Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ συνέχεια το ΜΕΤΑΞΑ

 Breaking News

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ συνέχεια το ΜΕΤΑΞΑ
01 Οκτωβρίου 2019

Ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ καταγράφει το έργο «ζωής» που έχει γίνει στο μεγαλύτερο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της χώρας

Το “σημερινό” νοσοκομείο “Μεταξά”, είναι καλύτερο από το “χθεσινό” και το “αυριανό” θα είναι καλύτερο από το “σημερινό”! Η άοκνη προσπάθεια της διοίκησης Γεωργίου Ζαΐμη, φαίνεται (και με αριθμούς πλέον) πώς έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», το μεγαλύτερο Ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, με έδρα την πόλη μας. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, συνέλεξε στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο διοίκησης. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί θα διαπιστώσετε το συνεχή εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τη βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών και την ορθολογική διαχείριση πόρων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και σήμερα, στον τομέα των οικονομικών έχει επέλθει ένα μικρό «θαύμα», αν δει κανείς την θεαματική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ειδικότερα, η σταδιακή μείωση είναι η εξής:

Έτος 2016: 18.218.697,27

Έτος 2017: 9.328.175,36

Έτος 2018: 4.850.534,88

Έτος 2019: 1.095.309

Το ίδιο σημαντική είναι και η στελέχωση των υγειονομικών και μη υπηρεσιών του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, στελεχώθηκε η ιατρική υπηρεσία με 35 νέους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και αναμένονται άλλοι 21 μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κρίσης.Η νοσηλευτική υπηρεσία στελεχώθηκε με 72 υπαλλήλους διαφόρων κατηγοριών. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης και μετατάξεων 9 εργαζομένων μόνιμου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων ( Διοικητικό, Χημικών Βιοχημικών – Ακτινοφυσικής – Ιατρικών Εργαστηρίων). Υπηρετούν 5 εργαζόμενοι με 12μηνες συμβάσεις από το πρόγραμμα Κοινοφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ ενώ υπηρετούν 18 εργαζόμενοι με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού.

2

 

 

 

 

 

 

Σημαντική αναβάθμιση για τον εξοπλισμό 

Νέα μηχανήματα «ήρθαν» για να ενισχύσουν το νοσοκομείο. PET/CT: Αφού εξασφαλίστηκε η προμήθεια του ραδιοϊσοτόπου FTG το μηχάνημα είναι σε πλήρη και παραγωγική λειτουργία ( υπερδιπλασιασμός αριθμού εξετάσεων). Είναι αδειοδοτημένο από την ΕΕΑΕ και είναι το δεύτερο PET/CT που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο.

Γραμμικός επιταχυντής: Πρόκειται για μηχάνημα για ακτινοθεραπείες. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 το νοσοκομείο έλαβε από την ΕΑΕΕ την άδεια λειτουργείας για τον νέο γραμμικό επιταχυντή, που η προμήθειά του έγινε μέσω ΕΣΠΑ και ήδη είναι σε παραγωγική λειτουργία. Λειτουργεί πρωί και απόγευμα και εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών.Να  σημειωθεί πως σε άλλα νοσοκομεία υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής.

Αξονικός τομογράφος: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανταποκρινόμενο θετικά σε αίτημα του Νοσοκομείου για χορηγία, προμήθεια και εγκατάσταση ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου ενέκρινε τη δωρεά και υπεγράφη σχετική σύμβαση τον Αύγουστο του 2016. Ο Αξονικός Τομογράφος λειτουργεί καθημερινά στο πρωινό ωράριο και από το 2018 έχει ενταχθεί στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου εξυπηρετώντας έτσι μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Eπιπλέον, εγκαταστάθηκε νέος λέβητας ζεστού νερού ισχύος 500.000 cal δαπάνης 18.000€ Στην τελική φάση για εγκατάσταση είναι τα παρακάτω μηχανήματα:

Σύστημα ακινητοποίησης ακτινοθεραπείας κόστος 44.392€ Camera mie gmbh E. Cam Dual head Scintron κόστος 198.362€ (λειτουργεί από το Δεκέμβρη του 2018). Σύστημα ψηφιακής μαστογραφίας με σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας κόστος 299.460€ αντικαθιστά τον παλαιό τομογράφο, ο οποίος λειτουργούσε στο Νοσοκομείο από τον Ιανουάριο του 2005 και ήταν αναλογικός, λειτουργεί από το Μάρτη του 2019. Χειρουργικό Μικροσκόπιο και χειρουργικά εργαλεία ( προϋπολογισμού 100.000€) για το τμήμα πλαστικής χειρουργικής λειτουργεί από τον Μάρτη του 2019 δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Προμήθεια ψηφιακού τηλεχειριζόμενου ακτινοσκοπικού συγκροτήματος κόστος 221.588.000€ το οποίο εγκαταστάθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2018 σε αντικατάσταση του παλαιού μηχανήματος που λειτουργούσε από το 1994. Η Χρηματοδότηση έγινε από το αδιάθετο προϊόν των πανελλήνιων Αντικαρκινικών Εράνων.

Προμήθεια εφαρμογών συνοδών εξαρτημάτων και ποιοτικού ελέγχου του συστήματος βραχυθεραπείας ( κόστος 44.994) στο πλαίσιο αναβάθμισης και λειτουργίας του συστήματος το οποίο από την εγκατάσταση του στο νοσοκομείο το 2007 δε λειτούργησε. Προμήθεια δύο αναπνευστήρων για τις ανάγκες της ΜΕΘ ( προυπολογισμού 45.000) βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής σύμβασης από το μειοδότη. Προμήθεια Λαπαροσκοπικού Πύργου _ αναμένεται η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών (προύπ 80.000€). Επίκειται η εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου, που δεν υπάρχει σήμερα στο νοσοκομείο. Να σημειωθεί πως μετά από την ουσιαστική καταγραφή των αναγκών, το Υπουργείο Υγείας διέθεσε έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 5.000.000€. Με αυτή την πίστωση θα συνεχιστεί η ανανέωση του «γερασμένου» ιατροτεχνικού εξοπλισμού με σύγχρονα εργαλεία διάγνωσης και θεραπείας.

1

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ-ΟΡΓΑΝΑ

Η τεχνολογική «ενδυνάμωση» του νοσοκομείου συνεχίζεται με :

Χειρουργικό ρομποτικό σύστημα Da Vinci ( Έχει γίνει διαγωνισμός προϋπ. 1.612.903,23€)

Είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για Specr camera προϋπ. 600.000€

110 κρεββάτια και στρώματα προϋπ. 275.000€

2 κλίβανοι αποστείρωσης 220.000€

6 κρεββάτια ΜΕΘ προϋπ. 210.000€

3 Αναισθησιολογικά μηχανήματα 135.000€

Αντικατάσταση 3 ανελκυστήρων 70.000€ και ενός καταψύκτη υγρού αζώτου 50.000

40 καρέκλες χημειοθεραπείας προϋπ. 100.000

4 Προβολείς χειρουργείου αξίας 70.000€ κα

Επίσης αγοράζονται άμεσα ισοθεσμικοί δίσκοι φαγητού, φούρνος, διαμοιραστής θρεπτικών υλικών, φορητό ακτινολογικό μηχάνημα, εστίες μαγειρέματος, πλυντήριο πιάτων και σκευών, εξοπλισμός χειρουργείου, υπολογιστές.

Για τον κτιριακό εκσυγχρονισμό

Εγκρίθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2018 μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διοίκησης, του Αντιπεριφερειάρχη και των Υπουργείων Υγείας

και Υποδομών, σε συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Αττικής σύναψη όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Αττικής και του νοσοκομείου και της ΚτΥΠΑε για την κατασκευή έργου με τίτλο Ενεργειακή αναβάθμιση στο ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ η Α΄

φάση για την “Ανακατασκευή δικτύων και εξοπλισμού ειδικών” εγκαταστάσεων επεξεργασίας – διανομής νερού και αποχέτευσης προϋπ. 2.480.000€.

Σημαντικοί σταθμοί

Το Νοσοκομείο επιλέχτηκε μετά από ενέργειες της τωρινής διοίκησης να συμμετάσχει στο έργο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης « Ψηφιοποίηση Αρχείων Δημόσιας Διοίκησης». Αναγνωρίστηκε ως κέντρο κατάλληλο για τη διενέργεια της μεθόδου κυτταρομειωτικής χειρουργικής και ενδοπεριτοναϊκής υπερθερμικήε χημειοθεραπείας Hipec.

Από τον Ιούλιο του 2018, λειτουργεί η Μονάδα Μοριακής Ιστοπαθολογίας διασυνδεδεμένη με το Τμήμα παθολογικής Ανατομικής του νοσοκομείου. Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί πλεόν των 1000 εξειδικευμένων εξετάσεων. Με σκοπό το άνοιγμα του Νοσοκομείου στην Κοινωνία, υπάρχει συνεργασία με Ομίλους εθελοντών. Πραγματοποιούνται εξορμήσεις, προσωπικό του συμμετέχει σε δράσεις με ομιλίες σε σχολεία, διοργανώνονται ημερίδες ενημέρωσης στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Το Ειδικό Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, έστω και σε δύσκολες συνθήκες, διεκπεραιώνει την αποστολή του και είναι το μοναδικό Ογκολογικό Νοσοκομείο του Λεκανοπεδίου που πραγματοποιεί 24ωρες ογκολογικές εφημερίες ανά 4ήμερο συνεπικουρώντας τις γενικές εφημερίες του Τζανείου. Οι ασθενείς του νοσοκομείου έχουν άμεση πρόσβαση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς καθυστερήσεις και εντελώς δωρεάν. Πλέον των 500 επισκεπτών χρησιμοποιούν τις δομές του Νοσοκομείου ημερησίως στα εξωτερικά, τα οποία στελεχώνονται από διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Στην Κλινική

Ημερήσιας Νοσηλείας διπλασιάστηκε ο αριθμός ασθενών του παθολογικού – Ογκολογικού και του Αιματολογικού Τμήματος που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ( από 55 σε 110). Στο ακτινοθεραπευτικό / ογκολογικό τμήμα ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία αυξήθηκε από 60 σε 110. Φυσικά, παρουσιάζονται και μικροπροβλήματα, καθημερινά όμως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση.

3

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ