Εφημερίδα Κοινωνική

Η απάντηση του επικεφαλής τους συνδυασμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Νίκου Μπελαβίλα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 Breaking News

Η απάντηση του επικεφαλής τους συνδυασμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Νίκου Μπελαβίλα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
16 Σεπτεμβρίου 2019

Σε άρθρο-σχόλιο της εφημερίδας μας, απάντησε ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής τους συνδυασμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ καταθέτοντας τη δική του γνώμη για τα «πράγματα».

Δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή-απάντησή του:

 

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ» ΠΕΡΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Προς την εφημερίδα «Κοινωνική»
Πειραιάς 15.09.2019

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Θέλω κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους του «Πειραιάς για Όλους», για τη δημοσιοποίηση των θέσεων και των δελτίων τύπου του συνδυασμού μας από την «Κοινωνική», στα πλαίσια της παρουσίασης της αυτοδιοικητικής δραστηριότητας της πόλης μας.
Γράφω αυτή την επιστολή με αφορμή το σχόλιο σας «Περί… «αυτοχαρακτηρισμών» ο λόγος» [https://koinoniki.gr/2019/…/peri-aftocharaktirismon-o-logos/ 13.09.2019]. Σε αυτό εκφράσατε την απορία σας σχετικά με τη δήλωση μας· ότι μετά την ανάθεση από τον Δήμαρχο, θέσης αντιδημάρχου στον Νίκο Βλαχάκο, ο δημοτικός συνδυασμός μας, επί λέξει: «…αναλαμβάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Πειραιά, απέναντι στους ενοποιημένους φιλοκυβερνητικούς συνδυασμούς.»
Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω. Έως τώρα, με το παλαιό πλαίσιο, προ της έστω και ακρωτηριασμένης (πρόσφατα) απλής αναλογικής, ο Δήμαρχος όριζε τους αντιδημάρχους του από την πλειοψηφία. Συνδυασμοί ή σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πολλές φορές άδηλα συνέπλεαν με τον πρώτο συνδυασμό, ψηφίζοντας θέματα, χωρίς όμως να παίρνουν θέσεις ευθύνης που προϋποθέτουν ταύτιση με τις επιλογές του Δημάρχου. Η ενδιαφέρουσα αλλαγή έγκειται στο ότι, η σύμπλευση σήμερα δηλώνεται. Ο επικεφαλής της δεύτερης παράταξης αναλαμβάνει – υπό τον Δήμαρχο – την Αντιδημαρχία. Όπως γνωρίζετε, ο Αντιδήμαρχος δεν είναι λχ μέλος ενός ΔΣ μίας Δημοτικής Επιχείρησης όπου ψηφίζει κατά βούληση, αλλά υποχρεούται να ακολουθεί την πολιτική της δημοτικής πλειοψηφίας. Ο δεύτερος συνδυασμός επομένως καθίσταται από αντιπολίτευση, συμπολίτευση με αμοιβαία επιλογή των δύο. Όπως γίνεται και στο Κοινοβούλιο όταν το πρώτο κόμμα συμφωνεί να δώσει υπουργικές θέσεις σε ένα μικρότερο. Αυτό το μικρότερο κόμμα δεν θεωρείται επ’ουδενί πλέον αντιπολίτευση πουθενά στον κόσμο.
Αυτό δεν είναι κακό! Θα έλεγα μάλιστα ότι βελτιώνει την πολιτική και δημοκρατική διαδικασία καθώς οι άδηλες συμμαχίες δηλώνονται. Θα ήταν ακόμη καλύτερο, αν δηλωνόταν και το προγραμματικό πλαίσιο εντός του οποίου προέκυψε αυτή η σύγκλιση. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα ζήτημα που έχει σχέση με την πειραϊκή δημοτική ιδιομορφία: Αναρωτιόμασταν κατά την προεκλογική περίοδο, σε τι έγκειται ακριβώς η διαφορά μεταξύ των δύο συνδυασμών. Νομίζω όμως ότι την απάντηση για αυτό, τη γνωρίζει πλέον όλος ο Πειραιάς και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.
Αυτά για τις επιλογές των συνδυασμών των Γιάννη Μώραλη και Νίκου Βλαχάκου.
Όσο για τη δική μας δήλωση, αυτή σημαίνει ότι:
Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή ο συνδυασμός του Νίκου Βλαχάκου, επιλέγει να μετακινηθεί στη συμπολίτευση, τότε ο επόμενος σε ψήφους συνδυασμός, αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο. Είναι ο «Πειραιάς για Όλους». Είναι τόσο απλό και δεν χρειάζεται εξαντλητικές συνταγματικές ή αυτοδιοικητικές θεσμικές γνώσεις για να το καταλάβουμε.
Τώρα ως προς την τελευταία σας απορία. Η αντιπολίτευση είναι θεσμική θέση της δημοκρατίας, εξόχως σοβαρή. Επ’ ουδενί στον δικό μας πολιτισμό δεν σημαίνει «φωνασκίες» όπως άστοχα κατά τη γνώμη μου σημειώσατε. Αντιθέτως σημαίνει πολιτικές και καλά τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις όπου κρίνουμε ότι το καράβι αρμενίζει στραβά, συγκλίσεις και στήριξη όπου κρίνουμε ότι και εμείς θα κάναμε το ίδιο αν είμασταν επικεφαλής του Δήμου Πειραιά. Και βεβαίως η αναφορά στην συμπολίτευση δεν σημαίνει «τσουβάλιασμα» αλλά πολιτικό σχολιασμό της συναπόφασης θεσμικής συμπόρευσης.
Δηλώσαμε λοιπόν, ότι με τα νέα δεδομένα αναλαμβάνουμε τον ρόλο που μας αναλογεί. Προγραμματική δημιουργική αντιπολίτευση. Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να το κάνουμε Ταυτόχρονα όμως, θα κάνουμε προσπάθεια ώστε στα σοβαρά ζητήματα της πόλης, στην καθημερινότητα των πολιτών, στις γειτονιές, στα ζητήματα εκπαίδευσης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος, καθαριότητας και ανακύκλωσης και βέβαια σε αυτή τη δυναμική αλλά προβληματική σχέση πόλης-λιμανιού, να προκύψουν δηλωμένες δημοκρατικές συγκλίσεις υπό το φως του ήλιου για το καλό όλων. Αυτό είναι σχετικά άγνωστο στον Δήμο Πειραιά. Θα επιδιώξουμε να το εισάγουμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τελειώνω με μία απάντηση στη δική σας προτροπή: Με συμβουλεύετε να στηρίξω το προφίλ του «τεχνοκράτη». Θα σας εκμυστηρευτώ ότι μετά από τριανταπέντε χρόνια τεχνικής και ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας, πλαισιωμένος σήμερα από μία εξαιρετική ομάδα δημοτικών συμβούλων υψηλού επιστημονικού προφίλ, μου/μας είναι αδύνατον να πράξουμε κάτι άλλο. Με μία διαφορά – δεν είμαι/δεν είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε «τεχνοκράτες παντός καιρού». Υπάρχουν και αυτοί στις μέρες μας, όπως πάντα υπήρχαν.
Ευελπιστώ στη συνέχιση αυτού του ουσιαστικού διαλόγου.

Με εκτίμηση,

Νίκος Μπελαβίλας
Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά,
Επικεφαλής «Πειραιάς για Όλους»

 

 

Σχόλιο: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πραγματικά, νιώθει ικανοποίηση από την άμεση απάντηση του επικεφαλής του συνδυασμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ κ. Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος ενημερώνεται για όλα και τεκμηριωμένα, προωθεί τον πολιτικό διάλογο, χωρίς να μασάει τα λόγια του.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ