Εφημερίδα Κοινωνική

Κορυδαλλός: Hi-tech και ανθρώπινες οι νέες φυλακές σε 3 χρόνια

Κορυδαλλός: Hi-tech και ανθρώπινες οι νέες φυλακές σε 3 χρόνια
01 Αυγούστου 2019

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το project «Νέος Κορυδαλλός» αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά με μεταφορά των φυλακών σε χώρο παλιού στρατοπέδου εντός της Αττικής και δίπλα σε μεγάλο οδικό άξονα και την παράλληλη μετατροπή του χώρου του σημερινού σωφρονιστικού καταστήματος σε μεγάλο πάρκο, δίνοντας πνοή ζωής στην υποβαθμισμένη περιοχή.

Για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική Λευτέρη Οικονόμου, που τρέχει το πρόγραμμα, αποτελούν το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν και γι’ αυτό ήδη έχει συσταθεί επιτροπή όπου συμμετέχουν στελέχη της Κατεχάκη και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές θα αφορούν το σημείο όπου θα αναγερθούν οι νέες φυλακές υποδίκων, τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα και φυσικά τα συστήματα ασφαλείας και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας, με hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας, ειδικοί ψυχολόγοι), με έμφαση όμως στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και του προσωπικού.

Οι πληροφορίες λένε ότι πέντε είναι τα πιθανά σημεία —στην ουσία παλιά στρατόπεδα— που εξετάζονται προκειμένου να παρθεί η τελική απόφαση. Μάλιστα, ενώ αρχικά συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες η περιοχή του Αυλώνα, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις από το στρατόπεδο και τις Φυλακές Ανηλίκων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, εντούτοις το σχέδιο απομακρύνεται λόγω της μεγάλης απόστασης από την Αθήνα, τα δικαστήρια, τη ΓΑΔΑ και τα νοσοκομεία. Έτσι, το σημείο που θα επιλεγεί αναμένεται να βρίσκεται από τη Μαλακάσα μέχρι τον Ασπρόπυργο, κατά μήκος δηλαδή της εθνικής και της Αττικής οδού. Παράλληλα, στο νέο πλάνο για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, που πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προβλέπεται η πλήρης λειτουργία των Φυλακών Δράμας και Νιγρίτας Σερρών, οι οποίες ουσιαστικά υπολειτουργούν, η μεταγωγή και η κατανομή των κρατουμένων ανάλογα με τα αδικήματα και η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ σωφρονιστικών υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τις άδειες φυλακές.

Νορβηγικά πρότυπα

Η επιτροπή που θα αποφανθεί για το πού θα δημιουργηθούν οι νέες φυλακές υποδίκων, ό,τι δηλαδή υποτίθεται πως είναι ο Κορυδαλλός, εξετάζει τους προτεινόμενους χώρους με την προοπτική για εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, όπως το σωφρονιστικό ίδρυμα Halden Fengsel της Νορβηγίας, το οποίο φιλοξενεί στα κελιά του έως 252 τροφίμους.

Η Halden Fengsel, που χτιζόταν επί δέκα χρόνια με κόστος 252 εκατ., έχει χαρακτηριστεί ως η πιο «ανθρώπινη» φυλακή του κόσμου αφού κάθε κελί διαθέτει τη δική του τηλεόραση και το δικό του ντους. Υπάρχουν ιατρικό κέντρο, κλειστά γήπεδα, ακόμη και στούντιο ηχογράφησης, ενώ τα έργα τέχνης που κρέμονται στους τοίχους στοιχίζουν περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια. Οι φυλακισμένοι μπορούν, επίσης, να περπατούν ανάμεσα στα 75 στρέμματα δάσους. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, αφού τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, όμως μπορούν να παρθούν ιδέες για το πώς στήνεται μια σύγχρονη φυλακή, όπως το σωφρονιστικό κατάστημα Justice Centre Leoben στην Αυστρία, που θυμίζει περισσότερο ξενοδοχείο πολλών αστέρων και λιγότερο φυλακή και θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο. Οι εισηγήσεις που δέχονται οι επιτελείς είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη φυλακή βάσει διεθνών προτύπων, χωρίς υπερβολές τόσο στα συστήματα ασφαλείας όσο και στη διαβίωση των κρατουμένων.

Όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανέγερσης του νέου Κορυδαλλού στον Αυλώνα (η απόσταση είναι το μεγάλο πρόβλημα, καθώς θα απαιτούνται πολύς χρόνος και μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις για τις μεταγωγές, ενώ θα είναι απρόσιτο και για τους δικηγόρους οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους σε αυτό το ενδεχόμενο) τόσο τέσσερα άλλα σημεία συγκεντρώνουν ίσες πιθανότητες να επιλεγούν από την αρμόδια επιτροπή των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας. Ουσιαστικά, μιλάμε για παλιά στρατόπεδα στα οποία υπάρχουν κάποιες υποδομές, οι οποίες όμως θα πρέπει να ενισχυθούν και να αναδιαμορφωθούν.

Οι πιθανότερες λύσεις θεωρούνται πάντως η Μαλακάσα και Ασπρόπυργος

Σε ό,τι αφορά το ΚΕΤΘ, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους πληροί και αυτό τους βασικούς όρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θεωρείται δε ως το μεγαλύτερο στρατόπεδο των Βαλκανίων, καλύπτοντας έναν χώρο επτάμισι τετραγωνικών χιλιομέτρων (7,5 χιλιάδες στρέμματα), τα περισσότερα εκ των οποίων παραμένουν, πλέον, ανεκμετάλλευτα.

Από την άλλη πλευρά ως προς το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο του Ασπροπύργου, οι εγκαταστάσεις του είχαν βρεθεί και παλαιότερα στο επίκεντρο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Δικαιοσύνης (σ.σ.: είχε μέχρι και πρότινος την αρμοδιότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων), με σκοπό τη μετατροπή τους σε χώρους κράτησης καταδίκων για οικονομικά εγκλήματα. Αντίθετα, λίγο πιο διαφορετική είναι η περίπτωση του στρατοπέδου του 3ου ΤΥΛ, δεδομένου ότι είναι ενεργό στρατόπεδο, οπότε θα πρέπει να γίνει μεταφορά των εγκαταστάσεών του σε άλλο χώρο προκειμένου να αδειάσει.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ