Εφημερίδα Κοινωνική

Σπύρος Πρωτοψάλτης: Έρχονται οι «Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ» στον Πειραιά – 60 εταιρείες, με 800 και πλέον διαθέσιμες θέσεις για ΑΝΕΡΓΟΥΣ! -ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Breaking News

Σπύρος Πρωτοψάλτης: Έρχονται οι «Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ» στον Πειραιά – 60 εταιρείες, με 800 και πλέον διαθέσιμες θέσεις για ΑΝΕΡΓΟΥΣ!  -ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
28 Φεβρουαρίου 2020

Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ έδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας για σημαντικά προγράμματα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο και αφορούν πολλούς AΝΕΡΓΟΥΣ, αλλά και για τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ.Πρωτοψάλτης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, κάνει ειδική αναφορά στις «Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ», που θα πραγματοποιηθούν στο ΣΕΦ, στις 7/3/20 και ώρα 10.00 έως 18:00, όπου θα συμμετάσχουν περισσότερες από 60 εταιρείες, με 800 και πλέον διαθέσιμες θέσεις.

*Συνέντευξη στους Απόστολο Καραμπερόπουλο, Κώστα Παναγιωτάκη

-κ. Διοικητά, παρατηρούμε ότι ο ΟΑΕΔ έχει κάνει στροφή προς την Αυτοδιοίκηση μεριμνώντας για τους ανέργους κάθε περιοχής ξεχωριστά. Σε τι αποσκοπούν αυτές οι ενέργειες;

Στο σχεδιασμό μας, για το μέλλον του Οργανισμού έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητά μας την καλύτερη ανταπόκριση στις εξειδικευμένες ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο λειτουργίας της εθνικής αγοράς εργασίας καθώς επίσης και την καλύτερη αντιστοίχηση της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Αποτελεί ωστόσο, κοινό τόπο ότι οι τοπικές αγορές εργασίας είναι αυτές που συνθέτουν αυτό που λέγεται εθνική αγορά εργασίας. Κατά συνέπεια, οι εξειδικευμένες ανάγκες μεταφράζονται σε τοπικές ανάγκες κατά την έννοια ότι πρέπει να σχεδιάσουμε νέες διαδικασίες και νέα προγράμματα με καλύτερη στόχευση, ώστε να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε περιοχής.

Και ποιος ξέρει καλύτερα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, από τους ίδιους τους δήμους; Την περίοδο αυτή ξεκινάμε μία σειρά από νέες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σχεδιάζουμε από κοινού δράσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιστοίχηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πάρα πολύ κομβικός και χρήσιμος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη προηγηθεί η σύναψη μνημονίων πιλοτικής συνεργασίας με τους Δήμους Αμαρουσίου, Κορυδαλλού και Μάνδρας-Ειδυλλίας, με σκοπό τη μόνιμη προσφορά υπηρεσιών σύζευξης και απασχόλησης στο κρίσιμο τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα, επιδιώκονται και άλλες ειδικότερες συνεργασίες, όπως αυτή με το Δήμο Πειραιά με τη βοήθεια του οποίου οργανώνουμε την πρώτη προσπάθεια εξωστρέφειας του νέου ΟΑΕΔ, με την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ», στο ΣΕΦ το Σάββατο 07 Μαρτίου 2020.

Με λίγα λόγια, ο νέος ΟΑΕΔ πρέπει να είναι πιο συντονισμένος και πιο συγχρονισμένος με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για την καταπολέμηση της ανεργίας.

-Θέλετε να μας ενημερώσετε για κάποια σημαντικά προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο, στα οποία οι άνεργοι μπορούν να κάνουν αιτήσεις;

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 12 ανοιχτά προγράμματα, τα οποία μπορούν οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις να βρουν στην ιστοσελίδα μας www.oaed.gr. Τα προγράμματα αυτά αφορούν την απασχόληση, την αυτοαπασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Θα ήθελα όμως να σταθώ στο προσφάτως ανακοινωθέν «Πιλοτικό Πρόγραμμα Υποστήριξης Επιχειρηματικών Σχεδίων άνεργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών», με έμφαση στις γυναίκες. Στόχος του νέου προγράμματος είναι η υποστήριξη άνεργων νέων που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε ποιοτικά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Το 60% των ωφελουμένων του προγράμματος προβλέπεται να είναι γυναίκες. Επίσης, προ ολίγων ημερών, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και βελτίωσης των προγραμμάτων απασχόλησης, προχωράμε στη διεύρυνση, ενίσχυση και απλούστευση του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση έξι χιλιάδων (6.000) ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας». Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2018. Επειδή διαπιστώσαμε όμως ότι έχουν καλυφθεί μόλις 947 θέσεις, αποφασίσαμε να το τροποποιήσουμε ώστε να διευκολύνουμε την απορροφητικότητά του. Το καταστήσαμε δηλαδή πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό καλούμε τους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό υψηλού επιπέδου να το μελετήσουν και να καλύψουν τυχόν κενές θέσεις εργασίας μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στην ίδια λογική, στο «Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων ΑμεΑ, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων και ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο» αυξάνουμε το ποσοστό εργοδοτικής δαπάνης από 70% σε 90% καθώς και τα όρια χρηματοδότησης και παράλληλα διευρύνουμε τη δεξαμενή επιχειρήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν των όρων του προγράμματος. Στις προτεραιότητές μας είναι να αξιολογούμε όλα τα ανοιχτά προγράμματά μας και όπου χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές και βελτιώσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις ανάγκες στην αγορά εργασίας και, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, θα σχεδιάσουμε στο άμεσο μέλλον νέα προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες εργοδοτών και ανέργων, ώστε να υπηρετήσουμε το θεσμικό μας ρόλο και να συμμετάσχουμε δυναμικά στην ανάσχεση της ανεργίας στη χώρα μας.

-Πληροφορηθήκαμε ότι στις «Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ» που θα πραγματοποιηθούν στο ΣΕΦ θα συμμετάσχουν περισσότερες από 60 εταιρείες, με 800 και πλέον διαθέσιμες θέσεις. Πρακτικά και διαδικαστικά, πώς μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να έρθει σε επαφή και διεκδικήσει μια από αυτές τις θέσεις;

Η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ» διοργανώνεται με βασικό στόχο ακριβώς αυτό που ανέφερα πιο πάνω. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τη δημιουργία κόμβων συνάντησης όσων αναζητούν εργασία με τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν θέσεις εργασίας και αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό.

Η σύζευξη ανέργων – εργοδοτών είναι έτσι κι αλλιώς μια υπηρεσία που προσφέρουν οι δομές του Οργανισμού. Είτε ηλεκτρονικά στο www.oaed.gr, είτε σε κάποιο από τα 118 ΚΠΑ2 σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα γίνει το Σάββατο 7 Μαρτίου, στον Πειραιά, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι «Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ» είναι, λοιπόν, μια εκδήλωση ανοιχτή σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους. Στην εκδήλωση αυτή θα υπάρχουν 60 περίπτερα εταιρειών, στα οποία οι εκπρόσωποί τους θα υποδεχτούν όσους ανέργους προσέλθουν. Στο www.oaed.gr υπάρχει η δυνατότητα προεγγραφής, αλλά και επιτόπου θα μπορούν οι άνεργοι να εγγραφούν και εν συνεχεία να επιλέξουν σε ποια περίπτερα των εταιρειών να αποταθούν για δώσουν το βιογραφικό τους και να διεκδικήσουν κάποια από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εξειδικευμένα στελέχη του ΟΑΕΔ θα υποδεχτούν τους ενδιαφερόμενους και μαζί θα συντάξουν από την αρχή ή θα βελτιώσουν το βιογραφικό σημείωμά τους ώστε να αναδεικνύει σωστά το κάθε επαγγελματικό προφίλ.

Στο πρόγραμμα της ημέρας αυτής εντάσσεται η διοργάνωση Εργαστηρίων. Σε αυτά, όσοι ενδιαφέρονται θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν Εργαστήρια Συμβουλευτικής από εξειδικευμένους συμβούλους Σταδιοδρομίας, Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή και Επιχειρηματικότητας. Στην εκδήλωση διοργανώνεται ένα σημαντικό κατά τη γνώμη μας στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο ξεχωριστοί καλεσμένοι, με πρώτο τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα κάνουμε μια ζωντανή συζήτηση για τις ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα μας μετά την κρίση. Αντίστοιχες εκδηλώσεις σχεδιάζουμε ήδη για άλλες πόλεις της Ελλάδας και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε αντίστοιχη ανταπόκριση από τους εργοδότες, τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τους τοπικούς φορείς όπως οι Δήμοι των οποίων η συνεργασία είναι για εμάς σημαντική, ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους όπως η μείωση της ανεργίας, η αύξηση της απασχόλησης και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας.

 

 

Η εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ είναι χορηγός επικοινωνίας της δράσης «Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ».

KNK_2802_020_CMYK


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ