Εφημερίδα Κοινωνική

Εκλογικός Νόμος «φωτιά» για κόμματα και Αυτοδιοίκηση

Εκλογικός Νόμος «φωτιά» για κόμματα και Αυτοδιοίκηση
23 Ιανουαρίου 2020

«Φωτιά» στη Βουλή με τον εκλογικό νόμο και τα κόμματα ετοιμάζουν τα «όπλα» τους. Θυμίζουμε ότι στον εκλογικό νόμο, υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα). Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή.

Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%). Συνεπώς, το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40%. Τρία βασικά σημεία περιέχει ο εκλογικός νόμος για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση: Εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο, με δύο προϋποθέσεις: Να συγκεντρώνει τουλάχιστον 40 % και διαφορά τουλάχιστον 5 % από το δεύτερο.

Κατάργηση της απλής αναλογικής για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Μείωση κατά 30 % του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Σημαντικές προβλέπονται και στον τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων, αλλά και στην ίδια τη σύνθεσή τους.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ