Εφημερίδα Κοινωνική

Απέτυχε ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών

Απέτυχε ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών
03 Αυγούστου 2019

Σε πλήρη αποτυχία έχει οδηγηθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, καθώς μόλις 24 επιχειρήσεις έχουν μέχρι σήμερα προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής τους με την τράπεζα στην οποία χρωστούσαν.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν οφειλές σε μία μόνο τράπεζα, καθώς η αποτυχία του μηχανισμού είναι παταγώδης στην περίπτωση των επιχειρήσεων που είχαν οφειλές σε πολλαπλούς πιστωτές, δηλαδή τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τράπεζες. Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών σε αυτή την κατηγορία είναι 854 επιχειρήσεις, από τις οποίες μόλις 127 πέτυχαν ένα είδος ρύθμισης των οφειλών τους. Καμία, ωστόσο, από αυτές δεν έχει προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης για τη ρύθμιση στην οποία συμφώνησε.

Την πλήρη αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού αναγνώρισε σε δηλώσεις του, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας την αναμόρφωση του νόμου, έτσι ώστε να καταστεί εργαλείο για τη διάσωση όσων επιχειρήσεων είναι βιώσιμες. Για το θέμα θα υπάρξει συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η οποία έχει αναλάβει και το βάρος για τη δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας, δαπανώντας σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 2 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία από τις 3.446 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει μέχρι τα τέλη Ιουνίου αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού:

Α) Οι 2.622 αιτήσεις αφορούσαν ρύθμιση οφειλών σε πέραν του ενός πιστωτών (πολυμερής διαπραγμάτευση), δηλαδή προς το Δημόσιο, τις τράπεζες ή/και σε άλλους πιστωτές. Από αυτές, οφειλές και σε τράπεζα είχαν 854 επιχειρήσεις από τις οποίες:

α) Οι 231 απορρίφθηκαν.

β) Οι 496 είναι σε εξέλιξη.

γ) Οι 127 έγιναν δεκτές και υπήρξε τελικώς συμφωνία οφειλετών και πιστωτών, αλλά παρ’ όλα αυτά καμία μέχρι σήμερα σύμβαση ρύθμισης των παραπάνω οφειλών δεν έχει υπογραφεί.

Β) Οι 824 αιτήσεις αφορούσαν σε έναν μόνο πιστωτή (διμερής διαπραγμάτευση), δηλαδή είτε προς το Δημόσιο (655 αιτήσεις), είτε προς σε τράπεζα (169 αιτήσεις). Από τις 169 αιτήσεις που έγιναν σε τράπεζα:

α) Οι 79 απορρίφθηκαν.

β) Οι 66 είναι σε εξέλιξη.

γ) Οι 24 έγιναν δεκτές και υπήρξε συμφωνία.

Ενας από τους βασικότερους λόγους απόρριψης των αιτήσεων που υποβάλλονται για πολυμερείς συμφωνίες, δηλαδή για ρύθμιση οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες ή/και προς προμηθευτές είναι η αδυναμία των επιχειρήσεων να πληρώσουν τη δόση που προκύπτει μετά τη ρύθμιση. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, οι 196 από τις 231 αιτήσεις επιχειρήσεων που απορρίφθηκαν και οι οποίες αφορούσαν χρέη 82,3 εκατ. ευρώ είχαν αυτή ως βασική αιτία, ενώ ένας ακόμη βασικός λόγος είναι οι διαφωνίες μεταξύ πιστωτών και πιστούχων ή ακόμη και των πιστωτών μεταξύ τους.

Πηγές με γνώση του θέματος υποστηρίζουν μάλιστα ότι ακόμη και από τις επιχειρήσεις που καταφέρνουν τελικώς να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα και να ρυθμίσουν την οφειλή τους, αρκετές είναι αυτές που δεν καταφέρνουν να την τηρήσουν, είτε γιατί αυτή αποδεικνύεται αισιόδοξη σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες της επιχείρησης είτε γιατί, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα τα καταφέρουν, συναινούν στη ρύθμιση, σε μια προσπάθεια να πετύχουν την προστασία και να κερδίσουν χρόνο, αποφεύγοντας τα αναγκαστικά μέτρα. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός εξαντλεί έτσι την αποτελεσματικότητά του σε επιχειρήσεις και κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, κάνοντας χρήση της δυνατότητας να διακανονίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις. Να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της ειδικής γραμματείας στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 3.332 αιτήσεις από ελεύθερους επαγγελματίες για ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο, από τους οποίους 1.510 έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους.

Σε αυτούς προστίθενται άλλες 369 αιτήσεις από αγρότες, από τους οποίους οι 230 πέτυχαν ρύθμιση, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τους ομόρρυθμους εταίρους, τα στοιχεία της πλατφόρμας κάνουν λόγο για 3.176 αιτήσεις από τις οποίες οι ρυθμίσεις είναι μόλις 367, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα στοιχεία των τραπεζών και την αποτυχία του μηχανισμού.

 

*ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ