Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ δημοτικού συμβουλίου Πειραιά -Παρεμβάσεις και θέματα

 Breaking News

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ δημοτικού συμβουλίου Πειραιά -Παρεμβάσεις και θέματα
11 Οκτωβρίου 2019

*Του Κώστα Παναγιωτάκη

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ: Ο Δήμος Πειραιά στέλνει φακέλους με στοιχεία για την «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» σε δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ «Έχουμε τηρήσει το νόμο κατά γράμμα»

Μεγάλη συζήτηση έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά για τα νεκροταφεία του Σχιστού και της Ανάστασης. Αφορμή βεβαίως στάθηκε και η κίνηση του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκου για το νεκροταφείο της Ανάστασης, να στείλει επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο καταγγέλλοντας «κινήσεις» που έχει κάνει ο Δήμος Πειραιά με αλλαγή χρήσης. Ο Γιάννης Μώραλης, έχοντας ενημερωθεί για το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ήταν ξεκάθαρος ως προς την πλευρά του Δήμου Πειραιά: «Έχουμε τηρήσει τους νόμους κατά γράμμα. Διαχρονικά έχουμε καλές σχέσεις με το γειτονικό Δήμο αλλά σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι έχουν λανθασμένη πληροφόρηση. Δεν κάναμε τροποποίηση για νέες ταφές στην Ανάσταση αλλά έγκριση για τους οικογενειακούς τάφους που υπάρχουν εκεί. Ακούμε να λένε ότι κοιμητήρια δίπλα σε σπίτια δεν πρέπει να υπάρχουν. Θυμίζω ότι όχι μόνο υπάρχουν (αν το ψάξετε), αλλά και ότι πρώτα φτιάχτηκε το νεκροταφείο και έπειτα τα σπίτια χτίστηκαν δίπλα του. Βεβαίως, μπορώ να δεχτώ μια πρόταση να συζητήσουμε το θέμα διαπαραταξιακά, να έρθει και ο κ. Βρεττάκος εδώ να κάνουμε διάλογο. Προς το παρόν, έχουν ετοιμαστεί φάκελοι από εμάς που θα σταλούν στους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας προς ενημέρωση για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις». Ο Γ. Μώραλης είπε ότι αν γίνει συνάντηση με τον Χρ. Βρεττάκο ίσως μπουν στο τραπέζι και άλλα ζητήματα όπως π.χ. το Γκαράζ του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας (το οικόπεδο ανήκει στο Δήμο Πειραιά), αλλά και το θέμα του γηπέδου στο Σχιστό.

Οι 4 διευκρινίσεις που θα ζητήσει η δημοτική Αρχή για το MASTER PLAN

Μπορεί να εγκρίθηκε με αστερίσκους το νέο master plan του ΟΛΠ αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά… για την πόλη μας και ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, το γνωρίζει αυτό καλά. Γι’αυτό θα στείλει επιστολή στους αρμόδιους φορείς ζητώντας διευκρινίσεις και αναλύσεις πάνω στα εξής ζητήματα:

Α) Τι ακριβώς θα γίνει με τα 22.000 τμ και το duty free,

Β) Τι συμβαίνει με τις θέσεις κρουαζιέρας στο νότιο τμήμα,

Γ) Τι θα γίνει με το Κυκλοφοριακό,

Δ) Ποιες είναι οι προθέσεις για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Άξιο απορίας: 10 «πρώην» εκπρόσωποι Υπουργών κάνανε «λάθος ανάγνωση» των επενδύσεων του Master Plan στον Πειραιά; (… Ωστόσο, υπέγραφαν!)

Η υπόθεση θύμισε διάλογο από Μνημόνιο! «Το διαβάσατε κ. υπουργέ; Όχι δεν είχα χρόνο! Τότε τι υπογράφατε;». Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το πολυσέλιδο MASTER PLAN του ΟΛΠ και τις επενδύσεις εκ. στην περιοχή μας. Γιατί είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη, ειδικά με το θέμα του duty free – “mall”, ένα χώρο που θα καταλαμβάνει (τελικά) 198 χιλιάδες τ.μ., παραπάνω από ότι ολόκληρο το αεροδρόμιo Ελ. Βενιζέλος! Και το λέμε αυτό διότι, στο αρχικό σχέδιο γινόταν λόγος για 40 χιλιάδες τετραγωνικά με χρήση μόνο εσωτερική (όχι για επισκέπτες). Οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς υπέγραφαν τότε. Ακολούθως, άλλαξε αυτό, μετά από πιέσεις (κυρίως) αυτοδιοικητικές και μειώθηκε στα 22 χιλιάδες τ.μ. με «άνοιγμα» για χώρους υποδοχής. Πάλι έπεσαν υπογραφές, αυτή τη φορά προς ικανοποίηση όλων. Και ξαφνικά, όλο αυτό έγινε 198 χιλιάδες τ.μ. «τύπου mall» με καφέ, σινεμά, προωθητικές ενέργειες και ελεύθερη πρόσβαση κοινού, εντός και εκτός λιμανιού. Και πάλι… υπογραφές υπουργών! Εύλογη η απορία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη: Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για παρανόηση και όχι για παραπλάνηση! Τόσοι υπουργοί της πρώην κυβέρνησης δεν ήξεραν τι θα γινόταν…; Τι υπέγραφαν; Παίρνοντας το λόγο ο Ν. Μπελαβίλας, επικεφαλής του συνδυασμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μίλησε ανοιχτά. «Για μένα η ΕΣΑΛ κ. Δήμαρχε εξαπατήθηκε! Τους ρωτήσαμε, δεν είπαν ούτε λέξη. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να υποστηρίξω ούτε τον κ. Κουβέλη, ούτε τον κ. Δρίτσα. Το ζητούμενο είναι να ενωθούμε όλοι μαζί να σώσουμε τον Πειραιά από ό,τι σχεδιάζουν εις βάρος μας».

ΥΠΟΓΡΑΦEΣ και… έργα

Στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ενημερωθήκαμε και για κάποια έργα που «τρέχουν» στην πόλη. Το Θεμιστόκλειο ετοιμάζεται και σε περίπου 10 ημέρες θα παραδοθεί στους πολίτες και στα σωματεία. Στο Μικρολίμανο, η ΕΥΔΑΠ έπεσε σε «λούμπα» καθυστερήσεων καθώς άργησε να πάρει κάποιες εγκρίσεις, τις οποίες περιμένει για να ξεκινήσει νέες παρεμβάσεις μετά τις 14 Οκτωβρίου. Για να «λάμψει» ο Πειραιάς με νέα, σύγχρονα και περισσότερα φώτα LED, θα μεριμνήσει η εταιρεία GlobiLED, που «κλείδωσε», ως ανάδοχος του μεγάλου αυτού έργου. Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) την οποία κέρδισε με το «σπαθί» της η δημοτική Αρχή Πειραιά, ετοιμάζοντας μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη, θα αναλυθεί σε επίπεδο απορρόφησης κονδυλίων στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσία της κας Νιζέρη, επικεφαλής της συγκεκριμένης δράσης. Για τον Πύργο, η Οικονομική Επιτροπή ανοίγει το φάκελο προσφοράς του αναδόχου και στο Δήμο ετοιμάζονται για μεγάλες ανακοινώσεις τέλος του μήνα.

Ζητήματα καθημερινότητας

Ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά (παράταξη Ν. Βλαχάκου), Γεώργιος Βίτσας αφού έδωσε συγχαρητήρια στην Εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Περιβάλλοντος & Πρασίνου Αντωνία Καρακατσάνη για άμεση ανταπόκριση σε αίτημά του, ζήτησε να μεριμνήσει η δημοτική Αρχή για την κατάσταση των δρόμων στο Λόφο Βώκου, καθώς όπως είπε, τις προηγούμενες ημέρες ενημερώθηκε ότι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, δυσκολεύτηκε να προσεγγίσει σπίτι για να μεταφέρει στο νοσοκομείο μια ηλικιωμένη που χρειαζόταν άμεση βοήθεια.

Το «φάουλ» του Δημάρχου Περάματος

Σε ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη προχώρησε ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. Όπως μάθαμε από τον Δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη, κατά τη συζήτηση για το Master Plan, υπήρξε μια συμφωνία ο κάθε παραλιμένιος Δήμος να μη «χτυπάει» τον άλλο και να τοποθετείται στη διαβούλευση κυρίως για τα ζητήματα της περιοχής του. Ο κ. Λαγουδάκης όμως, βγήκε και είπε ότι «ο μεγάλος Δήμος της περιοχής πρέπει να βάλει περισσότερη πλάτη», κάτι που ερμηνεύτηκε ως «καρφί» για το Δήμο Πειραιά και μάλιστα σε μια περίοδο που η  αυτοδιοικητική συνοχή ήταν σε γραμμή προτεραιότητας…

ΝΤΡIΠΛΕΣ…

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Γκερλές ενημερώθηκε για τη δικαστική διαμάχη του Συνδέσμου του Νεκροταφείου Σχιστού με την εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ από… τις εφημερίδες (σημείωση: Η μόνη που το έγραψε ήταν Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ) και ζήτησε να τον ενημερώσει η δημοτική Αρχή την αρμόδια επιτροπή του Δήμου για όσα συμβαίνουν εκεί αλλά και για το ιστορικό αυτής της υπόθεσης. Ακολούθως, έθεσε κάποια ζητήματα στον Δήμαρχο, με τον Γιάννη Μώραλη να του απαντάει ότι είχε προταθεί και στον ίδιο να αναλάβει θέση προέδρου στο Σχιστό αλλά αρνήθηκε λόγω «φόρτου». Ο Γιάννης Μώραλης μάλιστα πρότεινε στον Δ. Γκερλέ να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για πρόεδρος και ότι αν το κάνει θα τον στηρίξει σύσσωμη η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας!

Θέματα που πρέπει να δημοσιοποιούνται και να ξέρει ο κόσμος

Το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά απασχόλησαν ακόμη κάποια σημαντικά θέματα. Α) Οι εκπτώσεις που ζητούν μισθωτές δημοτικών ακινήτων (βλέπε Δελφινάρειο -20%) και πώς αυτές δικαιολογούνται ως εισήγηση, Β) το επίπεδο ανακύκλωσης στον Πειραιά με αφορμή ανανέωση σύμβασης με συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και οι ελλιπείς δράσεις ενημέρωσης των πολιτών από πλευράς Δήμου, Γ) Ειδικά προγράμματα με ευρωπαϊκή «σφραγίδα» που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα στην πόλη για μετανάστες, περιβάλλον (αισθητήρες ρύπων) κ.α. τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, Δ) Η δημιουργία «επιτροπής διαφορών» στο Δήμο Πειραιά που θα υποδέχεται αντιρρήσεις πολιτών, ο ρόλος της οποίας πρέπει, επίσης, να γίνει ευρέως γνωστός.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ