Εφημερίδα Κοινωνική

Τα παραλειπόμενα του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά

 Breaking News

Τα παραλειπόμενα του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά
25 Σεπτεμβρίου 2019

 

*του Κώστα Παναγιωτάκη

 

Προσοχή στο απουσιολόγιο

Με το «καλημέρα» του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, ζητήθηκε από το προεδρείο να διαβαστεί ο νόμος σχετικά με τις απουσίες των αιρετών από τις συνεδριάσεις. Το αξιοσημείωτο, είναι ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, ζήτησε από τον πρόεδρο Τ. Αβραμίδη, να αναγνώσει τον «κώδικα» ώστε να τον… αποτυπώσουν οι δημοτικοί σύμβουλο.

Πολλά τα τετραγωνικά…

Ιδιαίτερη συζήτηση στην πρόβλεψη του νέου master plan για 22.000 τ.μ. duty free στο λιμάνι έγινε σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου. Τα 22.000 τ.μ. θεωρούνται πολλά… αν πρόκειται στο σύνολο τους να αφορούν καταστήματα. Πιθανόν όμως να μην αφορούν μόνο καταστήματα αλλά και προωθητικές ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις 100 σελίδες του νέου master plan, θα υπάρχει μια απάντηση…

Και τώρα: ΟΧΕ

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ή σε ένα από τα επόμενα, θα συζητηθεί το θέμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό και κοινωνικό σχέδιο στην ιστορία του Πειραιά με 80 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε η σημερινή Δημοτική Αρχή με το «σπαθί» της. Να σημειωθεί ότι τα 80 εκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν στην υλοποίηση της ΟΧΕ, δεν είναι χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, ή της Περιφέρειας, αλλά είναι χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπουν το ταμείο του Δήμου.

«Στενά μαρκαρίσματα»

Στις αναγκαίες συναινέσεις για το καλό του Πειραιά εστίασε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Νίκος Μπελαβίλας, τονίζοντας ωστόσο ότι ειδικά για τα έργα του ΤΡΑΜ και του ΜΕΤΡΟ αλλά και για όσα έργα υλοποιεί η ΘΕΛΕΛΗ στην πόλη (π.χ.  Μικρολίμανο), χρειάζεται «στενό μαρκάρισμα». Ο ίδιος μάλιστα εξαπέλυσε «πυρά» προς την κατασκευάστρια εταιρεία λέγοντας ότι «δεν έχει αποδείξει τα διαπιστευτήριά της».

Διεκδικήσεις

Το θέμα «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» θα ξεσηκώσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Πειραιά με αφορμή τις εξελίξεις στον ΟΛΠ. Και αυτό γιατί πολλοί θεωρούν ότι ως έκταση την έχει «κερδίσει» ο Δήμος Πειραιά (έτσι έλεγε ο Μιχαλολιάκος κάποτε), ωστόσο στις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς που έχει πραγματοποιήσει ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Σε κάθε περίπτωση η δημοτική Αρχή θα «σηκώσει» ξανά το θέμα πιέζοντας για μια απόφαση θετική προς το Δήμο.

Σωστή κίνηση!

Κάθε 15 ημέρες, πληροφορηθήκαμε ότι με «εντολή» δημάρχου, θα συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Πειραιά (Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι) για να συζητούν για την πορεία των έργων και να λαμβάνονται αποφάσεις.

Παράπονα για το ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟ

Στο θέμα των έργων στο «Θεμιστόκλειο» εστίασε τις αναφορές της η Διαμάντω Μανωλάκου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, λέγοντας ότι το έργο καθυστερεί αδικαιολόγητα και πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτύρονται.

Διαβούλευση; Μη μας κάνουν τους Κινέζους…

Λέμε και ξαναλέμε για το «master plan», τις επενδύσεις στην περιοχή και την ανάγκη δημόσιας διαβούλευσης (ιδίως σε επίπεδο τοπικής  αυτοδιοίκησης), αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτό έχει ήδη γίνει στο “master plan 1” και ενδεχομένως, ο ΟΛΠ να θεωρεί ότι το ανανεωμένο master plan, δεν έχει λόγο επανα-διαβούλευσης!

Αίσθηση καθήκοντος

Δεν θα χρειαστεί «πρακτικό σύμπραξης» στο Δήμο Πειραιά, καθώς η δημοτική Αρχή Μώραλη μπορεί να περνάει τις αποφάσεις της μετά τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στον «Κλεισθένη». Ωστόσο, οι θέσεις που δόθηκαν σε δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Βλαχάκου, ενισχύουν το συναινετικό κλίμα, κάτι που ομολογουμένως, είναι αναγκαίο στο Δήμο Πειραιά. Να σημειωθεί ότι είναι σε «εκκρεμότητα» 2 θέσεις αντιδημάρχων, που απομένει να ανακοινωθούν. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι αντιδήμαρχος ή εντεταλμένος, αρκεί να υπάρχει αίσθηση καθήκοντος.

Ζητήματα «καθημερινότητας»

O δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Βλαχάκου Γ. Βίτσας τοποθετήθηκε στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα, για το πλήρως παρατημένο τρίγωνο παρκάκι ανάμεσα στις οδούς Θράκης- Ξενοφώντος-Μοναστηρίου. Αναμένει όπως είπε, την καλή πρόθεση από τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να επέμβουν άμεσα!

Καλό ντεμπούτο

«Ντεμπούτο» για τον Δημήτρη Αράπη, Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δόμησης & ΓΣΠ, που ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις με το κτίριο στην Ομηρίδου Σκυλίτση, που υπέστη ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό.

Όπως είπε, οι υπηρεσίες του Δήμου έστειλαν ήδη αίτημα προς το υπ. Πολιτισμού (καθώς είναι διατηρητέο) και σύντομα θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών, με «ευχή» βεβαίως, να ξεμπλοκάρει το σημείο κυκλοφοριακά αλλά και η δοκιμαστική διέλευση του ΤΡΑΜ που περνάει ακριβώς από κάτω.

Ζητούνται καθαρές ΚΟΥΒEΝΤΕΣ

Τον Οκτώβριο «λέει» το αρμόδιο υπουργείο ότι θα έχουμε ένα πιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ στον Πειραιά. Ό,τι και να πουν τώρα ισχυρίζονται ότι θα είναι βιαστικό και παρακινδυνευμένο. Περισσότερα θα διαβάσετε παρακάτω, σε σχετικό ρεπορτάζ.

Ημερομηνίες για Μικρολίμανο

Για το ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ, τα «πράγματα», μετά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που έβαλε η ΕΥΔΑΠ, φαίνεται πως ξεκαθαρίζουν. Ξεκινάνε τα «βαριά έργα» τον επόμενο μήνα, που στόχος είναι να ολοκληρωθούν πριν την Άνοιξη. Αν και πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, η άποψη του Δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα 8 μηνών.

Αυτοδιοικητικό ΞEΣΠΑΣΜΑ

«Ξέσπασε» ο έμπειρος στα αυτοδιοικητικά Τ. Αβραμίδης (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Πειραιά) κατά της αποκεντρωμένης διοίκησης, την οποία χαρακτήρισε ως «μπαμπούλα» των Δήμων και «αυτοδιοικητικό μόρφωμα», που δεν κατάφερε να αλλάξει καμία κυβέρνηση.

Εθνικός στην πλατεία Κοραή

Ένα διήμερο 12/13 Οκτωβρίου η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Εθνικού Πειραιά μαζί με την ομάδα της ΕΣΤΙΑΣ θα πραγματοποιήσουν επιδείξεις στην «καρδιά» του Πειραιά, στην πλατεία Κοραή.

Παραλίγο… «φωτιά»

Μια αναφορά του επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Γρηγόρη Δεμέστιχα, λίγο έλειψε να ανάψει τα αίματα στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως είπε: «Εμείς ως παράταξη, θα στηρίξουμε αποφάσεις μόνο για Έλληνες δημότες». Ευτυχώς, η αναφορά αυτή του Γρ. Δεμέστιχα, πέρασε στο «ντούκου», καθώς με το «καλημέρα» πολλοί δεν θέλησαν να μπουν στην πολιτική αρένα.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ