Εφημερίδα Κοινωνική

Χρήστος Βοσκόπουλος – Δήμαρχος Καισαριανής: «Η πόλη μας έχει έντονη ταυτότητα και θέλουμε να την ενισχύσουμε»

 Breaking News

Χρήστος Βοσκόπουλος – Δήμαρχος Καισαριανής: «Η πόλη μας έχει έντονη ταυτότητα και θέλουμε να την ενισχύσουμε»
06 Νοεμβρίου 2019

*Της Κατερίνας Σπαθή

Τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Καισαριανής κ. Χρήστο Βοσκόπουλο συνάντησε στο γραφείο του πριν από μερικές ημέρες η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. Από την κουβέντα μαζί του, καταλάβαμε πολύ γρήγορα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο γνώστη της τοπικής αυτοδιοίκησης με πραγματικό ενδιαφέρον για την πόλη του που γνωρίζει καλά τα προβλήματά της μιας και είναι καθημερινά δίπλα στους πολίτες και στις γειτονιές.

Πρώτος σταθμός στην κουβέντας μας ήταν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά και την πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στους δήμους. «Η καθαριότητα είναι ένα υπαρκτό και μόνιμο πρόβλημα για τους δήμους», μας είπε ο δήμαρχος εξηγώντας μας πως οι ΚΑΠ είναι περιορισμένοι και το προσωπικό λιγοστεύει. «Χωρίς μόνιμο προσωπικό δεν μπορείς να προγραμματίσεις, χωρίς εξοπλισμό και με διαλυμένο στόλο δεν μπορείς να δουλέψεις. Αυτή είναι η μία πλευρά, της καθημερινότητας. Από την άλλη πλευρά, είναι το πολιτικό ζήτημα του πως θα διαχειριστείς όλη αυτήν την παγιωμένη κατάσταση. Προσωπικά, είμαι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας. Θεωρώ ότι η καθαριότητα είναι δημόσιο αγαθό που προσφέρουν οι δήμοι στους πολίτες και πρέπει να παραμείνει ως έχει. Οι συμβασιούχοι δεν είναι λύση.

Οι 8 μήνες περνούν πολύ γρήγορα. Ο υπάλληλος μέχρι να μάθει τη δουλειά φεύγει. Με τη λύση της σύμβασης και μέχρι να έρθει η επόμενη μεσολαβεί ένα κενό. Αυτή τη στιγμή, από το δήμο Καισαριανής έχουν φύγει περίπου 60 άτομα που δεν έχουν αντικατασταθεί. Δεν έχει “ανοίξει” το επόμενο 8μηνο. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε πρόβλημα. Η υπηρεσία μας είναι ελλειμματική» μας είπε ο Δήμαρχος και μας εξήγησε πως η εντατικοποίηση της δουλειάς ( όχι σαν επιβολή) και το φιλότιμο του προσωπικού είναι τα όπλα που έχει αυτή τη στιγμή στο χέρι του σημειώνοντας πως «ο δημοτικός υπάλληλος δεν είναι απλά δημόσιος υπάλληλος. Έχει σχέση με την πόλη. Έχει δεθεί, μένει σε αυτήν, τον επηρεάζει στην ποιότητα της δουλειάς του». Για τον ίδιο, η ανακύκλωση είναι η λύση για πολλά προβλήματα. «Μόλις αναλάβαμε φτιάξαμε το ειδικό απορριμματοφόρο. Υπάρχει πρόοδος και στον κόσμο στον τομέα αυτό. Θέλει προγραμματισμό, θέλει εξοπλισμό και ενημέρωση του κόσμου. Έχουμε πει ότι θα κάνουμε πράσινα σημεία και θέλουμε και τη βοήθεια της περιφέρειας σε αυτό το κομμάτι» εξήγησε.

Τα προβλήματα του δήμου 

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας σταθήκαμε σε αυτά που «βρήκε» η νέα Δημοτική Αρχή Καισαριανής τον Σεπτέμβριο. «Ο δήμος Καισαριανής έχει πάρα πολλά προβλήματα, έχει μεγάλο έλλειμμα σε υποδομές, έχει διοικηθεί με μία διαφορετική αντίληψη που έχει δημιουργήσει παγιωμένες τάσεις, με αποτέλεσμα προϊόντος του χρόνου να συνεχίζει να υστερεί. Παρά τη καλή θέληση των εργαζομένων και τις καλές προθέσεις των προηγούμενων διοικήσεων, σε πρώτη ανάγνωση είδαμε μια γενικότερη υστέρηση. Αυτή τη στιγμή η δική μου δουλειά προσανατολίζεται σε 2 επίπεδα. Την υποστήριξη των υποδομών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Πρέπει να  προχωρήσουμε σε αναβαθμίσεις κάθε είδους. Έχουμε μεγάλο ζήτημα με τη δημοτική περιουσία. Τα περισσότερα δημόσια κτίρια είναι αυθαίρετα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με διάφορα προγράμματα. Είναι μια δουλειά που δυστυχώς δεν θα φανεί στον κόσμο αλλά πρέπει να γίνει» μας εξήγησε ο κ. Βοσκόπουλος. Όπως μάθαμε, κυκλοφοριακό, συγκοινωνιακό, σκουπίδια είναι αυτά που πρέπει να λυθούν άμεσα.

Οι υποδομές

Από τη συζήτηση με το Δήμαρχο, δεν θα μπορούσε να λείψει η κουβέντα για την κατάσταση των υποδομών. Σύμφωνα με τον κ. Βοσκόπουλο, οι αθλητικοί χώροι είναι σε καλή κατάσταση. Αντίθετα, οι παιδικές χαρές όχι, για αυτό και έχουν κλείσει αρκετές, γιατί δεν είναι ασφαλείς. Στα σχολεία, όλες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών, όπως μάθαμε, έχουν κάνει σοβαρές επεμβάσεις, ωστόσο πάντα προκύπτουν προβλήματα που λύνονται.

Η ανάδειξη του Σκοπευτηρίου

Ιδιαίτερης σημασίας έργο για την πόλη είναι η αξιοποίηση του Σκοπευτηρίου. «Σκεφτόμαστε να κάνουμε μια μεγάλη ανοιχτή συνέλευση για το Σκοπευτήριο. Να έρθει ο πολίτης να μας πει την άποψή του. 40 χρόνια παλεύαμε να περάσει στην κατοχή μας», μας είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Και συνέχισε: «Θα δοθεί άλλη αξία στην πόλη, θα αναβαθμίσει τον πολιτισμό, τους χώρους αναψυχής, την επισκεψιμότητα.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να αναδειχθεί και η ιστορική σημασία του χώρου».

Σχέδια για την πόλη 

Ο δήμαρχος, κατά τη συζήτησή μας, μας περιέγραψε και το αποτύπωμα που θέλει να αφήσει στην Καισαριανή. «Όλο το προεκλογικό πρόγραμμα θα ήθελα να γίνει. Ξέρω ότι δεν προλαβαίνουμε. Θα ήθελα να είμαι αυτός που άλλαξε την εικόνα της πόλης προς το καλύτερο. Επιλέγω να κοιτάω τα πράγματα οριζόντια. Έχω γεννηθεί εδώ, πονάω την πόλη μου. Προτιμώ να κάνω κάτι που έχει βάθος, να το βρει ο επόμενος, να υπάρχει συνέχεια, να είναι κέρδος για την πόλη. Δεν με ενδιαφέρουν τα έργα βιτρίνας. Πιστεύω ότι ένα ποσοστό όσων εξαγγείλαμε θα το καταφέρουμε μέσα στην πρώτη μας τετραετία». Ειδικότερα, αναλύοντας τις προτεραιότητες μας είπε : «Θέλουμε να ανακατασκευάσουμε δρόμους, να φτιάξουμε πεζοδρόμους και  ποδηλατοδρόμους, μέσα από το ΣΒΑΚ. Θέλουμε ένα καινούριο χωροταξικό σχέδιο για την Καισαριανή. Υπάρχουν έργα προγραμματισμένα, όπως η αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού, θα ενισχυθεί το ΚΗΦΙ για τους ηλικιωμένους. Θα υπάρξουν μελέτες για το κυκλοφοριακό και το συγκοινωνιακό.Ο πλούτος της πόλης θα αναδειχθεί. Η Καισαριανή είναι ένα δυνατό brand , μία πόλη με πολύ έντονη ταυτότητα. Αυτό, στον ανταγωνισμό των πόλεων, είναι συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι δραστηριότητες, η μουσική και γενικά η κουλτούρα της πόλης, η προσφυγική μας καταγωγή και η δράση μας στην εθνική αντίσταση είναι στοιχεία που κάνουν την πόλη μας γνωστή. Αυτά συνθέτουν την ταυτότητα της πόλης μας, που θα ισχυροποιήσουμε για να αυξήσουμε την επισκεψιμότητά της». Ειδική, αναφορά έγινε και για την δημιουργία 2 σταθμών του ΜΕΤΡΟ, στο δήμο που θα βοηθήσουν σημαντικά την εξέλιξη της Καισαριανής, έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, αλλά και στο αισθητικό δάσος του Υμηττού, το οποίο ανήκει στα όρια του δήμου Καισαριανής.

Οι πολίτες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Πρέπει ο κόσμος να δραστηριοποιηθεί, να έχει ενεργό ρόλο», μας είπε ο Δήμαρχος, συνεχίζοντας. Πώς θα το κάνει αυτό; «Από την επόμενη χρονιά θα κάνουμε για τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματα ανοιχτές συζητήσεις. Προσπάθησα να το κάνω με το ΜΕΤΡΟ όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Με ενδιαφέρει η συμμετοχή του κόσμου.

Ανατροφοδοτείται η δημοκρατία με τη συμμετοχή του πολίτη, η αυτοδιοίκηση ξανανιώνει.Ζητάμε τον εθελοντή, ζητάμε την άποψη του κόσμου, είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση και θετικοί σε ότι χρειάζεται διαβούλευση. Έτσι ο πολίτης μπορεί να δώσει λύση στην οικονομική ένδεια που ζούμε. Χρειάζεται συσπείρωση, η γειτονιά να διεκδικήσει τα του οίκου της με μπροστάρη τη δημοτική αρχή». Όσο για το ρόλο του ίδιου σε όλο αυτό, μας τόνισε ότι :«Δεν ακούω απλά τον πολίτη. Είμαι πολίτης. Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει σε αυτήν την πόλη. Με τους περισσότερους γνωριζόμαστε. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Έρχονται στα γραφεία μας ακόμα και για διαπροσωπικές τους διαφορές».

Καισαριανή, πόλη πολιτισμού και αθλητισμού

Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι συνυφασμένοι με την πορεία της Καισαριανής. «Έχουμε πολλά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην πόλη, φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε». Η αλήθεια είναι ότι η πόλη αναβιώνει σε κάθε ευκαιρία τα έθιμα των προγόνων της φέρνοντας κάθε φορά στην επιφάνεια την μικρασιατική καταγωγή της. «Είμαστε δίπλα σε όλους με τον τρόπο που μπορούμε. Είναι στοιχεία που θα αναπτύξουν την πόλη και θα την πάνε πιο μπροστά», τόνισε ο κ. Βοσκόπουλος.

Τα προβλήματα της απλής αναλογικής Τέλος, με τον Δήμαρχο Καισαριανής θίξαμε και το θέμα της απλής αναλογικής στους δήμους. Εκείνος, όπως και οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας έχουν βρει το πρόβλημα “μπροστά του” κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων παρόλο που έχει την πλειοψηφία. Όπως μας είπε, είναι αρχή ακόμα και το πρόβλημα στην πορεία θα λυθεί. Όσο για τις συνεργασίες, μας είπε ότι έχει δώσει αντιδημαρχία σε δημοτικό σύμβουλο άλλης παράταξης γιατί οι γνώσεις του στα οικονομικά θα βοηθήσουν πραγματικά το δήμο.

sel.1


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ