Εφημερίδα Κοινωνική

«Ναι» σε προανακριτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

 Breaking News

«Ναι» σε προανακριτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο
08 Οκτωβρίου 2019

Ψηφίστηκε από 173 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής η πρόταση για τη σύσταση επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση Novartis. Κατά ψήφισαν 83 βουλευτές , ενώ από τη ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.  

Επίσης υπάρχουν τέσσερα άκυρα καθώς και ένα παρών, ενώ στην πορεία υπήρξε ένα λάθος και δόθηκε εκ νέου το τελικό αποτέλεσμα. Απουσίαζαν πέντε βουλευτές: ο Γ. Αντωνιάδης από τη Νέα Δημοκρατία (λόγω αναχώρησης στο εξωτερικό)  και από το ΣΥΡΙΖΑ οι Γ. Κατρούγκαλος,  Θ. Τζάκρη, Ν. Φίλης και Ν. Σαντορινιός (δύο ήταν στο εξωτερικό και δύο για λόγους υγείας).

Να σημειωθεί πως  η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής έχουν 180 βουλευτές (179 χθες επειδή έλειπε ο Γ. Αντωνιάδης). Ωστόσο συνολικά υπήρξαν 173 θετικές ψήφοι σχετικά με την σύσταση προανακριτικής.

Την πρόταση είχαν καταθέσει 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ζήτησαν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Για “δειλό ρεβανσισμό” κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως “το πρόβλημα σας δεν είναι ο Δ. Παπαγγελόπουλος, που είναι το εξιλαστήριο θύμα. Το πρόβλημα σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά”. Παράλληλα άσκησε σφοδρή κριτική για το ότι τα υπουργικά έδρανα ήταν άδεια, αναφέροντας πως “η απουσία του Πρωθυπουργού αποτελεί μέγιστη πολιτική δειλία”.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως “η πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές και για το λόγο αυτό δεν βλέπετε υπουργούς στα έδρανα”, ενώ επεσήμανε πως “θα εξεταστούν όλοι και η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας”.

Για “πολιτική δίωξη” μίλησε από το βήμα της Βουλής ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σημειώνοντας πως “θα μετατρέψω τους κατήγορους μου σε κατηγορούμενους”.

“Να διερευνηθεί η σκευωρία και οι σκευωροί” ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως «δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα”. Παράλληλα σημείωσε “βγάλτε από το μυαλό σας fast track επιστροφή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη. Η Βουλή μπορεί και πρέπει να σκάψει βαθιά στη λάσπη”

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που επεσήμανε πως «η συζήτηση γύρω από τα σκάνδαλα γίνεται με τέτοιο τρόπο που συσκοτίζει αντί να βοηθά στην αποκάλυψη της αλήθειας». Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη ψηφοφορία αλλά θα συμμετάσχει στις εργασίες της προανακριτικής.

Για δειλία μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας πως η συζήτηση έγινε για το “Ρασπούτιν” αλλά τι έγινε με το “Τσάρο”. Η Ελληνική Λύση δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία αλλά θα είναι στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

Τέλος από την ψηφοφορία αποχώρησε και το ΜέΡΑ25 που δεν θα συμμετάσχει ούτε στην προανακριτική επιτροπή, όπως έχει πει ο Γ. Βαρουφάκης.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ