Εφημερίδα Κοινωνική

Οργισμένη Γκρέτα Τούνμπεργκ στον ΟΗΕ: «Κλέψατε την παιδική μου ηλικία με τα κούφια λόγια σας»

Οργισμένη Γκρέτα Τούνμπεργκ στον ΟΗΕ: «Κλέψατε την παιδική μου ηλικία με τα κούφια λόγια σας»
24 Σεπτεμβρίου 2019

Με πάθος και δυναμισμό η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ μίλησε ενώπιον των ξένων ηγετών στη Σύνοδο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για το Κλίμα.

«Κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τα κούφια λόγια σας» δήλωσε φανερώνοντας την οργή της. Η Γκρέτα στέλνει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα κατά της αμέλειας ηγετών όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, επικρίνοντας παράλληλα προέδρους όπως τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαϊχ Μπολσονάρου που κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα.

Περί τους 60 ηγέτες έλαβαν μέρος στην πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου που οργανώνεται από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος νωρίτερα τόνισε ότι όσοι επιθυμούν να μιλήσουν θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα.

Παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται επικριτικός σχετικά με τη συμφωνία για το κλίμα, δεν ήταν αναμενόμενο να παραστεί στη Γενική Συνέλευση, έδωσε το «παρών».

Από τις εργασίες απέχουν, πάντως, Βραζιλία και Σαουδική Αραβία.

«Όλα είναι λάθος»

Στην παθιασμένη της ομιλία η Γκρέτα δήλωσε: «Όλα είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ, αλλά στο σχολείο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Όλοι όμως βασίζεστε σε μας τους νέους για να αντλήσετε ελπίδα. Πώς τολμάτε;»

Η 16χρονη κάλεσε, δε, τους ξένους ηγέτες να αναλάβουν δράση. «Θα σας παρακολουθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο χρόνος περνά, δεν είναι όμως αργά» τόνισε, από την πλευρά του, για το κλίμα ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος γνωστοποίησε ότι η χώρα της θα διπλασιάσει, στα 4 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης.

Η Γενική Συνέλευση για το κλίμα διεξάγεται ενώ ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κρούει τον κώδωνα για την κατά 20% αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από το 2015 έως το 2019, σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ