Εφημερίδα Κοινωνική

Τα παιδιά που άλλαξαν τον κόσμο

Τα παιδιά που άλλαξαν τον κόσμο
22 Ιουλίου 2019

Τα παιδιά που άλλαξαν τον κόσμο. Υπάρχουν κάποια παιδιά που άφησαν το ανεξίτηλο σημάδι τους στον κόσμο κάνοντας πράξη αυτό που πολλοί ενήλικοι δεν σκεφτήκαμε ποτέ.

Ανδρέας Γιαννόπουλος

1

 

 

 

 

 

 

 

Το «χαμόγελο του παιδιού» δημιουργήθηκε από τον Κώστα Γιαννόπουλο προσπαθώντας να εκπληρώσει το όνειρο του γιού του Ανδρέα, που έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 10 ετών. Ο Ανδρέας στις 9 Νοεμβρίου 1995, γράφοντας στο ημερολόγιο του κι ενώ τους τελευταίους 18 μήνες έδινε τη δική του μάχη για τη ζωή, είχε εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας σύλλογος, ο οποίος θα προσπαθούσε να φέρει το χαμόγελο σε όλα τα παιδιά. Το Χαμόγελο του παιδιού είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους. Η δράση του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, την τηλεφωνική υποστήριξή τους, προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής του, την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια, καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης ή πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Malala Yousafzai

2

 

 

 

 

 

 

Στα 11 της χρόνια, το μικρό αυτό κορίτσι από το Πακιστάν δήλωσε σε ένα βίντεο στο YouTube ότι οι Ταλιμπάν φοβούνται τα βιβλία και τα μολύβια κι ότι στην περιοχή που ζούσε οι εξτρεμιστές έκαιγαν τα σχολεία θηλέων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να της επιτεθούν οι Ταλιμπάν και να την πυροβολήσουν στο κεφάλι στα 15 της. Η Malala επέζησε και πήρε το Νόμπελ Ειρήνης το 2014 υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών.

Dylan Mahalingam

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία του έχουν στο μυαλό τους να περνούν καλά με τους φίλους τους. Αλλά αυτό δεν ίσχυε για τον Dylan Mahalingam. Όταν ήταν εννέα ετών, ίδρυσε την Lil’MDGs, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο να ενθαρρύνει τα παιδιά να συμμετέχoυν στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετηρίδας (που αφορούν στην εκπαίδευση και στην εξάλειψη της φτώχειας). Η Lil’MDGs κατάφερε να συγκεντρώσει 24.000 εθελοντές σε 41 διαφορετικές χώρες.

Anne Frank

4

 

 

 

 

 

 

Το ημερολόγιο της Γερμανίδας έφηβης μας αφηγείται την καθημερινή ζωή μιας οικογένειας Εβραίων οι οποίοι ζούσαν υπό το ναζιστικό καθεστώς. Το ημερολόγιο γράφτηκε από το 1942 μέχρι το 1944 και είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο. Η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen αλλά το ημερολόγιό της αποτελεί μια από τις πιο συγκινητικές αφηγήσεις του πολέμου και του ανθρώπινου πόνου.

Louis Braille

5

 

 

 

 

 

 

Σε ηλικία τριών ετών, ο Louis Braille έχασε την όρασή του. Ο λαμπρός αυτός μαθητής, ο οποίος έζησε στη Γαλλία κατά τον 19ο αιώνα, ενδιαφερόταν για όλα τα μαθήματα. Στα 15 του μάλιστα δίδασκε και ανέπτυξε ένα σύστημα γραφής για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο παραμένει δύο αιώνες μετά.

Frank Epperson

6

 

 

 

 

 

 

 

Το ξέρατε ότι τα γλυφιτζούρια εφευρέθηκαν από ένα παιδί; Το χειμώνα του 1905, ο μικρός Frank Epperson ανακάτεψε λίγη μαγειρική σόδα και την άφησε όλη νύχτα έξω από την πόρτα του σπιτιού του στο Σαν Φρανσίσκο. Άφησε επίσης κι ένα ξυλάκι μέσα στο μπολ. Το επόμενο πρωί, ο 11χρονος ανακάλυψε ότι το μείγμα είχε παγώσει πάνω στο ξυλάκι. Ο Frank είχε μόλις ανακαλύψει το γλειφιτζούρι το 1924.

Cassandra Lin

7

 

 

 

 

 

 

Σε ηλικία 10 χρονών, η Cassandra Lin προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος. Η μικρή από το Rhode Island σκέφτηκε ένα σχέδιο για τη συγκέντρωση του χρησιμοποιημένου λαδιού μαγειρέματος το οποίο θα μετατρεπόταν σε βιοκαύσιμο. Πέντε χρόνια μετά 113 εστιατόρια δίνουν το λάδι τους και κάθε μήνα παρασκευάζονται 12.000 γαλόνια βιοκαύσιμου.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ