Ήταν σαν χθες…το μακρινό 1994 όταν ο τότε υπουργός Δημόσιας τάξης Στέλιος Παπαθεμελής έθεσε σε ισχύ τον νόμο που απαγόρευε στα νυχτερινά μαγαζιά να λειτουργούν μετά τις 02.00 τα ξημερώματα. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, οι νέες αλλαγές στον ποινικό κώδικα επαναφέρουν στο προσκήνιο το φλέγον αυτό θέμα ή τουλάχιστον έτσι φάνηκε στην αρχή… Σύμφωνα με τα όσα είχαν αρχικά «διαρρεύσει» η παραβίαση του ωραρίου της μουσικής τις ώρες κοινής ησυχίας και η συνέχισή της πέραν του ωραρίου (εκτός αν έχει δοθεί παράταση από τον Δήμο) αλλά και οι φωνασκίες των θαμώνων που μέχρι τώρα ήταν πταίσματα, θα είναι πλέον πλημμελήματα!
Ποιες είναι οι διαφορές;
Ως πταίσμα, ο νόμος προβλέπει ποινή την κράτηση ή την επιβολή προστίμου. Η διάρκεια της κράτησης κυμαίνεται από μία ημέρα ως έναν μήνα, εκτός αν κατά περίπτωση ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Το πλημμέλημα τιμωρείται από το νόμο με φυλάκιση έως πέντε ετών. Τα πλημμελήματα μπορούν να δικαστούν και με τη διαδικασία του Αυτοφώρου, εάν ο δράστης συλληφθεί μέχρι το βράδυ της επόμενης ημέρας από την τέλεση του εγκλήματος (το μέγιστο 48 ώρες πλην ένα λεπτό από την τέλεση της πράξης) και εφόσον τα πραγματικά περιστατικά είναι ξεκάθαρα. Τότε δικάζονται από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ή Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στην επόμενη συνεδρίασή του. Σε περίπτωση που ο αρμόδιος Δήμος δεν έχει δώσει παράταση ωραρίου για την μουσική τα μαγαζιά θα πρέπει να σταματούν να παίζουν τραγούδια στις 11 το βράδυ. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γρ. Καψοκόλης, «αναλόγως της άδειας που έχει ένα μαγαζί, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τις υποχρεώσεις και το ωράριο. Η άδεια πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο και εγκρίνεται από την Κοινότητα. Η παράταση ωραρίου υπογράφεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και ο έλεγχος γίνεται από υγειονομικό και την αστυνομία (με ντεσιμπελόμετρα) ή από τη δημοτική Αστυνομία. Το ισχύον νομικό πλαίσιο λέει ότι στις 3 παραβάσεις, πέραν του προστίμου, ανακαλείται η άδεια για 15 μέρες».
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Αφορά μόνο την «οικιακή ειρήνη»
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τη έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επιχείρησε να καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες νυχτεριών κέντρων και λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε αναταραχή λόγω των παραπάνω πληροφοριών. Ο Kώστας Τσιάρας εξήγησε ότι η επαναφορά του πλημμελήματος αναφορικά με τη διατάραξη του ωραρίου κοινής ησυχίας αφορά την οικιακή ειρήνη και όχι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ενημέρωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αναμορφώσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει προβλήματα και φραγμούς στην λειτουργία αυτών των καταστημάτων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ψηφίστηκε επί της αρχής. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.