα του, ζουμερός και πεντανόστιμος. Μαγειρεμένος με το κουρκουτάκι του σε πλήθος παραλλαγές: με μπίρα, με μαγιά, με κορν φλάουρ, ακόμα και με ούζο. Και συνοδεία εκλεκτή και ταιριαστή, η βελούδινη μαγική σκορδαλίτσα. Σε άλλες τόσες παραλλαγές: με πατάτα, με ψωμί, με καρύδι. Η μία καλύτερη από την άλλη. Και έτοιμο το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας: μπακαλιάρος σκορδαλιά – το τέλειο πάντρεμα!

Γιατί ψάρι;

Σε όλη την περίοδο της Σαρακοστής, η Εκκλησία επιτρέπει δύο φορές μόνο την κατανάλωση ψαριού, μαζί με έλαιο και οίνο. Την 25η Μαρτίου, καθώς το γεγονός είναι σπουδαίο – θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία. Έχει καθιερωθεί επίσημα από το 692 μ.Χ. (αν και ήδη προϋπήρχε), στην Κωνσταντινούπολη, από την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο και τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β’. Για την ιστορία, το έργο της Συνόδου αυτής ήταν νομοκανονικό. Συντάχθηκαν 102 Κανόνες, μεταξύ των οποίων και θέματα νηστείας. Να πούμε ότι η δεύτερη φορά που καταλύεται ψάρι στη νηστεία της Σαρακοστής, είναι την Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί αυτό το ψάρι;

Ο μπακαλιάρος δεν είναι ελληνικό προϊόν. Εισάγεται στην Ελλάδα περίπου από τον 16ο αιώνα και αγαπήθηκε πολύ για απλούς λόγους: ήταν φθηνός και, καθώς ήταν παστός, μπορούσε να συντηρηθεί για αρκετό διάστημα, στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης εκείνων των καιρών (Ψύγειο; Ποιο ψυγείο;). Το ΨΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ, όπως λένε τον μπακαλιάρο οι παλιοί, ήταν μια πολύ καλή λύση για την ηπειρωτική Ελλάδα, που δεν είχε πρόσβαση στη θάλασσα και τους «φρέσκους καρπούς» της Αλιείας.

Γιατί αυτό το ψάρι από τον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ;

Στο κατάστημα του ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του τέτοιες μέρες. Οι πιο παλιοί σίγουρα θα θυμούνται «γιορτές μπακαλιάρου», με μουσική και κρασί, στο μαγαζί της Γούναρη που… έκοβαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Φέτος, όπως κάθε χρόνο, είμαστε έτοιμοι μέρες πριν. Ο εκλεκτός γνήσιος βακαλάος Ισλανδίας «παρελαύνει» στη Γούναρη, με πολύ καμάρι. Ε, η διαφορά του εκλεκτού αυτού ψαριού δεν κρύβεται. Φιλετάκι, για όσους αγαπούν τα πιο εύκολα ή κόκκαλο, για όσους θέλουν να τα κάνουν όλα μόνοι τους και εντελώς παραδοσιακά. Όλοι σπεύδουν νωρίς για την αγορά αυτού του υπέροχου παστού ψαριού, καθώς το καλό ξαλμύρισμά του θέλει το χρόνο του.

Διατροφική αξία του μπακαλιάρου

Ψάρι με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και νιασίνη. Η κατανάλωσή του συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού, καθώς θεωρείται αντιοξειδωτική τροφή. Κάνει καλό στα μάτια, τα δόντια, τα οστά, το αίμα. Περιέχει μουρουνέλαιο, πλούσιο σε βιταμίνη Α, D και Κ και σε λιπαρά οξέα ω-3, τα οποία τονώνουν ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό και ευεργετούν το νευρικό σύστημα. Και, μάλιστα, είναι φτωχό σε λιπαρά! Δηλαδή, αν επιλέξουμε να μην τηγανίσουμε, ούτε να «κουρκουτιάσουμε» τον μπακαλιάρο μας, δεν ξεπερνά τις 150-200 θερμίδες ανά μερίδα (βραστός ή ψητός).

Θρεπτική και η σκορδαλιά

Ακόμα και αυτό το νοστιμότατο… σκορδομυρωδάτο πιάτο, που συνοδεύει τον μπακαλιάρο, έχει πολλά καλά. Γιατί έχει το σκορδάκι, που δρα προστατευτικά για τον οργανισμό απέναντι στην υπέρταση (υψηλή πίεση) και την υψηλή χοληστερόλη. Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλούσιο σε αλισίνη, την ουσία στην οποία οφείλεται η μυρωδιά του. Αυτή η ουσία, όμως, αποτελεί ισχυρό αντιβακτηριακό, αντιικό, αντιμικροβιακό, αντιμυκητιακό και αντιοξειδωτικό παράγοντα που προστατεύει τον οργανισμό μας από τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων. Έρευνες δείχνουν ότι δρα ενάντια σε μικρόβια που προκαλούν έλκος στομάχου ή ότι μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα σε μαστό, ουροδόχο κύστη, παχύ έντερο, ήπαρ, προστάτη, λεμφικό σύστημα, δέρμα.

Και το πιο σπουδαίο γι’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η αλισίνη έχει σημαντική προληπτική δράση απέναντι στο κρυολόγημα!!!

Όσο για τις θερμίδες, μια κουταλιά σκορδαλιά έχει περίπου 100.

Και τώρα γιατί παντρεύουν τη σκορδαλίτσα οι παλιοί σοφοί μας με τον παστό μπακαλιάρο; Γιατί τα κύρια ιχνοστοιχεία του σκόρδου είναι το κάλιο και ο φώσφορος. Το κάλιο… παίζει ως «αντίπαλος» του νατρίου, κοινώς, του αλατιού. Άρα, σκορδαλιά με μπακαλιάρο μαζί στο τραπέζι, κρατούν καλά της ισορροπίες της γεύσης, ώστε να μην παραείναι αλμυρή!

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ