Εφημερίδα Κοινωνική

Η πρεµιέρα της νέας Βουλής – Πότε ορκίζονται οι βουλευτές

Η πρεµιέρα της νέας Βουλής – Πότε ορκίζονται οι βουλευτές
15 Ιουλίου 2019

Σε ένα ρευστό λόγω χωροταξικών µετακινήσεων σκηνικό στο Κοινοβούλιο, καθώς αλλάζουν χώρους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και φεύγουν τα κόµµατα που δεν εξασφάλισαν την είσοδό τους για να εγκατασταθούν οι νεοεισαχθέντες, η τρέχουσα εβδοµάδα στη Βουλή έχει ως ηµεροµηνία-σταθµό τη 17η του µήνα, ηµέρα Τετάρτη, όταν θα συγκληθεί µε τη νέα της σύνθεση η Ολοµέλεια για να ορκιστούν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές.

Μετά την ορκωµοσία θα οριστεί νέα συνεδρίαση προκειµένου να εκλεγεί ο πρόεδρος του Σώµατος και θα ακολουθήσει η εκλογή των αντιπροέδρων καθώς και των γραµµατέων και κοσµητόρων. Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα και, σύµφωνα µε πληροφορίες, για τις θέσεις των αντιπροέδρων τους Χαράλαµπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαµάνη και Αθανάσιο Μπούρα.

Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ αν είναι δύο ή περισσότεροι οι υποψήφιοι ή στην περίπτωση που κάποιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαµβάνεται µεταξύ των δύο πρώτων και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Ευρύτερες πλειοψηφίες

Παραδοσιακά, πάντως, η εκλογή του προέδρου της Βουλής γίνεται µε ευρύτερες πλειοψηφίες. Ο Νίκος Βούτσης είχε εκλεγεί µε 181 ψήφους, έχοντας στηριχθεί, από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων και 18 βουλευτές άλλων κοµµάτων.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν δηλώσει πως ψηφίζουν κατά συνείδηση, ενώ Ποτάµι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν είχαν δώσει θετική ψήφο. Τον Φεβρουάριο του 2015, µε ρεκόρ ψήφων είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξασφαλίζοντας 235 ψήφους από τους 298 βουλευτές που ήταν παρόντες. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το κοµµάτι, πιθανότατα την Παρασκευή 19/7, σειρά θα έχει από την εποµένη η κοινοβουλευτική διαδικασία επί των προγραµµατικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, που αναµένεται να ολοκληρωθεί στις 22 του µήνα µε την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης και η νέα κοινοβουλευτική περίοδος να ξεκινήσει µε την κατάθεση του πρώτου νοµοσχεδίου, την αµέσως επόµενη ηµέρα.

H ανάγνωση των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης και η πρόταση εµπιστoσύνης εγγράφoνται σε ειδική ηµερήσια διάταξη. Σύµφωνα µε τον Κανονισµό της Βουλής, «η συζήτηση δεν µπoρεί να παραταθεί περισσότερo από τρεις ηµέρες από την έναρξή της.

H ψηφoφoρία για την πρόταση εµπιστoσύνης διεξάγεται αµέσως µόλις τελειώσει η συζήτηση επί των πρoγραµµατικών δηλώσεων και τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ηµέρας, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αναβληθεί η ψηφoφoρία για σαράντα oκτώ ώρες». Η πρεµιέρα της νέας νοµοθετικής περιόδου, που θα δώσει και το στίγµα του πρώτου κρας τεστ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, θα γίνει µε νοµοσχέδιο που θα περιλαµβάνει διατάξεις για την οργάνωση και λειτουργία του κράτους αλλά και την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήµια, την τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα, την κυβερνησιµότητα των δήµων µε την αντιµετώπιση ζητηµάτων που έχουν προκύψει από την απλή αναλογική κ.ά.

Σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Τασούλας, τόνισε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε θεσµικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου της µειοψηφίας, την επαναφορά -όπως είπε- των διακριτών ρόλων εκτελεστικής και νοµοθετικής εξουσίας, την αποκατάσταση ενός πολιτικού πολιτισµού και την ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή.

 

 

*ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ