Εφημερίδα Κοινωνική

Οι φυλακές Κορυδαλλού θα μεταφερθούν σε παλιά βάση του NATO στον Ασπρόπυργο

 Breaking News

Οι φυλακές Κορυδαλλού θα μεταφερθούν σε παλιά βάση του NATO στον Ασπρόπυργο
03 Σεπτεμβρίου 2019

Στον Ασπρόπυργο στη θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», στην παλιά νατοϊκή βάση, κατέληξε η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως το καταλληλότερο σημείο για να ανεγερθεί ο «Νέος Κορυδαλλός».

Η πεντασέλιδη έκθεση παραδόθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην ηγεσία του υπουργείου και αυτό που μένει είναι να γίνει δεκτή η εισήγηση και να ξεκινήσει το έργο. Η επιτροπή επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο (συνολικής έκτασης 93 στρεμμάτων) μετά από ενδελεχή έρευνα. Μάλιστα, ενώ αρχικά συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες η περιοχή του Αυλώνα όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις από το στρατόπεδο και τις φυλακές ανηλίκων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, το σχέδιο απορρίφθηκε λόγω της μεγάλης απόστασης από την Αθήνα, τα δικαστήρια, τη ΓΑΔΑ και τα νοσοκομεία.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο «Νέος Κορυδαλλός» θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας, με hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας, ειδικούς ψυχολόγους), με έμφαση όμως στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης -το συγκεκριμένο project θα στοιχίσει κάποια εκατομμύρια ευρώ-, οι πληροφορίες λένε ότι οι εισηγήσεις στρέφονται προς το ενδεχόμενο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

ko03

 

 

 

 

 

 

 

Το «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», ο χώρος δηλαδή του στρατοπέδου της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ, είχε παραχωρηθεί το 2004 στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου εντός του να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις υποδοχής για άστεγους και τοξικομανείς εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μάλιστα, είχε ανατεθεί σε συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία η ανέγερση των εγκαταστάσεων, όμως λόγω των μεγάλων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας το project ματαιώθηκε.

Τα κτίρια που βρίσκονται εκεί αναμένεται να αξιοποιηθούν προκειμένου να μειωθεί το κόστος.

kor43

 

 

 

 

 

 

 

Άντρες των Ε.Κ.Α.Μ. μπαίνουν στις Φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να καταστείλουν τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ συμμοριών τον περασμένο Ιούνιο

Στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν κοινό μυστικό ότι ένα μεγάλο μέρος του οργανωμένου εγκλήματος εκπορεύεται μέσα από τα «μαφιόζικα κελιά» του Κορυδαλλού. Συμβόλαια θανάτου, εκβιασμοί, χοντρές μπίζνες με τα καρτέλ των ναρκωτικών, ληστείες και κλοπές που στήνονταν μέσα από τη φυλακή, με τις αρμόδιες υπηρεσίες απλά να διαπιστώνουν το πρόβλημα. Τους δύο τελευταίους μήνες οι εισηγήσεις που φτάνουν στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη λένε πως «αν θέλουμε να ελέγξουμε ένα σημαντικό κομμάτι της εγκληματικότητας θα πρέπει να ξεδοντιάσουμε τη μαφία του Κορυδαλλού».

Επιχείρηση «Μεταγωγές»

Σύμφωνα με εκθέσεις και υπηρεσιακά σημειώματα αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., μέσα στα κελιά του Κορυδαλλού γίνονται οι μεγαλύτερες μπίζνες και κλείνονται δουλειές που συζητιούνται στον σκοτεινό κόσμο της παρανομίας. Η πρόσφατη υπόθεση με τη συμμορία που βρισκόταν πίσω από συμβόλαια θανάτου και δολοφόνησε εν ψυχρώ τον ποινικολόγο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, στην οποία είχε εμπλακεί και η Αντιτρομοκρατική, έβγαλε στην επιφάνεια ένα κομμάτι των όσων συμβαίνουν πίσω από τα κελιά του μεγαλύτερου σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας. Από τα μέσα Ιουλίου ξεκίνησε η επιχείρηση «Μεταγωγές» της ΕΛ.ΑΣ. και ο ένας μετά τον άλλο τα βαριά ονόματα συμμοριών φεύγουν από τον Κορυδαλλό σπάζοντας τη μαφιόζικη αλυσίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περίπου 200 άτομα που έχουν μεταχθεί μέχρι στιγμής, περιλαμβάνονται πολλοί Αλβανοί σκληροί κακοποιοί που εμπλέκονται σε δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών και ληστείες, τρία πρωτοπαλίκαρα μεγάλου ονόματος της νύχτας, ληστής που τα τελευταία χρόνια είχε στενές άκρες με αντεξουσιαστικές ομάδες, όπως και νεαρός αναρχικός που είχε γίνει ο ταμίας των παράνομων δοσοληψιών μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Πάρκο πρασίνου οι φυλακές Κορυδαλλού που κατεδαφίζονται

Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Η κατεδάφιση των φυλακών, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα του Κορυδαλλού και μέσα στον αστικό ιστό αποτελεί διαχρονικό αίτημα τόσο των κατοίκων του Κορυδαλλού, όσο και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής τα πέντε μεγάλα έργα ανάπλασης είναι:

Ειδικότερα:

1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.

2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.

3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ