Εφημερίδα Κοινωνική

Μακριά από το τσιγάρο! Κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Μακριά από το τσιγάρο! Κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης
27 Σεπτεμβρίου 2019

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από το μέρος του ουροποιητικού συστήματος που συγκρατεί τα ούρα.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το φύλο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου, αφού -βάσει στατιστικών στοιχείων- περισσότερο από τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ερευνητικό φορέα Υγείας της Μ. Βρετανίας, Cancer Research UK, το ποσοστό θνησιμότητας που παρουσιάζει ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι τόσο υψηλό, ώστε θεωρείται η 7η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο.

Τα ευρήματα τους έδειξαν:

1. Ο αριθμός των καρκίνων της ουροδόχου κύστης που προκαλούνται από το κάπνισμα παρουσιάζει αύξηση

2. Μέχρι 50% των περιπτώσεων του εν λόγω καρκίνου οφείλονται στο κάπνισμα

3. Περισσότεροι από 75% των ασθενών με καρκίνο ουροδόχου κύστης δεν γνωρίζουν τη σχέση του καπνίσματος και του καρκίνου τους

4. Όταν ένας καπνιστής σταματά το κάπνισμα, στα 4 χρόνια που ακολουθούν τη διακοπή οι πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο της ουροδόχου κύστης μειώνονται κατά 40%

5. Εκτός από το ενεργητικό κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ουροδόχου κύστης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο

6. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης του καρκίνου αυτού αλλά οι έρευνες δεν έχουν ακόμη τεκμηριώσει τελεσίδικα την αιτιολογική σχέση

Πρώιμα σημάδια

Τα πιο συχνά πρώιμα συμπτώματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι:

-Αίμα ή θρόμβοι αίματος στα ούρα (αιματουρία). Η αιματουρία εμφανίζεται σε 8 ή 9 από τα 10 άτομα που έχουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης και είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Συνήθως δεν είναι επώδυνη.

-Πόνος κατά την ούρηση (δυσουρία)

-Μικρή ποσότητα ούρων κατά την ούρηση

-Συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις)

Την κύρια εξέταση για τον έλεγχο της Ουροδόχου Κύστης αποτελεί η κυστεοσκόπηση και ειδικά η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση (ανώδυνη εξέταση που χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας κυστεοσκόπια που έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν εξωφυτικές καρκινωματώδεις βλάβες.)Τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών της ουροδόχου κύστης. Ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης μειώνεται κατά περίπου 40% μέσα σε διάστημα 1-4 έτη από την ώρα που το άτομο διακόπτει το κάπνισμα, και επιστρέφει στο μέσο κίνδυνο που διατρέχουν όλοι οι άνθρωποι περίπου 20 με 30 χρόνια μετά τη διακοπή».

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης ,η σωστή διατροφή, η αποφυγή καπνίσματος, οινοπνευματωδών και τροφών με χημική επεξεργασία είναι μερικά από τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ολοκληρώνοντας θα λέγαμε ότι για την πρόληψη της νόσου σημαντική είναι και η αντιμετώπιση των συχνών λοιμώξεων της κύστης ειδικά στις γυναίκες γιατί χρόνιες φλεγμονές ουροποιητικού απο μικροβιακούς παράγοντες διαλείπουσες ουρολοιμώξεις σε βάθος 5ετίας αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκινωματώδεις βλάβες που με τη σειρά τους εξελίσσονται σε καρκίνο.

Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

3 ετής εξειδίκευση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρ. Ουρολόγων- Ανδρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου

Ιατρείο: Κριτσέλη 19, Καλλίπολη, Πειραιάς,

Τηλ 210-4523778, (Τηλ ανάγκης-6937217070)

Web : www.urologyclinic.gr,

email. [email protected]

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ