Εφημερίδα Κοινωνική

Γιάννης Ραγκούσης στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ- Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ -«Ήρθα για να μείνω και να δουλέψω για την πρόοδο των ανθρώπων στη B´ΠΕΙΡΑΙΑ»

 Breaking News

03 Ιουλίου 2019

Σε συνέντευξή του στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ο υποψήφιος Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες την Κυριακή πρέπει να επιλέξουν και να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις ανάγκες της περιοχής.

 

 

-Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά, μια περιφέρεια με πολλές ιδιαιτερότητες, που βίωσε πολύ σκληρά την κρίση. Πως βρεθήκατε εκεί;

Πάντοτε ανήκα στην προοδευτική παράταξη. Από 18 ετών. Η ένωση των μικρών μου δυνάμεων στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ήταν για εμένα καθήκον. Καθήκον απέναντι στις αρχές και τις αξίες, που εμπνεύστηκε ένας μεγάλος αριθμός προοδευτικών πολιτών από τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπηρέτησα- θέλω να πιστεύω με συνέπεια- απ’ όποια θέση και εάν βρέθηκα.

Όπως γνωρίζετε υπήρξαν σενάρια «καλοθελητών», ότι θα καταλάμβανα κυβερνητική θέση ή κάποια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ότι θα έπαιρνα ανταλλάγματα για τη στήριξη που έδωσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Σύριζα. Όμως, όλα αυτά διαψεύστηκαν και βρίσκομαι υποψήφιος με σταυρό στη Β’ Πειραιά, που πολύ σωστά σημειώνεται ότι βίωσε με σκληρό τρόπο την κρίση και μόνο με τη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άρχισε να μπαίνει σε πορεία ριζικής ανάκαμψης.

Αυτή η αλλαγή πορείας για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, που έχει συνδεθεί με μεγάλους περιβαλλοντικούς αγώνες, αποτελεί- για μένα- μια μεγάλη πρόκληση, ένα στοίχημα, που πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω από τη θέση του βουλευτή για να κερδηθεί. Ήρθα για να μείνω και να δουλέψω για την ανάπτυξη και την πρόοδο των ανθρώπων στη Β´ΠΕΙΡΑΙΑ.

 

-Γιατί να ψηφίσω «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;». Τι απαντάτε στους πολίτες που συναντάτε και σας το ρωτούν, στη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, τη Νίκαια, τον Ρέντη, τον Κορυδαλλό, το Πέραμα, τη Σαλαμίνα;

 

Υπάρχουν ουσιαστικοί και σπουδαίοι, για τη ζωή των πολιτών, λόγοι για να επιλέξουν και να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Και απαριθμώ τους βασικότερους:

Πρώτον, για να επιστρέφουν τα πλεονάσματα που θα παράγει η χώρα στους πολλούς κι όχι να αναδιανέμονται υπέρ των λίγων, υπέρ της παρασιτικής ελίτ που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης.

Δεύτερον, για να μην παραδοθεί η χώρα στο έλεγχο της πιο κατεστημένης κι αμφιλεγόμενης οικογένειας, της οικογένειας Μητσοτάκη.

Τρίτον, για να έχουμε στις 8 Ιουλίου άμεσα σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης κι όχι να εμπλακούμε σε καταστάσεις παρατεταμένης προεκλογικής κρίσης με εκλογές το Δεκαπενταύγουστο που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης απαιτώντας να λάβει λευκή επιταγή.

 

-Γιατί αυτή η περιοχή «πόνεσε» περισσότερο στα χρόνια της κρίσης; Τι ιδιαιτερότητες έχει;

Τα χρόνια της κρίσης αθροίστηκαν στη Β’ Πειραιά εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, που βίωσε όλη η χώρα, οι συνέπειες από χρονίζοντα τοπικά προβλήματα.

Και για να γίνω σαφέστερος. Στην περιβαλλοντική καταστροφή, που είχε προκληθεί από μια άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη δεκαετιών και από την «άνευ όρων» οικιστική επέκταση των πόλεων, ήρθαν να προστεθούν οι συνέπειες από την αποβιομηχάνιση και την οικονομική κρίση, που είχε δυσμενέστατες συνέπειες στη ναυπηγοεπισκευή, τη βασικότερη δραστηριότητα εντάσεως εργασίας στην περιοχή.

Έτσι, υπήρξαν περίοδοι, που η ανεργία έφτασε στη «ζώνη» σε τεράστια ποσοστά, στο Πέραμα πολλές οικογένειες βρέθηκαν να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ έντονα ήταν τα σημάδια της κρίσης και σε άλλες εργατικές γειτονιές του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, της Νίκαιας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν πήρε ούτε ένα μέτρο στήριξης των ασθενέστερων πολιτών.

Έτσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να δώσει ένα δύσκολο αγώνα με διπλό στόχο: την άμεση ανακούφιση του εργατόκοσμου από τις συνέπειες της κρίσης και την αντιστροφή αυτής της κατάστασης στην περιοχή.

 

-Και η προσπάθεια αυτή, άλλαξε κάτι προς όφελος του πολίτη της Β’ Πειραιά;

Ο πολίτης είδε διακριτές διαφορές ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά και ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης με τις πολιτικές της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Κορυφαίο παράδειγμα, ο χώρος των Λιπασμάτων και μια σειρά άλλων εκτάσεων, που παρά τις αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ, έγιναν νομοθετικές παρεμβάσεις για ν’ αποτραπεί η εγκατάσταση νέων βιομηχανικών χρήσεων και αποδόθηκαν στους Δήμους.

Οι άνεργοι απέκτησαν ξανά πρόσβαση, όπως και οι οικογένειές τους, στα δημόσια νοσοκομεία, οργανώθηκαν γεύματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία και με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων άρχισαν οι εργαζόμενοι να χτίζουν ξανά τα δικαιώματά τους.

Προφανώς, πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα, που πλέον με το τέλος των μνημονίων, έχουν σχεδιαστεί και θα προχωρήσουν γρηγορότερα ώστε η Β’ Πειραιά και όχι μόνο να γυρίσει σελίδα. Να προχωρήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη, με αναβάθμιση του περιβάλλοντος, που θα δημιουργήσει σταθερές θέσεις εργασίας.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ