Εφημερίδα Κοινωνική

Σεισμός στα Κύθηρα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη μετασεισμική ακολουθία

Σεισμός στα Κύθηρα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη μετασεισμική ακολουθία
27 Νοεμβρίου 2019

Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σημερινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης. «Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης, λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Λέκκας: Καμία σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία, δεν θα έχει μετασεισμούς

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λίγα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση, ανέφερε ότι ο σεισμός αυτός μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης έγινε σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος και δεν αναμένεται να δώσει μετασεισμούς. «Πρόκειται για έναν σεισμό που έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο», όπως είπε, «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός στην Ελλάδα δεν έχει την οποιαδήποτε σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία.

Μανώλης Σκορδίλης: Γιατί δεν αναμένονται μετασεισμοί

Για τον ισχυρό σεισμό μίλησε και ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο συγκεκριμένος σεισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί  ένα «καθημερινό γεγονός» και πως είναι λογικό να ανησύχησε ο κόσμος. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξήγησε επίσης γιατί το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ακολουθήσει σειρά μετασεισμών, μετά το μεγάλο σεισμό, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι σεισμοί που έχουν εστιακό βάθος κάτω των 60 χιλιομέτρων – στον εν λόγω σεισμό το εστιακό βάθος ήταν τα 70 χιλιόμετρα- συνήθως δεν συνοδεύονται από έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Γεράσιμος Χουλιάρας: «Δεν εμπνέει ανησυχία»

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε σημειώθηκε νωρίτερα στην Κρήτη δεν εμπνέει ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις. Αυτό τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο Γεράσιμος Χουλιάρας σημείωσε ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Αλβανίας, ενώ τόνισε δεν εμπνέει καμία ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Παπαζάχος: «Ο σεισμός είχε βάθος»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος μίλησε στο Open TV, σημειώνοντας πως ο σεισμός είχε βάθος. Αναφερόμενος στο είδος του σεισμού σημείωσε πως «έχουν την ίδια πάντα εικόνα, κάνουν περιορισμένες βλάβες στην κοντινή τους περιοχή». «Από Καστοριά, από Φλώρινα, από Ρόδο, από Κρήτη θα ακούσετε ότι κατάλαβαν τον σεισμό» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο σεισμό της Αλβανίας, είναι «τελείως διαφορετικός». Συμπλήρωσε πως χαρακτηριστικό του είναι από ελάχιστες έως καθόλου μετασεισμικές ακολουθίας.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας: «Οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς»

«Υπάρχει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έχει μεγάλο βάθος, είναι περίπου στα 50-60 χιλιόμετρα» δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Real FM 97.8.

«Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα δυτικά της Κρήτης στον θαλάσσιο χώρο και νομίζω ότι είναι ο κύριος σεισμός, διότι οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλος σεισμός. Εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι οι σεισμοί αυτοί έχουν μεγάλη ακτίνα αισθητότητας και, κατά συνέπεια, από όλη την Ελλάδα αν πάρουν και πουν ότι κουνήθηκαν δεν θα είναι περίεργο».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ