Εφημερίδα Κοινωνική

Νίκη Ταγκάλου: “H ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”

Νίκη Ταγκάλου: “H ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”
14 Οκτωβρίου 2019

Το νέο ποιητικό λεύκωμα που «μιλά» απευθείας στην καρδιά

Ηπολυβραβευμένη ποιήτρια Νίκη Ταγκάλου μέσα από το νέο της ποιητικό λεύκωμα, υμνεί την γυναίκα ενώ παράλληλα μέσα από τον αιχμηρό της λόγο φέρνει στην επιφάνεια φαινόμενα βίας και εκμετάλλευσης που δυστυχώς σε αρκετές κοινωνίες ανά τον κόσμο φαίνεται να μην έχουν εξαλειφθεί. Πρόκειται για μια κλιμακωτή διαδρομή από την παιδική ηλικία μέχρι τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας.

Μιλά απευθείας στην καρδιά με λέξεις που καταδεικνύουν την έννοια της ταυτότητας, το πέρασμα στην ενηλικίωση, τη διαφορετικότητα, τη γυναίκα μετανάστρια αλλά και τη γυναίκα με αναπηρία. Ο ταλαντούχος φωτογράφος Νίκος Νικόπουλος χρησιμοποιώντας την οπτική γλώσσα συνοδεύει μαγευτικά την ποίηση της Νίκης Ταγκάλου. Το βιβλίο τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά και μέρος των εσόδων του βιβλίου, θα διατεθούν στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου.

-Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;

Για να είναι σωστό το αποτέλεσμα πρέπει εκείνη να μας επιλέξει, εάν γίνεται το αντίθετο έχουμε αποτύχει ήδη. Στη δική μου ζωή ήρθε τελείως απρόσμενα και χωρίς καθόλου πίεση. Δεν πίεσα ποτέ τον εαυτό μου να γράψει ή να μου έρθει έμπνευση. Εάν δεν ξεχύνεται η ποίηση από μέσα μου ελεύθερη δεν την θεωρώ ποίηση αλλά έγκλημα εκ προμελέτης. Για το κόστος θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες ατελείωτες…

-Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τον Νίκο Νικόπουλο και την νέα σας εκδοτική στέγη. Ποιο ήταν το κίνητρο για την δημιουργία του συγκεκριμένου έργου;

Ο Νίκος πρώτα απ’όλα είναι φίλος και είχαμε ήδη συνεργαστεί για το προηγούμενο βιβλίο μου το “Έρωτες Εν Τάφω” όπου οι φωτογραφίες του κόσμησαν το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Η πρόταση που του είχα κάνει για τη “Γυναίκα Του Κόσμου” είχε προηγηθεί αλλά ξέραμε πως ήταν ένα project που θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί Η έκδοση θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Grotesque του Ομίλου ΕΛΚΥΣΤΗΣ και τους ευχαριστώ και δημοσίως γιατί πάντα ένα βιβλίο φιλανθρωπικού χαρακτήρος χρειάζεται άλλου είδους διαχείριση και απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την προώθησή του. Το κίνητρο φυσικά η Γυναίκα και η ζωή της, τα συναισθήματά της, και η θέση της στην κοινωνία .

-«Υπήρξα θύμα της λέξης “γυναίκα”»…γράφετε σε έναν στίχο σας. Πιστεύετε ότι η γυναίκα έχει κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στη σημερινή κοινωνία;

Και ναι και όχι. Σαφώς η Γυναίκα σήμερα δεν έχει σχέση με τη Γυναίκα προ πενήντα ετών όμως δυστυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιμένουν να την βλέπουν σαν “δεύτερο άνθρωπο”, να της συμπεριφέρονται με απάνθρωπο τρόπο αλλά και άνθρωποι που πιστεύουν πως της Γυναίκας ο ρόλος στην κοινωνία είναι να κάνει οικογένεια και παιδιά. Όχι, η Γυναίκα δεν είναι φτιαγμένη μόνο και αποκλειστικά για αυτό.

-Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

Το οικονομικό όφελος και η φήμη είναι αλληλένδετα, όσο καλύτερες πωλήσεις κάνει ένα βιβλίο τόσο περισσότερος κόσμος θα σε διαβάσει και θα σε μάθει. Αυτό όμως ίσως συμβαίνει περισσότερο στα μυθιστορήματα. Εγώ επέλεξα την ποίηση και αφού μιλάμε για ποίηση ο στόχος είναι η ικανοποίηση της ψυχής μου και δανειζόμενη τον στίχο της αθάνατης Κατερίνας Γώγου θα σας πω “Στο μυαλό είναι ο στόχος, το νου σου ε;”

-Έχετε τιμηθεί με πολλά βραβεία και επαίνους, πώς νιώθετε για αυτό; Έχετε ξεχωρίσει κάποια διάκριση;

Κάθε βραβείο ή έπαινος που πήρα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το πήρα μου έδωσε και κάτι. Με σήκωσε σε στιγμές που ένιωθα πως δεν μπορώ να καταφέρω κάτι, μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω και μου έδωσε χαρά και ευτυχία σε περιόδους της ζωής μου που δεν ήταν εύκολες.

-Προσδοκίες για αυτό το βιβλίο;

Πολλές, μεγάλες αλλά συγχρόνως απλές. Να μην υπάρξει γυναίκα που να μην αποκτήσει αυτό το βιβλίο αλλά και άνδρας που να μην το δωρίσει σε μια γυναίκα. Αυτό το βιβλίο -λόγω του σκοπού του- δεν ανήκει μόνο στους συντελεστές του αλλά σε όλους μας. Σε όλες τις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να τις βοηθήσουν.

-Μια ευχή για το τέλος…

Nα έρθει εποχή που οι Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών θα είναι άδειοι. Όχι γιατί δεν θα βοηθάει ο εκάστοτε Δήμος αλλά γιατί δεν θα υπάρχουν πια κακοποιημένες γυναίκες.

VIVLIO


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ