Εφημερίδα Κοινωνική

Το πλωτό φράγμα των 500.000 ευρώ που θα «σταματήσει» (;) τους πρόσφυγες στο Αιγαίο – Πληροφορίες ότι θα «δοκιμαστεί» στον Αργοσαρωνικό

 Breaking News

Το πλωτό φράγμα των 500.000 ευρώ που θα «σταματήσει» (;) τους πρόσφυγες στο Αιγαίο – Πληροφορίες ότι θα «δοκιμαστεί» στον Αργοσαρωνικό
01 Φεβρουαρίου 2020

Την προμήθεια πλωτών φραγμάτων για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προκηρύσσει με διαγωνισμό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος πρόκειται για «πλωτό προστατευτικό σύστημα 2.700 μέτρων το οποίο θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί πως απαντά στο σοβαρό και πολύπλευρο προσφυγικό ζήτημα. Πέραν όμως της αμφισβητούμενης από άποψη αποτελεσματικότητας επιλογής , πέραν του ότι τέτοιες κινήσεις δεν αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής τραγωδίας, αλλά μετατρέπουν τη διαχείριση της σε ένα αρρωστημένο παιχνίδι «γάτας» και «ποντικού», είναι αστείο αν συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του φράγματος και το συνδέσει με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως αυτό θα μπορεί να σταματήσει τις προσφυγικές ροές.

Στην κεντρική φωτογραφία (αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα tvxs.gr) , με τη βοήθεια του google maps, βλέπετε το πραγματικό μέγεθος ενός φράγματος 2.700 μέτρων σε σχέση με τη Λέσβο. Και αυτό το φράγμα θα κοστίσει 500.000 ευρώ!

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανάρτησε στη «Διαύγεια» την προκήρυξη διαγωνισμού για άμεση αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων για την τοποθέτηση πλωτού προστατευτικού συστήματος, μήκους 2.700 μέτρων, για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων, στο πλαίσιο συνδροµής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Ο διαγωνισμός, ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές στις 29 Ιανουαρίου.

CHARTIS

 

 

 

 

 

 

Τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο είναι μέρος μια συνολικής προσπάθειας προστασίας των συνόρων ανέφερε για το θέμα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός τόνισε ο διαγωνισμός για τον πλωτό φράχτη «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων». «Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί» πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η παρέμβαση, οι οποίες είναι υψηλής κίνησης σκαφών όλων των ειδών (από δεξαμενόπλοια έως αλιευτικά) τίθενται, εκτός των άλλων, και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Ακόμη κάνουν λόγο για «φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών και περισσότερο θυμίζουν δώρο σε κάποιους κατασκευαστές φραγμάτων παρά ουσιαστική παρέμβαση».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος υπεραμύνθηκε της ορθότητας του μέτρου, λέγοντας πως η διαδικασία είναι σωστή και ότι «θα δούμε τι αποτέλεσμα, τι αποτρεπτική ισχύ θα έχει το μέτρο όταν εφαρμοστεί στην πράξη.

Αντίδραση υπήρξε από τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο που ανέφερε για το συγκεκριμένο μέτρο: «Αυτά είναι για τις μέδουσες. Δεν μπορώ να ακούω μια κυβέρνηση που θέλει να ασκήσει σοβαρή πολιτική με δίχτυα για μέδουσες, δύο χιλιομέτρων, να θέλει να σταματήσει τις ροές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές «πηγές», επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του φράγματος εκφράζουν και λιμενικοί που υπηρετούν στη «πρώτη γραμμή» καθώς, όπως λένε, η συντριπτική πλειοψηφία των χειριστών δεν έχουν ιδέα από θάλασσα και από χειρισμό λέμβων και άρα όταν βρεθούν αντιμέτωποι με το φράγμα δεν θα μπορούν να το αποφύγουν, με κίνδυνο ατυχήματος. Επιπλέον, τα πλωτά του Λ.Σ. που θα επιτηρούν το χώρο «εγκλωβισμένα» από τον φραγμό, θα δυσκολεύονται να συνδράμουν άμεσα, σε έκτακτες περιπτώσεις.

Η δοκιμή του φράγματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αττική (πιθανολογείται ο Αργοσαρωνικός). Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαμε με τοπικούς βουλευτές δεν επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν αυτή την πληροφορία.

Αναμένουμε από το αρμόδιο υπουργείο να μας πει το όνομα του αναδόχου!

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ