Εφημερίδα Κοινωνική

Κίνητρα αλλά και πρόστιμα για τους εργοδότες

Κίνητρα αλλά και πρόστιμα για τους εργοδότες
12 Ιουλίου 2019

Ειδικά κίνητρα στήριξης των συνεπών εργοδοτών που δεν παραβιάζουν την εργατική νοµοθεσία αλλά και σαφάρι ελέγχων σε όλη τη χώρα µε έµφαση στις τουριστικές περιοχές εξήγγειλε χθες ο υπουργός ΕργασίαςΓιάννηςΒρούτσης, στην πρώτη συνάντηση που είχε µε τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ. Αµέσως µετά το πρώτο Υπουργικό Συµβούλιο του νέου κυβερνητικού σχήµατος που πραγµατοποιήθηκε χθες ο κ. Βρούτσης επισκέφτηκε το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας, επισηµαίνοντας πως κύρια προτεραιότητα είναι «η νοµιµότητα στην αγορά εργασίας και η προστασία των εργαζοµένων».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «θεσµική και οργανωτική ενδυνάµωση του ΣΕΠΕ», προσθέτοντας πως «οι νόµιµοι εργοδότες που συµµορφώνονται µε τις προβλέψεις της νοµοθεσίας δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτε. Θα τους στηρίξουµε έµπρακτα ακόµη περισσότερο και µε ειδικά κίνητρα. Αλλά όσοι παρανοµούν σε βάρος των εργαζοµένων θα µας βρουν µπροστά τους». Να σηµειωθεί ότι η νοµοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιµα.

Στις άµεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι άλλωστε -όπως αναφέρεται και στον σχετικό «µπλε φάκελο»- η διαµόρφωση «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», που θα επιβραβεύει µε χαµηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται την εργατική νοµοθεσία. Υπενθυµίζεται πως το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων ήταν ένα µέτρο που προωθούνταν έως το 2014 από τον κ. Βρούτση, στην προηγούµενη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας.

Στο τραπέζι βρίσκονται ευνοϊκά µέτρα για επιχειρήσεις που µετατρέπουν συµβάσεις εργαζοµένων από µερικής σε πλήρους απασχόλησης, όπως επίσης και η ενίσχυση των ελέγχων του ΣΕΠΕ µε αξιοποίηση πληροφοριακών συστηµάτων και εργαλείων.

Στις άµεσες κυβερνητικές προτεραιότητες εντάσσονται:

  • Συσχέτιση του κατώτατου µισθού µε τον ρυθµό ανάπτυξης της οικονοµίας
  • Κίνητρα για επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερες παροχές στους εργαζοµένους τους
  • Αύξηση του προϋπολογισµού του ΟΑΕΔ κατά 200 εκατ. τον χρόνο για τα επιδόµατα ανεργίας µε επανακαθορισµό των κριτηρίων απονοµής

Προσφυγή ΣΕΒ στο ΣτΕ

Στο µεταξύ, η πρώτη… µεταµνηµονιακή βόµβα έχει ήδη απασφαλιστεί από τον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους συνδέσµους βιοµηχάνων της χώρας, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας πως ο νέος κατώτατος µισθός πρέπει να είναι 650 ευρώ για όλους χωρίς 3ετίες -έστω και «παγωµένες» από το 2012- και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας. Η προσφυγή κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό ∆ικαστήριο τον περασµένο Απρίλη, έλαβε δικάσιµο για τις 8 Οκτωβρίου και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές.

Οι βιοµήχανοι στρέφονται κατά της ερµηνευτικής εγκυκλίου της πρώην υπουργού, Εφης Αχτσιόγλου, η οποία εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 για να εξειδικεύσει την υπουργική απόφαση της 30ής Ιανουαρίου µε την οποία αυξήθηκε ο κατώτατος µισθός στα 650 και το νέο ηµεροµίσθιο στα 29,04 ευρώ. Η επίµαχη εγκύκλιος εξειδίκευσε τα ποσά των ελάχιστων µισθών για όλους, µε βάση τα έτη προϋπηρεσίας και τις διατάξεις του νόµου 4093 του 2012.

Με βάση την επίµαχη υπουργική εγκύκλιο, ο κατώτατος µισθός φτάνει έως και τα 845 ευρώ για όσους είχαν από 9 χρόνια προϋπηρεσίας και άνω έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Το δικαίωµα σε αυτές τις προσαυξήσεις αµφισβητούν µε την προσφυγή τους οι βιοµήχανοι και ζητούν την ακύρωση της υπουργικής εγκυκλίου, υποστηρίζοντας πως οι προσαυξήσεις των παγωµένων 3ετιών επί του νέου κατώτατου µισθού -όπως αυτός καθορίζεται βάσει του νόµου 4172/2013- έχουν καταργηθεί από το 2014 µε νοµοθετική ρύθµιση, προσθήκη στον σχετικό νόµο του 2013. Με το σκεπτικό αυτό οι βιοµήχανοι λένε πως η εγκύκλιος είναι ανίσχυρη και ζητούν από το ΣτΕ την ακύρωσή της

 

 

 

*ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ