Εφημερίδα Κοινωνική

Νέες αποκαλύψεις για τις εταιρείες – «φαντάσματα» του Πειραιά: Η δράση της σπείρας που «έφαγε» πάνω από 15,5 εκατομμύρια από το ελληνικό Δημόσιο

 Breaking News

Νέες αποκαλύψεις για τις εταιρείες  – «φαντάσματα» του Πειραιά: Η δράση της σπείρας που «έφαγε» πάνω από 15,5 εκατομμύρια από το ελληνικό Δημόσιο
13 Ιανουαρίου 2020

Πάρτι εκατομμυρίων σε βάρος του ΕΦΚΑ μέσω ενός πολυπλόκαμου δικτύου εταιριών σεκιούριτι- φάντασμα και «αχυρανθρώπων» που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες τους, είχε στήσει μια οικογένεια από το 2001. Το θέμα αποκαλύφθηκε πριν μερικές μέρες προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά από τα στοιχεία της δικογραφίας που ήρθαν στο προσκήνιο. Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν πλήθος διώξεων, ήταν ο Π.Ι ηλικίας 88 ετών, οι γιοι του Π.Δ και Π.Κ ηλικίας 33 και 34 ετών, η σύζυγός του Μ.Μ 67 ετών, ο Τ.Γ 56 ετών και η σύζυγος του Π.Δ, Α.Λ ηλικίας 33 ετών. Αυτά είναι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας που έχοντας δυο εταιρίες σεκιούριτι ως βάση, δημιουργούσαν άλλες «εταιρείες- φαντάσματα», εννέα συνολικά, με ανύπαρκτο έργο, που μετέφεραν και ασφάλιζαν εικονικά εργαζομένους, καταφέρνοντας να εξαπατούν το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Τα μέλη της σπείρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του lawandorder.gr (Μ. Τεζάρης), δεν δίσταζαν να απειλούν εργαζομένους να υπογράψουν απολύσεις ή εικονικές προσλήψεις και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ασκούσαν ιδιαίτερη… πίεση εναντίον υπαλλήλων. Η ίδια «πηγή» αναφέρει ότι η δράση της σπείρας ξεκίνησε το 1995 με την έναρξη εργασιών εταιρείας με έδρα την οδό Εθνικής Αντιστάσεως στον Πειραιά! Στις 29.01.2002,εμφανίζεται μια νέα εταιρία με γραφεία στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά! Στις 8/12 του 2005 γίνεται η έναρξη εργασιών εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, η οποία εμφανίζει αρχική έδρα την οδό Εθνικής Αντιστάσεως στον Πειραιά και στην συνέχεια σε κτίριο στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και εν τέλει την οδό Κύπρου στη Γλυφάδα.

Η επόμενη κατά σειρά εταιρία κάνει την εμφάνισή μετά από λίγο διάστημα και μεταφέρει την δραστηριότητα της στην οδό Λέσβου στο Κερατσίνι, ακολούθως στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά ενώ ανάλογες δραστηριότητες εντοπίζονται και στην οδό Γούναρη στον Πειραιά και στην οδό Νοταρά. Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα των ανδρών της οικονομικής αστυνομίας. Σε βάρος των 6 εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα, απάτη από κοινού κατ΄εξακολούθηση, παράνομη βία, φοροδιαφυγή και πλαστογραφία. Το σύνολο των οφειλών των εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται στο ποσό των 11.117.411,86€ , ποσό που αντιστοιχεί στην ζημία του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι. Επιπρόσθετα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. ύψους 4.572.733,37€, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι.

Κύριος τρόπος εξαπάτησης του Δημοσίου, ήταν η δημιουργία εικονικών εταιρειών και η εικονική ασφάλιση εργαζομένων σε αυτές. Αυτό το κατάφερναν με την υποβολή στον ΕΦΚΑ, ψευδών αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Παράλληλα, εμφάνιζαν έναρξη εργασιών των εταιρειών, που δεν είχαν πραγματική δραστηριότητα και εμφάνιζαν ψευδείς συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων ή λάμβαναν υπεργολαβίες.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ