Εφημερίδα Κοινωνική

Προχωρά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Προχωρά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
10 Ιουλίου 2019

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας τοποθετήθηκε η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου. Σε δηλώσεις της το πρωί  της Τετάρτης ερωτηθείσα για το πότε θα ξεκινήσει η σύνδεση ανέφερε πως «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σίγουρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσφορών. Καταρχήν πρέπει να περιμένουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσουμε την διαδικασία των προσφορών αλλά και με την χρηματοδότηση».

Σχετικά με την μελέτη βιωσιμότητας της σύνδεσης η οποία διενεργήθηκε από τον ελεγκτικό οίκο Deloitte και για τους λόγους που δεν αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες την ολοκήρωση της, η κ. Πηλείδου τόνισε πως ο λόγος είναι η χρηματοδότηση. «Θεωρούμε ότι όταν δοθεί η χρηματοδότηση θα υπάρχει το κίνητρο ώστε να γίνει η γραμμή και γιατί, όχι μόνο για αυτούς οι οποίοι θέλουν να ταξιδεύουν με διαφορετικό τρόπο, αλλά και για το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει εκτός από την αεροπορική σύνδεση και μια εναλλακτική λύση».

Σχολιάζοντας το ύψος της χρηματοδότηση η Υφυπουργός είπε πως «έχουμε κάνει διάφορα σενάρια τα οποία εξαρτώνται φυσικά και από το ύψος της τιμής του εισιτηρίου, αλλά και από την ζήτηση. Θεωρούμε ότι έχουμε καταλήξει σε ένα ποσό το οποίο είναι αρκετά λογικό και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν είναι υπέρογκο, αλλά είναι και αρκετό ούτως ώστε να καλύπτει τις επιχειρήσεις που πιθανών να ενδιαφερθούν και οι δεν θα θέλουν να προχωρήσουν σε αυτή την δραστηριότητα έαν προκύπτει ζημιά».

«Το πόσο χρηματοδότησης είναι σίγουρα στο ύψος τον πρόχειρων υπολογισμών που είχαμε κάνει», επισήμανε η Υφυπουργός.
Για τους όρους τους οποίους θα ορίσει το υφυπουργείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Πηλείδου εξήγησε πως «θα γίνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο και από Οκτώβρη μέχρι Απρίλη μία φορά το δεκαπενθήμερο.

Την ίδια στιγμή επισήμανε πως γίνεται προσπάθεια για να ξεκινήσει η σύνδεση μέχρι του χρόνου ενώ παράλληλα τόνισε πως «αν θα προλάβουμε ή όχι εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα που θα λάβουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και των αλλαγών που θα χρειαστούν να γίνουν στη μελέτη και τα δεδομένα».

Σχετικά με την θετική επίδραση της σύνδεσης στον τουρισμό, η υφυπουργός εμφανίστηκε θετική ωστόσο όπως είπε «εξαρτάται από το τύπο του πλοίο, από την ποιότητα και από τον αριθμό των ατόμων που ενδιαφέρονται για δραστηριότητες πέραν απλά του ταξιδιού. Δηλαδή οι μοτοσικλετιστές, άτομα που θα έρθουν στην Κύπρο με το αυτοκίνητο τους, όπως και οικογένειες».
Για το πόσο θα διαρκεί το ταξίδι η κ. Πηλείδου σημείωσε πως θα είναι μέχρι 36 ώρες.

*Πηγή: kathimerini.com.cy


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ